N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Doorstroomtoets Een zwaarwegende toets voor groep 8-leerlingen is gepland tijdens carnaval. Zuiderlingen reageren verbolgen: „Onbegrijpelijk.”
Het was vlek op vlek. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakte een groot deel van Nederland beneden de Moerdijk eerst boos en daarna woedend.
Het begon met de planning van Den Haag voor de doorstroomtoets (vervanger van de Cito-toets) voor leerlingen van groep 8 van de basisschool: die moet tussen 5 en 15 februari 2024 worden afgenomen. Die eindtoets telt zwaar mee voor het schooladvies voor de middelbare school.
Limburg en Noord-Brabant waren not amused: midden in die periode vieren ze carnaval. Daarvoor staat een groot deel van het lesprogramma al in het teken van het feest. Op de vrijdagen voor carnaval wordt daarnaast op de meeste scholen veel gedanst en gehost. En na de laatste schoolbel begint de vakantie dan echt.
Claudia Demas, fractievoorzitter van D66 in de Maastrichtse gemeenteraad, vindt de planning van het departement „onbegrijpelijk”. Zeker omdat drie adviesraden van regering en parlement in het rapport Elke regio telt! aan de besluitvormers in Den Haag onlangs gedragsverandering adviseerden. Voortaan moeten ze rekening houden met de consequenties van hun beslissingen voor verschillende regio’s.
Na de eerste boze reacties trapte het onderwijsministerie de zuiderlingen pas echt op hun ziel: het ministerie liet weten dat ze voor „het evenement […] carnaval” maar een andere datum moesten zoeken in de jaarplanning.
„Dan begrijp je het echt niet”, moppert Demas. Want carnaval laat zich niet zomaar „in en uit een planning fietsen”. Het wordt elk jaar gevierd voor het begin van de veertigdagentijd, die weer voorafgaat aan Pasen. En dat feest valt elk jaar tussen eind maart en eind april, afhankelijk van de maanstanden. Maar wat Brabanders en Limburgers het meest krenkte, was het wegzetten van carnaval als evenement. Demas: „Carnaval is cultureel erfgoed.”
Lees ook dit artikel: Wie carnaval wil begrijpen, moet beginnen bij de muziek
‘Sociaal cement’
Ook Ad Koopman, voorzitter van de Brabantse Carnavals Federatie, zegt te zijn „geschrokken” van die houding. „Scholen werken naar carnaval toe. De jeugd betrekken bij het feest is van belang om ze ermee vertrouwd te maken en ze te binden aan de lokale viering.”
Dat betaalt zich ook de rest van het jaar uit, is Koopmans overtuiging. „Carnaval zorgt voor sociaal cement, voor verbinding tussen alle lagen van de bevolking. Mensen weten elkaar beter te vinden. Het verenigingsleven buiten carnavalstijd heeft er ook baat bij.”
In antwoord op Kamervragen over de kwestie van de CDA’ers Inge van Dijk, René Peters en Mustafa Amhaouch bood toenmalig minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs, VVD) zijn excuses aan voor het voorstel om maar een andere datum te zoeken voor „het evenement […] carnaval”. Dat was „een ongelukkige suggestie”.
Voordat Wiersma donderdagavond aftrad, leek hij evenwel niet van plan iets te doen aan de gekozen periode voor de doorstroomtoets. De periode ligt wettelijk vast. Bovendien zouden scholen volgens de minister ondanks carnaval genoeg gelegenheid hebben om de toets af te nemen. In zijn antwoord maakte Wiersma de Tweede Kamer medeverantwoordelijk voor de ontstane situatie. „Bij de totstandkoming van de wet is geen bezwaar gemaakt tegen deze periode vanwege carnaval”, schreef hij aan de volksvertegenwoordiging. Hij beloofde wel dat het voor 2023 gekozen tijdstip geëvalueerd gaat worden.
In totaal 25 schoolbesturen voor het primair onderwijs in Limburg hebben de kwestie opnieuw aangekaart bij de PO-raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs, in de hoop dat die de minister op andere gedachten kan brengen. „Maar ik heb niet de verwachting dat het ministerie nog gaat bewegen”, zegt Dorien Sommers, bestuurder van de Dynamiek Scholengroep in Horst, een van de 25 schoolbesturen.
Laatste poging
Demas doet eveneens een laatste poging. Ze deed vorige week via sociale media een oproep om een brief aan de minister te ondertekenen. Omdat ze haast had, zamelde ze slechts twee dagen in. Dat leverde al 161 handtekeningen op van politici en vertegenwoordigers uit de carnavalswereld, het onderwijs en de rest van het maatschappelijk leven. De verontwaardiging verenigt: volksvertegenwoordigers van de politieke rivalen D66 en PVV staan eendrachtig onder de oproep aan Wiersma.
Carnaval is verbroedering, trots. Iedereen is gelijk
Claudia Demas fractievoorzitter D66 gemeenteraad Maastricht
Carnaval is een serieuze zaak, benadrukt Demas in de door haar geïnitieerde brief. „Het is niet drie dagen drinken en vervolgens uitkateren in bed. Helaas leeft dat beeld vaak. Het is meer dan dat. Het is drie dagen investeren in sociale cohesie, het erfgoed en de leefbaarheid in onze stad. Het is verbroedering, trots. Buiten je bubbel treden. Iedereen is gelijk.”
Dorien Sommers van de Dynamiek Scholengroep in Horst wijst op de rol die juist kinderen in de leeftijd van groep 8 spelen tijdens en in de aanloop naar carnaval. „Daaruit worden de jeugdprinsen en -prinsessen gekozen. Die maken in de weken vooraf hun opwachting op tal van evenementen en leggen bezoeken af in een plaats, bijvoorbeeld aan ouderen. Anderen zijn carnavalswagens aan het bouwen.”
Kinderen tussen de bedrijven door de toets laten maken, is onverstandig, meent Sommers. „Het betekent dat veel van hen hun hoofd er niet bij hebben. Ze denken dan tijdens carnaval aan de toets en tijdens de toets aan carnaval.”
Lees ook dit interview: Expert: ‘Toetsen hebben de ongelijkheid in het onderwijs verstevigd’