Deadpool is bij vlagen hilarisch, maar vooral een film voor fans

Deadpool (Ryan Reynolds) spreekt de zaal oeverloos toe in Deadpool & Wolverine: zijn markantste superkracht is het breken van de vierde muur. Deze buddy movie met frenemy Wolverine (Hugh Jackman) moest nogal wat obstakels overwinnen, legt hij uit. Ooit verhuurde striphuis Marvel beide superhelden aan filmstudio Fox, daarna kocht Disney Marvel en in 2019 ook Fox. Zo werd iedereen weer herenigd in het ‘Marvel Cinematic Universe’, maar Wolverine bleek inmiddels grimmig gesneuveld in de film Logan (2017).

Geen probleem: bij superhelden is de dood nooit het eind, beseft Deadpool als hij Wolverine’s skelet heeft opgegraven. Diens botten gebruikt hij om twee dozijn brave tijdagenten te vermoorden, met veel castratie en anale penetratie (lachen!), waarna Deadpool het multiversum in trekt op zoek naar een sterke, wrokkige versie van Wolverine uit een alternatief universum. En zo kan de buddy movie beginnen, met veel kibbelen en knokken, wat lachwekkend bloederig uitpakt omdat beide helden zowel penetrabel als onverwoestbaar zijn. Deadpool is de grappenmaker, de norse rockabilly-loner Wolverine ‘straight man’.

Deadpool & Wolverine is de enige superheldenfilm van Marvel in 2024 en wordt derhalve gehypet als evenement van het jaar. Voor fans is dat vast zo, voor een ander is dat het Amsterdam Pride of het bloemencorso van Zundert. De fans kunnen goed nieuws gebruiken, want na twee jaar slechte kritieken en wisselvallige kassa hangt Marvel, ooit de koning van Hollywood, in de touwen. Is Deadpool & Wolverine de weg omhoog voor de superheldenfilm of een volgend stadium in het ontbindingsproces? Dat laatste, vrees ik.

Scène uit de film Deadpool & Wolverine.

Wagneriaanse bombast

Voorop gesteld: bij vlagen is Deadpool & Wolverine hilarisch. Ryan Reynolds debuteerde in 2016 solo als superheld Deadpool in een film die prettig afweek van de wagneriaanse bombast van DC of de emotionele soap opera’s van Marvel: een cynische superheld die vloekt, zuipt, drugs gebruikt, epische bloedbaden aanricht en zich door zijn vriendin met een voorbind-dildo laat penetreren. De vraag was of de nieuwe baas van Marvel/Disney zijn vuilbekken, perversies en frivole amputaties zou toestaan. Uiteraard, als dat een levenslijn is voor het ooit zo lucratieve, nu zieltogende superheldengenre. Dus mag Deadpools blinde, bejaarde hospita ook van Disney zuchten: „God, how I miss cocaine.” In beeld snuiven is wel een rode lijn, legt Deadpool behulpzaam uit.

Die spitse observaties over Disney, Marvel en de stand van de superheldenfilm zijn leuk, maar louter voor fans. Ze wijzen erop dat Marvel niet werkelijk meer gelooft in expansie, maar inzet op behoud van een krimpende cultus. Zelfspot is historisch gezien de doodsreutel van filmgenres.


Lees ook

Deadpool en Wolverine moeten nu zichzelf redden

Hugh Jackman is terug als Wolverine.

En zelfspot brengt je maar zover. Na een uur Deadpool & Wolverine gaan de insidersgrappen vermoeien en zoek je naar een richting, een plot, een inzet. Plots duikt zomaar een leger vijandige Deadpools uit alternatieve universa op, en monkelt Deadpool: „Hou maar op, het multiversum is voorbij.” Waarna hij met Wolverine toch maar aan het hakken en beuken slaat, wat moet je anders als ironische superheld? Het oude plot herhalen met een knipoog. Dus: het universum (Deadpool) of je eer (Wolverine) redden door superschurken te verslaan: de slijmerige manager Paradox (Matthew Macfadyen) en griezelheks Cassandra (Emma Corrin). En dan aan het eind nobele zelfopoffering, maar niet heus. Zo’n melig om zichzelf giechelende superheldenfilm is een doodlopende weg, maar iets beters heeft het genre anno 2024 niet te bieden.