De westerse reactie op het Israëlische geweld in Gaza toont volgens het mondiale Zuiden de ‘oude koloniale reflexen’

Het bracht de Verenigde Naties „aan het wankelen”. Richard Gowan is een toonaangevende VN-kenner. Hij heeft al veel internationale crises meegemaakt en al vaak gezien dat de VN niet opgewassen waren tegen hun taak. Maar het effect dat de Gaza-oorlog had op de diplomatie in New York was immens. „De sfeer is tamelijk slecht”, zegt hij vlak voor de jaardag van 7 oktober op het kantoor van denktank International Crisis Group aan Park Avenue. „Het moreel is laag.”

Het geweld waarmee Israël antwoordde op de aanval van Hamas, waarbij bijna 1.200 doden vielen en honderden gijzelaars werden genomen, was voor een groot aantal landen in de wereld onverteerbaar. Het feit dat de Verenigde Staten en een aantal westerse bondgenoten in de eerste maanden van de Gaza-oorlog vierkant achter Israël bleven staan en de VN buiten het conflict hielden, zette nog meer kwaad bloed.

De VS blokkeerden in de VN-Veiligheidsraad tot drie keer toe een oproep tot een staakt-het-vuren. De reputatie van de VS, taxeert Gowan, heeft er blijvende schade door opgelopen. In Europa wordt wel beweerd dat Duitsland met zijn onvoorwaardelijke steun aan Israël zich in het Midden-Oosten volstrekt buitenspel heeft gezet.

De Gaza-oorlog is zout in open wonden. De Palestijnse kwestie is als geen andere verbonden met de VN. Het is al decennia een permanent bewijs van het onvermogen van internationaal overleg. ‘Gaza’ is uitgegroeid tot een zwaardere en emotionelere kwestie dan andere VN-hoofdpijndossiers als Haïti of Myanmar. De VN vinden dat ze een speciale verantwoordelijkheid hebben voor het Palestijnse vraagstuk.

Koloniale reflexen

Gaza is ook een voortdurend pijnpunt in de relatie tussen het mondiale Zuiden en het Westen. Het is in de ogen van het Zuiden een van vele bewijzen dat het nog steeds niet volledig meetelt. Dat oude koloniale reflexen nog steeds tellen. Dat moslimlevens minder waard zijn.

Veel leiders namen het tijdens hun jaarlijkse bezoek aan de Algemene Vergadering, vorige week, op voor de Palestijnen. Ze spraken schande van het leed én ze onderstreepten dat de universele waarden waar de VN zo prat op gaan door Israël en haar bondgenoten met voeten worden getreden.

Internationaal recht kan niet selectief toegepast worden

Cyril Ramaphosa
president Zuid-Afrika

Luister, bijvoorbeeld, naar de president van Zuid-Afrika, Cyril Ramaphosa. „Het geweld dat de Palestijnen moeten ondergaan is een voortzetting van meer dan een halve eeuw apartheid. Wij Zuid-Afrikanen weten hoe apartheid eruit ziet. We doorleefden het. We leden er onder, stierven eraan. We zullen niet stil zitten als apartheid anderen treft. Internationaal recht kan niet selectief toegepast worden. Er is geen staat die meer gelijk is dan alle andere.”

Luister naar de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al Thani Amir. „De aanhoudende gewelddadige oorlog was de doodssteek voor internationale legitimiteit en bracht ernstige schade toe aan de geloofwaardigheid van de concepten waar de internationale samenwerking na de Tweede Wereldoorlog op was gebouwd. […] Is het redelijk dat zelfs na deze ramp de grote landen die de mogelijkheid hebben de loop der dingen te beïnvloeden niet in staat zijn de oorlog een halt toe te roepen en zich meteen te richten op rechtvaardige oplossingen, in plaats van te zoeken naar innovatieve formules om het te omzeilen?”

‘Etnische zuivering’

Luister naar de president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan. Hij vroeg de landen die Israël onvoorwaardelijk steunen: „Hoe lang ben je nog in staat om de schaamte te dragen om getuige te zijn van deze slachting? […] Ik wil hier graag luid en duidelijk stellen dat de Israëlische regering mensenrechten schendt, bij elke gelegenheid het internationaal recht met voeten treedt, zich schuldig maakt aan etnische zuivering – een genocide begaat.”

Bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, van links naar rechts: de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, de emir van Qatar en de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa. Foto’s Michael M. Santiago/Getty Images

Westerse hypocrisie werd een vast frame in het debat over Gaza, niet alleen in de VN. De Franse oud-premier Dominique De Villepin komt graag op tv met snoeiharde analyses. Hij waarschuwt Frankrijk en de westerse landen er dan voor dat ze hun geloofwaardigheid verliezen.

De Gaza-oorlog is geen oorlog als veel andere, gezien het grote aantal burgerslachtoffers en juist daarom moet het Westen ingrijpen, betoogt De Villepin. „Gaza is belegerd. We hebben instrumenten. Economische instrumenten, wapenleveringen, we drijven handel. Maar we weigeren die instrumenten te gebruiken. De wereld kijkt toe en trekt haar conclusies. De Fransen, de Europeanen, wij westerlingen, worden weggezet als mensen die met twee maten meten”, zei hij in september tegen France Inter.


Lees ook

Libanon-expert Aurélie Daher: ‘Frankrijk is het enige westerse land dat niet onvoorwaardelijk de kant van Israël kiest’

De Franse president Emmanuel Macron arriveert in de haven van Beiroet, twee dagen na de grote explosie die daar plaatsvond op 4 augustus 2020. Daarbij kwamen 218 mensen om het leven.

Een Europese diplomaat die in het Midden-Oosten gestationeerd is, wordt regelmatig aangevallen op de westerse houding. „In mijn contacten met Arabische diplomaten proef ik veel verontwaardiging. En ook bij de lokale bevolking, die ons uitkotst. Ze zeggen: jullie hebben ons jarenlang de les proberen te lezen over het internationaal recht en nu de slachtingsmachine aanstaat doen jullie niets. Ik heb meerdere keren meegemaakt dat ik word weggezet als de verpersoonlijking van het kwaad, de wegbereider van genocide. Dit is wel echt een keerpunt in termen van het verlies van morele autoriteit. Dit is de druppel. Bij de neoconservatieve oorlogen in Afghanistan en Irak waren de dubbele standaarden al helder. Toen kwam Oekraïne en met Gaza daar meteen achteraan is het morele failliet wel duidelijk.”

Verwijten van hypocrisie

De VN zijn op sommige momenten een eerbiedwaardige tempel van internationaal overleg, waar de mensheid haar hoogste idealen onderstreept. Even later is het een arena waar punten worden gescoord volgens de weinig verheven regels van het politieke spel. Elkaar hypocrisie verwijten is er al decennia goed gebruik.

Uitgerekend Rusland was er in de eerste maanden van de oorlog snel bij om de westerse bondgenoten van Israël een dubbele moraal te verwijten. Tientallen keren moest Rusland zich in vergaderingen verdedigen voor de grootschalige inval in Oekraïne. Het Westen beriep zich daarbij steevast op het VN-Handvest en internationaal recht.

Demonstratie tegen Israël en tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bij diens hotel in New York, tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september.
Foto Alexi J. Rosenfeld/Getty Images via AFP

Rusland wuifde de kritiek weg. We laten ons niets vertellen over Oekraïne door een land dat Irak, Afghanistan en Syrië heeft geruïneerd, was de Russische verdedigingslinie. De Amerikaanse steun voor Israël maakte het nog veel eenvoudiger om de aartsvijand hypocrisie te verwijten. Rusland zette de VS zelfs met zo veel leedvermaak te kijk, dat sommige Arabische landen het ongemakkelijk begonnen te vinden dat Moskou de Gaza-oorlog voor zijn eigen doelen misbruikte.

Over de vraag hoe groot de praktische gevolgen zijn van het verlies aan geloofwaardigheid door het Westen lopen de meningen uiteen. „Het verziekt de sfeer, maar uiteindelijk tellen ook Arabische landen hun knopen”, zegt een diplomaat. „Ze zetten hun woede aan de kant als ze politiek zaken kunnen doen.” Gowan: „Landen meten met twee maten als het gaat om het meten met twee maten.”

Landen meten met twee maten als het gaat om het meten met twee maten

Richard Gowan
VN-kenner International Crisis Group

Bovendien is het hypocrisie-verwijt in dit verband niet nieuw. Het Westen wordt al lang een dubbele moraal verweten als het gaat om Israël. Het Westen trad immers ook niet op tegen de Israëlische nederzettingenpolitiek, die erop neer komt dat het Palestijnse grondgebied langzaam maar gestaag kleiner wordt.

„De VN zijn niet helemaal ontwricht geraakt”, zegt Gowan. In de loop van 2024 trok de sfeer een beetje bij. Het hielp dat de VS uiteindelijk toch een staakt-het-vuren bepleitten.

Oekraïne-coalitie

Maar er is een land dat wel degelijk last heeft van het westerse verlies aan standing: Oekraïne. In de VN deden Kyiv en de westerse Oekraïne-coalitie vaak van zich spreken door Rusland in resoluties in de Algemene Vergadering te veroordelen. De stemmingen lieten dan zien dat een groot aantal landen buiten het conflict wilden blijven, maar óók dat Rusland nog maar een handvol echte bondgenoten heeft, waaronder Iran en Noord-Korea. Toen in februari de tweede jaardag van de grootscheepse Russische invasie zich aandiende, durfde de westerse Oekraïne-coalitie nóg een resolutie niet aan. Ze was bang dat ze nu minder medestanders voor Oekraïne zou krijgen.

„Er wordt dagelijks naar Oekraïne verwezen”, zegt de diplomaat in het Midden-Oosten. „Na een Russische aanval op een Oekraïens ziekenhuis worden er krokodillentranen gehuild in het Westen, maar als in Gaza een kliniek of ziekenhuis wordt gebombardeerd, zeggen ze in het Westen meteen dat Hamas de kliniek gebruikt als menselijk schild. Dergelijke voorbeelden noemen mijn Arabische collega’s aan de lopende band.”