‘Den Haag kan een muziekstad van internationale allure worden’

De functie is haar „op het lijf geschreven”, zegt pianiste Saskia Lankhoorn opgetogen. Lankhoorn is sinds augustus de nieuwe programmeur klassiek & opera van het Haagse podium voor cultuur Amare. Dat wordt deze maandag bekendgemaakt. „Amare is een geweldige plek, en ik ken de muziekscene in Den Haag door en door. Dit wilde ik al heel lang”, zegt Lankhoorn (1979) in een videogesprek. Ze ziet het als haar opdracht om „verbinding te zoeken met iedereen, de hele stad”.

Naast Lankhoorn zijn er nog twee wisselingen in het programmeursteam: Chelsea Pachito begint als muziekprogrammeur pop, global & jazz en Jamal Bhoedjang als ‘creative producer’ voor Open Amare, de gratis toegankelijke programmering van de publieke ruimte van het gebouw. Het is de bedoeling dat „alles elkaar aanvult”, zegt Lankhoorn: „Workshops, concerten, tai chi in de foyer. Geen afgebakende ruimtes, maar een spannende mix. Ik verheug me op de samenwerking.”

Amare opende in 2021 de deuren als zalencomplex en nieuwe behuizing voor Stichting Amare, het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater (NDT) en het Koninklijk Conservatorium. NRC omschreef het complex bij de opening als ‘een briljant gotisch cultuurpaleis’. Toch was er ook kritiek: bij de totstandkoming van het gebouw had de lokale politiek onvoldoende nagedacht over het gebruik ervan. Wat zou er te zien zijn en hoe zou dat gefinancierd worden? Een enquêtecommissie van de Haagse gemeenteraad concludeerde een jaar geleden dat er sprake was van een ‘weeffout’ en dat er jaarlijks 1 miljoen euro extra subsidie nodig was om de exploitatie rond te krijgen.

Positief advies

Dat geld is er, grotendeels, gekomen. Voor 2024 is het ‘overbrugd’ door de gemeente. Voor de subsidieperiode 2025-2028 heeft Amare een positief advies gekregen van de adviescommissie cultuur. Het subsidiebedrag voor 2025 wordt komend najaar vastgesteld door de gemeente.

De Nieuwe Kerk, die ook door Amare geprogrammeerd wordt, dreigde vorig jaar door geldgebrek zijn culturele functie te verliezen. De zaal, pal tegenover Amare, biedt plaats aan circa driehonderd bezoekers en heeft een spilfunctie in de Haagse kamermuziek- en nieuwemuziekscene. In 2024 is er voor de Nieuwe Kerk extra steun gekomen; binnenkort wordt duidelijk of er ook voor de tweede seizoenshelft extra geld beschikbaar komt.

Lankhoorn: „Zo’n oud gebouw tegenover het spiksplinternieuwe Amare: voor mij belichaamt dat wat klassiek is, de schoonheid van traditie en vernieuwing die samengaan. De gebouwen vormen één geheel. Den Haag is een stad met allerlei tradities en culturen en een groot aantal ensembles. Ik wil muzikale samenwerkingen daartussen stimuleren.”

Lankhoorn heeft een grote reputatie in de Nederlandse nieuwe muziek, als solist, pianist in talloze ensembles en medeoprichter van ensemble Klang. Van 2017-2019 was ze curator van het Haagse nieuwemuziekfestival Dag in de Branding. „Ik speel al 35 jaar piano en dat vind ik geweldig. Maar ik wil óók grotere portretten schilderen. Dat doe ik met mijn eigen projecten, maar bij Amare kan ik een veel breder veld bespelen en veel meer mensen bereiken.”

Twee doelen stelt Lankhoorn zichzelf. Allereerst: de grote verscheidenheid van ‘klassieke muziek’ laten horen. „Van Monteverdi tot Anna Meredith en van Hildegard von Bingen tot Hildur Gudnadóttir. Klassiek is zo breed! Van de rijkdom van die traditie slaat mijn verbeelding op hol. En de nieuwste muziek raakt vaak ook weer aan pop, waarvoor ik samenwerk met mijn collega-programmeur Chelsea.”

Energie en enthousiasme

En ten tweede: zoveel mogelijk mensen in aanraking laten komen met die rijkdom. De programmering krijgt verschillende ‘trapjes’, zodat iedereen „zich gehoord voelt en iets herkent”, zegt Lankhoorn. „In het theaterdistrict in Londen gaat iedereen wekelijks naar het theater, eerst naar een voorstelling en daarna uit eten. Alles loopt door elkaar. Dat kan hier ook. Ik hoor het van mijn dochter van achttien: Den Haag leeft, mensen hebben er zin in, ze weten alleen nog niet zo goed waar ze terecht kunnen. In het nachtleven ben ik niet meer zo thuis, maar bij Amare kan de avond in elk geval beginnen.”

Volgens Lankhoorn is het „een goed moment om in te stappen” bij Amare: „De opstartfase is voorbij, we kunnen vooruitkijken. Ik voel enorm veel energie en enthousiasme. Alle partners willen meedoen, het Residentie Orkest, NDT, het Koninklijk Conservatorium. Zoveel welwillendheid is niet vanzelfsprekend. Ik denk dat Den Haag de potentie heeft om een muziekstad met internationale allure te worden. En nu is het de tijd daarvoor.”