Deadpool en Wolverine moeten nu zichzelf redden

De sterren van superheldenfilm Deadpool & Wolverine dragen de last van een heel genre op hun schouders en ze weten het. „Het is veel druk”, zei Emma Corrin, die de slechterik speelt, tegen GQ magazine. „Het genre is te veilig geweest, en het loopt op de klippen. Op dat moment is er iemand nodig die alles weer openblaast.” Die iemand? „Ryan Reynolds [ster en co-scenarist van Deadpool], een waar genie.” Kan Deadpool de superhelden redden?

Toen de Canadese ster Ryan Reynolds (Free Guy) in 2016 het pak van de vuilbekkende, pokdalige, ironische antiheld Deadpool voor het eerst aantrok, was redden nog niet aan de orde. Integendeel: het superheldengenre was het levensbloed van Hollywood. Sinds 2008 maakte hofleverancier Marvel (onderdeel van Disney) 33 superheldenfilms op basis van hun stripboeken. Het werd de meest succesvolle filmfranchise aller tijden, met 30 miljard aan omzet én vier van de tien succesvolste films aller tijden. En dan is er nog merchandise: de échte grootverdiener.

De films waren goed voor heel Hollywood: essentieel voor studio’s om ook kleinere films te maken en het lanceerplatform voor talloze filmsterren. Maar na de pandemie stortte het in elkaar. In 2023 flopte bijna elke superheldenfilm. The Marvels, Ant-Man and the Wasp: Quantumania, Eternals – films met budgetten van honderden miljoenen. Men sprak van Marvel-moeheid; het spandex was te ver uitgerekt. Disney greep naar de noodrem, stelde geplande films uit, en limiteerde het aantal superheldenfilms dat per jaar mocht uitkomen.

Zo ging Deadpool van buitenbeentje – de grappenmaker aan de zijlijn – plots naar enige hoop: Deadpool & Wolverine is de enige superheldenfilm die Disney dit jaar uitbrengt. Dat had regisseur Shawn Levy niet voorzien, zei hij tegen het tijdschrift Total Film: „We hadden geen idee dat men zich nu zou afvragen wat Marvel eigenlijk nog betekent.” Hij hoopt dat de film antwoorden kan verschaffen. De trailer verwoordt het met iets meer hybris: Deadpool noemt zichzelf „Marvel Jesus” – de verlosser van het superheldenbedrijf. Maar hoe realistisch is dat?

Glorieus verleden

Dat Deadpool & Wolverine een succes wordt, staat vast. Mensen snakken naar een vervolg op de zeer succesvolle eerste twee Deadpool-delen. De trailer werd de meest bekeken ooit. De voorverkoop van tickets was de grootste ooit. En entertainmentvakblad Variety voorspelt een openingsweekend met een omzet van 160 tot 165 miljoen dollar in de VS: het hoogste voor een film met een 17+-label ooit. Het zou de film op de koers zetten om een hogere omzet te halen dan Inside Out 2 (nu 1,44 miljard dollar).

Maar zorgt de film voor genoeg momentum om het superheldengenre te redden van de ondergang? Dat is een onwaarschijnlijke en ironische verwachting.

Onwaarschijnlijk omdat Deadpool & Wolverine leunt op het verleden. Het is het derde deel van een reeks die in 2016 begon. En het is veelzeggend dat een groot deel van de hype rond de film veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van de geliefde supermutant Wolverine, een personage dat filmster Hugh Jackman zeven jaar geleden achter zich liet. Ja, Jackman heeft nog steeds een lichaam waar de meeste twintigjarige sportschoolbezoekers posters van kunnen ophangen, maar hij is wel 55. Zijn terugkeer is geen duurzame impuls voor het genre.

Het is ook ironisch, omdat Deadpool altijd een antisuperhelden-superheld is geweest. Het strippersonage werd in de jaren negentig bedacht als amalgaam van bestaande superhelden. Een persoonlijkheid als Spider-Man, een uiterlijk als slechterik Deathstroke, de wapens van G.I. Joe en The Avengers en de zelfhelende krachten van Wolverine. De enige onderscheidende eigenschap: Deadpool is bewust van zichzelf. Hij wéét dat hij in een strip zit. Hij praat met de lezer, soms over de schrijver van de strip, en maakt andere superhelden belachelijk. Zo kon stripboekenfabrikant Marvel de draak met zichzelf te steken toen superheldenstrips creatief en financieel uitgeput raakten.

Foto 20th Century Studios / Marvel Studios

Zo werkte het ook in de films. Ryan Reynolds’ Deadpool praat met de camera en verwijst naar Reynolds’ echte leven. Hij maakt grapjes over Spider-Man en Wolverine, en zelfs over de president van Marvel, Kevin Feige: „Feige zei dat alleen cocaïne off-limits is!” Of: „Pegging (anale seks met een voorbinddildo) is niet nieuw voor mij – wél voor Disney.” Hij schuwt geen grof taalgebruik en bloedspetters, zoals die kindvriendelijke supermensen van The Avengers.

Persiflage

Het maakt Deadpool een superheld die perfect past bij de ondergang van het superheldengenre. Het gebeurt vaker: als kijkers moe zijn van de archetypes van een genre, trekken ze naar de parodieën toe.

Blazing Saddles persifleerde de western toen de moeheid intrad in de jaren zeventig, met enorm succes. Scary Movie deed het met slasherhorror uit de jaren negentig. Nu gebeurt dat met het superheldengenre. De populaire serie The Boys vermaakt superhelden tot megalomane rotzakken. De Venom-films verheerlijken de lelijkheid en perversiteit van de superheld. Deadpool past daartussen en doet het allemaal nog iets vetter en explicieter.

Dit betekent niet dat het superheldengenre definitief ten einde komt. Er zijn ook nog steeds westerns en horrorfilms. Maar de populariteit van persiflages is een kanarie in de kolenmijn: superhelden zijn niet meer cool. Ze zijn het establishment geworden. Met de meute meelachen zal daar voor Marvel niks aan veranderen.

De recensie van Deadpool & Wolverine is vanaf woendag 24/7 te lezen op nrc.nl.