Ja, Den Haag wil. De stad gaat onderzoeken of het Culturele Hoofdstad van Europa 2033 kan worden, maakt wethouder Saskia Bruines (Financiën en Cultuur) donderdag bekend. Al in de zomer van 2023 vroeg de Haagse gemeenteraad aan het college van B&W de voor- en nadelen te onderzoeken. De voordelen lijken nu te winnen.
Het is nog geen officiële kandidatuur, die moet pas eind 2027 ingediend worden. In 2026 wil de gemeente zeker weten of het een ‘bidbook’ gaat indienen. Als in de tussentijd blijkt dat er, bijvoorbeeld, onvoldoende geld is, kan het zijn dat de stad de ambitie moet laten varen.
Voor Den Haag zou het mooi zijn, vindt wethouder Bruines. Ze wijst op het enthousiasme vanuit de Haagse cultuursector. Een verbond van lokale cultuurmakers heeft zich verenigd in DH33 en biedt zich aan als adviesorgaan voor de gemeente.
Een jaar als Culturele Hoofdstad zou Den Haag kunnen gebruiken om aan veel andere doelen van de stad te werken, zegt wethouder Bruines, bijvoorbeeld het toegankelijker maken van het Haagse cultuuraanbod voor alle inwoners. De kunsten kunnen een ‘belangrijke rol spelen’ in de kansengelijkheid, toegankelijkheid en inclusiviteit van de stad, verwacht ze.
Zwolle, Heerlen en Zeeland
Den Haag is niet de eerste stad die interesse kenbaar maakt. In 2033 is de beurt aan Nederland en aan Italië. Zwolle maakte in 2022 bekend zich voor te bereiden op voor een kandidaatstelling. Ook in Heerlen en Zeeland leeft het onderwerp, al spelen in Heerlen twijfels over de financiële haalbaarheid. In Zeeland klinkt vanuit de politiek de oproep om mee te dingen naar ‘2033’. De provincie liet eerder de plannen om met haar vier grootste steden mee te dingen varen om zich aan te sluiten bij de aanvraag van Gent, dat in de race was voor 2030. Maar nu België voor een andere stad kiest, roept de PvdA-GroenLinks-fractie op om de oude plannen voor 2033 nieuw leven in te blazen.
Een goede aanvraag moet een Europese dimensie hebben, de hele stad betrekken, voor bezoekers uit heel Europa aantrekkelijk zijn en een blijvend effect hebben op de stad. Dit jaar zijn de Culturele Hoofdsteden van Europa Chemnitz (Duitsland) en Nova Gorica (Slovenië), ze hebben net hun openingsceremonies achter de rug.
Den Haag profileert zich als stad van vrede en recht, stad aan zee, popstad, politiek centrum, en ontving in 2024 de Tour des Femmes. „Ja”, beaamt de wethouder, „Den Haag is een stad van veel.” Maar een status als Culturele Hoofdstad zou die identiteiten kunnen samenbrengen, in plaats van vertroebelen, voorziet ze. Zeker de reputatie als stad van vrede en recht kan een centraal onderdeel worden.
Lees ook
Als je Culturele Hoofdstad van Europa wilt worden: voorkom een wespennest