Debuutfilm ‘Vlam’ brengt de ervaring van een uithuisplaatsing pijnlijk dichtbij

Als Vlam begint, is de spanning direct hoog. In een donkere ruimte zien we een vlammetje oplichten uit een aansteker, gemoffelde geluiden dringen het vertrek binnen. Iets met buren die aangifte hebben gedaan, een hysterische vrouwenstem en uiteindelijk gebonk op de deur. Ondertussen vraag je je af wat er met de aansteker gaat gebeuren. Wordt er iets in brand gestoken, is het voor zelfmutilatie? Het vierkante beeldformaat bekrachtigt het gevoel van opsluiting in een krappe ruimte.

Olivia, het meisje met de aansteker, wordt vervolgens op bevel van de rechter tegen haar zin uit huis geplaatst. De bokkige Olivia wordt in de noodopvang opgevangen door de geduldige Loes (fijne bijrol van Rifka Lodeizen) en krijgt haar eigen kamer. Wel moet ze eerst haar aansteker en mobiele telefoon inleveren. Ze ontmoet medebewoners, van wie sommigen haar uitdagen. Beetje bij beetje blijkt waarom Olivia, sterk neergezet door Sophie Lindner, naar de opvang moest. Het heeft met haar moeder Selma te maken, een voormalig fotomodel dat vintage jurken opknapt en voor veel geld doorverkoopt. Op het eerste gezicht lijkt Selma (Thekla Reuten op haar meest hautain) een goede moeder, maar niets is minder waar. Haar grillige gedrag leidt tot pijnlijke scènes, waaronder een avond waarin zij haar dochter meeneemt naar een date en doet alsof Olivia haar zus is („een nakomertje”). Meer en meer wordt duidelijk hoe labiel Selma is, waarbij Olivia noodgedwongen de moederrol op zich neemt. Ze zorgt op moeilijke momenten voor de narcistische Selma en beschermt haar – vooral tegen zichzelf.

Scenarist Rosita Wolkers zat zelf als tiener in een opvang en verwerkte een deel van haar ervaringen met jeugdzorg in de film. Vlam is het speelfilmdebuut van Daphne Lucker, die via een subjectieve cameravoering, expressieve kleuren en een opvallend geluidsontwerp (soundscapes en geluid dat soms weggedraaid wordt) ons in het hoofd van Olivia plaatst. De gesloten tiener drukt zich uit via dans, vooral op momenten dat onwelkome emoties de overhand dreigen te nemen. Of dat werkt, hangt van de toeschouwer af: een of twee gestileerde danssequenties minder zou wellicht beter zijn geweest. Ook komt de psychologie van de meeste personages net niet helemaal uit de verf. Dat neemt niet weg dat Vlam, twintig jaar na jeugdfilm Knetter (Martin Koolhoven, met Carice van Houten als bipolaire moeder), een belangrijk onderwerp aansnijdt. Of eigenlijk onderwerpen: opgroeien in een onveilige omgeving, zelfmutilatie en psychische problemen bij jongeren én ouderen.