De zevenjarige minibikecoureur kreeg een fataal ongeluk op de kartbaan. ‘Het is een risicoapparaat, maar dit gaat 999.999 keer goed’

De dood van de zevenjarige coureur Sid Veijer uit Staphorst heeft tot verslagenheid geleid in de motorsportwereld. Twee weken na een ongeval op een kartbaan waar hij een vrije training reed, voor zover bekend niet in georganiseerd verband maar particulier , liet Sid zondag het leven. Aanvankelijk waren er nog positieve berichten over de behandeling in het UMC+-ziekenhuis in Maastricht.

„Jij was de kampioen en zal altijd de kampioen blijven”, schrijft Faya op de Facebook-pagina van haar vader, oud-motorcoureur Mike Velthuijzen. Faya staat op foto’s geregeld naast Sid op het erepodium. Sids neef en Moto2-coureur Collin Veijer (19) schreef op Instagram: „Je zal voor altijd in mijn gedachten zijn.”

Het ongeval gebeurde op de zondag voor Kerst, 22 december, tijdens een training op een indoorkartbaan in Swalmen. De politie Limburg spreekt van een noodlottig ongeval, zonder verwijtbaarheid. In tegenstelling tot wat andere media meldden is de Arbeidsinspectie niet ingeschakeld, omdat geen sprake is van een arbeidsrelatie tussen kartbaan en slachtoffer.

Ook de NVWA, die bedrijven en instellingen toetst op naleving van wet- en regelgeving, treedt niet op, aangezien het ongeluk zich niet voordeed op een evenement of in een attractiepark.

Assen

Vrije trainingen op indoorkartbanen worden niet door de Koninklijke Nederlandse Motorsport Vereniging (KNMV) gepromoot, omdat deze banen niet voldoen aan het circuitreglement van de bond. „Als een motor plat gaat, moet er ruimte zijn om te schuiven en die is er bij indoorkartbanen niet”, zegt woordvoerder Bas Vis van KNMV. „Maar dat iets niet reglementair is, betekent natuurlijk niet per definitie dat het onveilig is.” Vrije trainingen op indoorkartbanen zijn de enige manier om in de wintermaanden toch kilometers te kunnen maken.

Het minibikeracen wordt niet door de KNMV georganiseerd, buiten een aantal vrije trainingen op het circuit in Assen, voor kinderen met een licentie. Om die te halen en dus onder de vlag van KNMV te mogen ‘minibiken’, is een minimumleeftijd van zeven jaar vereist. De Dutch Minibike Championship (DMC) is de bond die (buiten de wintermaanden) wedstrijden organiseert voor de kleinsten, vanaf zes jaar. Zoals het Nederlands kampioenschap in Assen, dat Sid Veijer afgelopen najaar won.

Maar dat iets niet reglementair is, betekent natuurlijk niet per definitie dat het onveilig is

Bas Vis
KNMV-woordvoerder

De KNMV en DMC werken wel samen. Volgens DMC-voorzitter Jolle Wind zijn er zo’n twintig deelnemers jonger dan acht jaar op minibikes. „Dat begint zonder wedstrijdelement, maar naarmate kinderen trainingsuren hebben gemaakt kunnen ze ook wedstrijden racen.” Hij spreekt van „grote verslagenheid” in reactie op het overlijden van Sid Veijer. „Dit laat niemand onberoerd.”

Heftig

Henk Schotman begeleidt kinderen bij hun eerste schreden in de motorsport, ook op de minibikes. Hij werkt voor race-kids.nl, een commerciële partij die kinderen begeleidt zodat een talent bijvoorbeeld in de juiste klasse minibike of motor gaat rijden. De laagdrempeligste is de elektrische variant. Geavanceerdere modellen halen buiten op een circuit een snelheid van boven de zestig kilometer per uur. Indoor is dat lager: maximaal vijftig per uur. Schotman: „Is dat onveilig? Nee. Niet als je weet wat je moet doen.” Schotman noemt het ongeval in Swalmen een „samenloop van heel veel factoren”, maar wil niet speculeren op basis van wat hij heeft gehoord. „Dit is gewoon heel naar. Voor de familie uiteraard, voor de sport en ook voor eigenaar van de kartbaan.”

Race-kids.nl, dat wordt aanbevolen door de motorsportbond, doet instructiedagen wel op indoorkartbanen, maar daar wordt niet voluit geracet, zegt Schotman. Al twintig jaar geeft hij training, nooit heeft hij zo’n heftig ongeval meegemaakt. „Dit gaat 999.999 keer goed en één keer fout. Ik vind dat de sport veilig is, als je respect hebt voor het feit dat er een risico is.”

Competitief racen op jonge leeftijd is volgens betrokkenen niet uitzonderlijk. Ook Max Verstappen reed op zeer jonge leeftijd (zes jaar) al kartwedstrijden. Veel talenten komen zo al op jonge leeftijd in aanraking met gemotoriseerde voertuigen. Volgens DMC-voorzitter Wind is er in twintig jaar dat zijn organisatie minibikewedstrijden organiseert nooit zoiets heftigs voorgevallen. „Natuurlijk valt er weleens iemand, maar dan heb je het over armblessures, een polsbreuk. Buiten heb je meer ruimte om te glijden, binnen is die ruimte beperkt.” DMC organiseert dan ook geen wedstrijden op indoorkartbanen, zegt hij.

Schotman vindt niet dat de sport gevaarlijker is dan bijvoorbeeld wielrennen of skiën, waarbij kinderen ook op jonge leeftijd sporten op hoge snelheden. „Maar ik vind wel dat we als sportbreed even back to basic moeten: wat doen we met een kind van zeven?”


Lees ook

Kinderen die sporten: willen ze presteren of gewoon plezier maken?

Tot 12 jaar worden geen ranglijsten meer bijgehouden in het Nederlandse jeugdvoetbal.