Deskundigen vinden Fouad L. verminderd toerekeningsvatbaar vanwege autistische stoornis

Erasmusschutter Fouad L. (33) heeft een autistische stoornis die invloed heeft gehad op de daden waarvan hij wordt verdacht. Dat stellen gedragsdeskundigen van het Pieter Baancentrum nadat hij daar twee keer werd geobserveerd. Zij adviseren de rechtbank hem verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren en tbs met dwangverpleging op te leggen als straf. Dit zei de officier van justitie maandag in de Rotterdamse rechtbank tijdens de vierde niet-inhoudelijke zitting.

Foaud L. wordt verdacht van het plegen van een drievoudige moord in Rotterdam, op donderdag 28 september vorig jaar. De officier van justitie zei bij een eerdere zitting dat hij boos was omdat hij zijn diploma als basisarts aan de Erasmusuniversiteit niet kreeg.

Docent doodgeschoten in collegezaal

Op 28 september 2023 werden Marlous (39) en haar 14-jarige dochter Romy aan het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven doodgeschoten. De schutter vertrok vervolgens op de motor naar het Erasmus MC, waar op dat moment de huisarts en docent Jurgen Damen lesgaf aan negen studenten geneeskunde. De docent werd in de collegezaal doodgeschoten. Het wapen was voorzien van een groene laser waarmee de schutter beter kon richten.


Lees ook

‘Je pas, of wil je dood?’ vroeg Fouad L. aan de medewerkers van het Erasmus MC

Bloemen en kaarsen voor het huis waar Marlous en haar veertienjarige dochter werden doodgeschoten.

Fouad L. was tijdens de zitting niet aanwezig. De officier van justitie zei dat de man in het Pieter Baancentrum uitvoerig heeft verklaard over zijn daden en wat daaraan vooraf ging. Dit nadat hij, op een eerste verklaring bij de politie na, verder weigerde te praten.

Foaud L. wordt verdacht van drie keer moord, brandstichting, bedreiging en wapenbezit. De drievoudige moord leidde tot veel onrust en afschuw in de stad en daarbuiten. Deze week is het een jaar geleden en waren er op verschillende plekken herdenkingsbijeenkomsten.