Demonstranten Tata Steel verlaten fabrieksterrein op eigen initiatief

Klimaatprotest De enkele honderden demonstranten die zaterdagmiddag het fabrieksterrein van Tata Steel in Velsen-Noord betraden, hebben de plek inmiddels verlaten. ‘Ons punt is gemaakt’, stelt organisator Greenpeace.
Demonstranten van Exctinction Rebellion onderweg naar het terrein van Tata Steel, waar zaterdag ook Greenpeace een manifestatie organiseert.
Demonstranten van Exctinction Rebellion onderweg naar het terrein van Tata Steel, waar zaterdag ook Greenpeace een manifestatie organiseert. Foto Daniel Niessen

De honderden demonstranten die zich toegang hadden verschaft tot het terrein van staalproducent Tata Steel in Velsen-Noord, hebben op vreedzame wijze het terrein verlaten, zo meldt ANP. Bij de demonstratie, die in totaal zo’n 6 uur duurde, zijn volgens een politiewoordvoerder geen arrestaties verricht.

De actievoerders van Greenpeace hadden zich zaterdag bij de fabriek verzameld, naar eigen zeggen om de kolentoevoer naar het terrein zo lang mogelijk te verhinderen. De demonstranten eisen van het bedrijf dat het ‘de meest ziekmakende onderdelen’ van zijn hoogovens stilzet. Daartoe betraden enkele honderden demonstranten van Greenpeace rond 11.00 uur zaterdagochtend het terrein. Buiten de hekken ketenden een handvol demonstranten van Extinction Rebellion, dat gelijktijdig met Greenpeace actievoerde bij de fabriek, zich vast aan een spoorlijn die leidt naar het hoofdgebouw van de fabriek. Bij dat protest werd onder meer opgetreden door de activistische (punk)band Hang Youth.

Lees ook: Wat gaat er gebeuren bij Tata Steel? Greenpeace bereidt een grote actie voor

Vrijdag kondigde de burgemeester van Velsen-Noord Frank Dales een noodverordening af, die passanten verbood voorwerpen bij zich te dragen waarmee zij zich (illegale) toegang tot het terrein konden verschaffen. Het betreden van het fabrieksterrein noemde hij daarbij „potentieel (levens)gevaarlijk”. Voorafgaand aan de demonstratie bezocht de burgemeester de actievoerders, om met hen te spreken over een orderlijk verloop van de protesten. Vrijdagnacht bivakkeerden honderden demonstranten al nabij het terrein, waar zij een kamp opzetten om activisten „klaar te stomen” voor de actie de dag erop.

Bij de protesten werden geen arrestaties verricht. Wel werden enkele vastgeketende demonstranten losgemaakt en door ordediensten „bestuurlijk verplaatst” naar het nabijgelegen Driehuis, waarna ze vrij waren om te gaan. Even na 18.00 uur riep Greenpeace de actie een halt toe, waarna het terrein vreedzaam werd verlaten. Ons punt is gemaakt, verklaarde de organisatie nadien tegenover persbureau ANP. Wel stelt de organisatie bij uitblijven van reactie van politiek of fabriek, terug te zullen keren voor verdere acties.