De zweetband van Memphis Depay vindt zijn weg wel naar het speelplein

Zowel in topsport als de mode-industrie is de zweetband verre van een nieuw fenomeen. Toch was de smetteloos witte band rond het hoofd van Memphis Depay deze week een prangend punt van discussie in de aanloop naar het EK.

„Roland Garros is iets verderop”, grapte NOS voetbalcommentator Arman Avsaroglu toen hij Memphis zag verschijnen aan de aftrap van de vriendschappelijke wedstrijd tussen Nederland en Canada. Analist Rafael van der Vaart maakte bij de NOS een soortgelijke opmerking: „Misschien gaat-ie tennissen?”

De zweet/hoofdband vindt inderdaad zijn oorsprong op de tennisbaan. Via de hoofden van Suzanne Lenglen – die in 1914 op 15-jarige leeftijd de voorloper van de French Open won – en Fred Perry (verantwoordelijk voor de band van badstof, zoals gedragen door Memphis) kwam de band in de jaren 70 terecht om de hoofden van stijlbewuste tennissers als Björn Borg.

Zowel Perry als Borg boekten na hun tenniscarrière successen met hun kledingmerken. De met zijn eigen naam bedrukte boxer-shorts van Björn Borg staken in de jaren nul massaal uit boven de spijkerbroeken van hele generaties Nederlandse puberjongens.

Basketbal en hiphop

Het is aannemelijk dat Memphis zijn inspiratie niet vond op de tennisbaan, maar in de NBA en hiphopcultuur. Buiten het veld is de zweetband gedragen door een lange lijst rap-iconen, waaronder Jay-Z, Ludacris, Eminem, Soulja Boy, Nelly en 50 Cent. Op het basketbalveld populariseerde superster Lebron James de zweetband enkele jaren geleden opnieuw, maar Memphis lijkt nog meer beïnvloed door Allen Iverson, die de band (in het tijdperk voor Lebron James) droeg in combinatie met zijn gevlochten haar – in de stijl , zoals Memphis dat nu ook heeft. Dankzij zijn aan hiphop verwante kledingstijl, met wijde trainingspakken, tatoeages, hoofddeksels en grote gouden sieraden, werd Iverson in 2005 hoofdverantwoordelijk geacht voor nieuwe stijlvoorschriften binnen de NBA. Die stelden onder meer dat spelers niet langer sieraden, zonnebrillen, hoofddeksels of sportkleding mochten dragen rondom wedstrijden of tijdens interviews. Ook de excentrieke basketballer Dennis Rodman verdient een vermelding: in de jaren 90 etaleerde hij met zijn geverfde haar, piercings en tatoeages een vrijgevochten stijl die in het voetbal nog niet gangbaar was.

Basketballer Allen Iverson droeg een zweetband in combinatie met zijn gevlochten haarstijl, net als Memphis Depay.
Foto Tolga Bozoglu/EPA

Uitgesproken stijlkeuzes van atleten van kleur kunnen vaker rekenen op kritiek. Zo ontstond er een mediastorm toen Memphis in 2015 bij Oranje verscheen met een hoed. Op het platform X sprak ex-international Eljero Elia deze week zijn steun uit voor Memphis, reagerend op de commotie die de zweetband veroorzaakte: „Toen Robben met een witte maillot speelde hoorde je niemand.” Ook ontstond er ophef toen Serena Williams in 2018 bij de French Open verscheen in een zwarte catsuit, waarna toenmalig voorzitter van de Franse tennisbond Bernard Giudicelli stelde dat haar outfit niet welkom was op Roland Garros met de woorden „You have to respect the game and the place.”

Zoals Memphis Iverson als stijlbewuste voorganger heeft, zo droeg Williams in 2021 tijdens de Australian Open een ‘one-legger’: een catsuit met één lang en één kort been, geïnspireerd door de Afro-Amerikaanse Olympische sprinter Florence Griffith Joyner.

Topsport en mode

De kritiek op Memphis gaat voorbij aan het feit dat topsport en mode onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hij zou helemaal niet meer zijn gaan transpireren, wordt er gezegd, en dus de zweetband alleen dragen vanuit een esthetisch motief. Maar van de hoogte van de sok, tot de kleur van de schoen: alle keuzes zijn (óók) stijlkeuzes.

Daarbij zijn voetballers gebonden aan tenues. Het ligt voor de hand binnen die kaders te zoeken naar ruimte voor zelfexpressie. Bijvoorbeeld in de vorm van kapsels, of de dracht van het shirt (uit de broek als Johnny Rep in 1974, of in de broek als Robin van Persie en de scheidsrechter). Van de diadeem van David Beckham tot de volmaakte zijscheiding van Graziano Pelle (op grote schaal gekopieerd door jonge Feyenoordfans in seizoen 2013/2014) en de zweetband van Memphis: via televisie vinden door profvoetballers ingezette trends hun weg naar de amateurvelden, pleintjes , het straatbeeld en de catwalk.

Ondertussen werd Memphis deze week voor de training gespot met een zweetband die nog enkele centimeters breder was dan het exemplaar dat hij eerder droeg. Hoe meer kritiek, hoe breder de band, lijkt de boodschap. De spits reageerde maandag laconiek toen hij door de NOS naar de band gevraagd werd. „Mijn vriendin vindt het mooi staan bij me. Who cares, ik voel me er goed bij.” Woensdag deelde hij op Instagram een foto van een jonge Oranjefan met een zweetband, begeleid door de klanken van ‘Laat Me’ van Ramses Shaffy.