Röntgenlaborant Bianca Vet (57) uit Hilversum had tijdens haar 20-jarige carrière in het Hilversumse Tergooi-ziekenhuis nooit langer dan een week vakantie genomen. Tot nu. En hoe. Liefst een jaar lang gaat ze met sabbatical. Eerst even uitrusten, daarna skiles geven in Oostenrijk, is het plan.
Pr-consultant Janneke van Kasteren (26) uit Eindhoven werkt bijna vijf jaar bij haar huidige werkgever en nam onlangs drie maanden vrij. Het liefst had ze meteen na haar studie een reis naar Azië gemaakt, nu deed ze dat alsnog.
De Drentse docent schoonheidsverzorging en reisinfluencer Imara de Jonge (33) wilde een sabbatical om een tijdlang ‘24/7’ met haar gezin te zijn. Samen reisden ze acht maanden door Turkije, Thailand, Vietnam, Australië, de Filippijnen, Indonesië, Maleisië, Singapore en Zuid-Afrika.
Juul Willems (32), adviseur bij de gemeente Amsterdam, bleef tijdens haar sabbatical liever thuis. Ze stortte zich op het schrijven van liedjes – en met succes. Aan het einde van haar zes maanden verlof bracht ze haar eerste lp uit.
Wie wil dat nou niet
Een aantal maanden of zelfs een jaar met sabbatical om de wereld rond te reizen, tijd voor je gezin en jezelf te nemen, om nieuwe inspiratie op doen, je op je hobby te storten of om uit te rusten. Wie wil dat nu niet? „Zes jaren zult gij uwen akker bezaaien, en zes jaren uwen wijngaard besnijden en de inkomst daarvan inzamelen. Doch in het zevende jaar zal voor het land een sabbat der rust zijn”, staat al in het Oude Testament te lezen.
Maar in de wet staat niets over een sabbatical. Hoewel volgens onderzoek een op de vijf Gen Z’ers (geboren tussen pakweg 1997 en 2012) een sabbatical wil en een op de drie werknemers een sabbatical belangrijker vindt dan een bonus, heeft niemand daar wettelijk recht op. Of je een sabbatical mag nemen, onbetaald of soms zelfs (deels) betaald, ligt volledig in handen van je werkgever. Werkgevers kunnen ervoor kiezen de mogelijkheid op te nemen in een cao, maar dit is meer uitzondering dan regel. Van de ruim achthonderd cao’s in Nederland noemen er volgens de FNV slechts 103 een sabbatical. Onbetaald verlof komt in 170 cao’s voor. Wel kunnen werkgevers de mogelijkheid van een sabbatical opnemen in hun eigen HR-handboek, of individuele afspraken maken per werknemer.

En een dergelijke regeling kan in deze huidige arbeidsmarkt – eind vorig jaar waren er op elke 100 werklozen 108 vacante functies – verstandig zijn. „Steeds meer werknemers willen vrijheid, en steeds meer werkgevers zijn bereid dit te faciliteren om nieuwe mensen aan zich te binden en huidige werknemers tevreden te houden”, zegt Jannes van der Velde, woordvoerder van werknemersvereniging AWVN.
Docent Imara de Jonge: „Voor onze reis dachten we nog wel eens na over een groter huis. Nu besef ik dat ik vooral vrij wil zijn.”
Luie mensen
Voor een gezonde work-life balance komt steeds meer aandacht, zéker na corona, zegt econoom en organisatiedeskundige Gyuri Vergouw. Maar de sabbatical bestaat al lange tijd. Al in de jaren 90 deed Vergouw er onderzoek naar en schreef er het boek Sabbatsverlof over. De werksabbatical vindt zijn oorsprong in de academische wereld, toen in 1880 Charles Lanman, taalwetenschapper aan Harvard, als eerste een jaar vrij kreeg voor zijn huwelijksreis én een zoektocht naar manuscripten in het Sanskriet in India. „Je vrije tijd besteden aan jezelf én je werk, dat is het oorspronkelijke idee van de sabbatical”, zegt Vergouw. Zo staat het ook nog altijd in de cao Universiteiten beschreven: ‘de sabbatical leave is een periode waarin algemeen of gericht aandacht wordt besteed aan de eigen employability’.
In de jaren 70 en 80 deed in Nederland de sabbatical voorzichtig zijn entree in grote organisaties, zoals bij techconcern IBM. In de jaren 90 gebeurde het in de bankensector, bij de Rabobank bijvoorbeeld, als alternatief voor de hoge bonussen die groeiende kritiek wekten, vertelt Vergouw. „Maar echt veel gebruik werd er nog niet van gemaakt, én: als mensen met verlof gingen, was dit maar voor enkele weken.” Ook kon de sabbatical nog op veel kritiek rekenen. „Het was voor luie mensen, luidde bij veel werknemers en werkgevers nog het vooroordeel.”
Voor onze reis dachten we nog wel eens na over een groter huis. Nu besef ik dat ik vooral vrij wil zijn
Ja, oké, natuurlijk heeft ze volop genoten, vertelt de Tilburgse docent muziekeducatie en singer-songwriter Merel Brusselers (26) over haar sabbatical. Maar nuttig was het óók. Drie maanden lang reisde ze langs de belangrijkste muzieksteden in de Verenigde Staten. „Ik ben een betere muzikant én een betere docent geworden. Zo kan ik mijn leerlingen nu beter bijbrengen hoe ze inspiratie kunnen opdoen of moeten netwerken.” Haar werkgever, hogeschool Fontys, vond het dan ook prima dat ze even in Amerika was, en niet voor de klas stond.
„Of je je sabbatical nu wijdt aan werk, ontspanning of een wereldreis, het draagt áltijd bij aan je levens- én werkgeluk”, zegt Vergouw. Ook uit onderzoek van The Academy of Management, de internationale beroepsvereniging voor management- en organisatiewetenschappers, blijkt een sabbatical het werk positief te beïnvloeden. Zo voelen mensen zich zelfverzekerder in hun werk als ze na een sabbatical terugkeren. Bovendien zijn volgens Brits onderzoek gelukkige medewerkers liefst 12 procent productiever dan niet-gelukkige medewerkers.

Het is misschien geen toeval dat bijna alle grote werkgevers in de top-10 van ‘Best workplaces’ in Nederland de sabbatical als secundaire arbeidsvoorwaarde aanbieden. Bij hotelketen Hilton (eerste) kan je zelfs een maand met betaald verlof en krijg je nog ongeveer 4.600 euro toe. Ook bij softwarebedrijf Atlassian (2), maaltijdboxleverancier HelloFresh (4), medischetechnologiebedrijf Stryker (5), pakketbezorger DHL (6) en managementconsultancy Accenture (8) zijn regels voor een sabbatical afgesproken.
Yoga-cursus in het buitenland
HelloFresh-directeur Pauwel Wiertsema ziet dat sabbaticals bijdragen aan het geluk van zijn werknemers. „Bovendien presteren ze beter én gaan ze minder snel op zoek naar een nieuwe baan.” Sinds 2021 mag daarom iedereen op onbetaald verlof; nou ja, wie minstens twee jaar in dienst is en een contract voor onbepaalde tijd heeft. Ook zit er een grens aan de duur van de sabbatical. „Drie maanden is de max, anders wordt het lastig daarna weer goed te aarden”, zegt hr-manager Rosanne Bernaert. Per jaar gaan ongeveer tien werknemers op sabbatical. „Vooral verre reizen en de yoga-cursus in het buitenland zijn populair.”
Ook HelloFresh-directeur Wiertsema (42) zelf ging drie maanden weg met zijn gezin, naar Zuid-Afrika. Hij kwam gelukkiger én productiever terug, zegt hij. „Ik heb nieuwe inzichten opgedaan die ik kan toepassen in mijn werk.” Heeft hij concrete voorbeelden? Daar moet hij even over nadenken. „Nee, dat niet”, zegt hij. „Het blijft toch meer abstract.” Wel weet hij nu dat hij meer tijd vrij wil maken voor belangrijke dingen. „Zoals sport.”

Is dit alles
Voor de 33-jarige Emma (achternaam en werkgever bij de redactie bekend) uit Amsterdam was haar sabbatical eerder een vlucht uit haar werk. Als consultant bij een zakelijk dienstverlener voelde ze zich steeds minder van waarde. Op reis hoopte ze erachter te komen wat ze wél wou. „Mijn leidinggevende hoopte dat ik na de sabbatical met frisse energie weer zou beginnen. Ik ben daar maar in mee gegaan, anders had ik misschien nooit toestemming gekregen.” Dankzij de vijf maanden in Zuid-Amerika voelt ze nu de energie weer stromen. „Sieraden maken, schrijven, of iets voor mezelf beginnen. Ik zit weer vol met ideeën waar ik blij van word.” Teruggaan naar haar oude werkgever zit daar niet bij.
Niet alle werkgevers staan dan ook positief tegenover een sabbatical. De hr-afdeling van Tergooi zei in eerste instantie tegen röntgenlaborant Bianca Vet dat ze „maar ontslag moest nemen als ze zo lang met sabbatical wou”, vertelt ze. „Gelukkig heb ik een manager die zijn best voor me heeft gedaan.”
Voor de werkgever kan het lastig zijn de sabbaticalhoudende werknemer te vervangen, zeker voor kleinere organisaties, zegt organisatiedeskundige Vergouw. „Maar de angst dat iemand niet terugkeert, speelt vaak mee.”

Ook Wouter van der Wolk (40), adviseur arbeidsmarkt bij de gemeente Amsterdam, kreeg zijn sabbatical niet een-twee-drie voor elkaar. „Er werd niet meteen begrepen waarom ik daar op mijn leeftijd behoefte aan zou hebben.” Maar een reden had hij wel. „Ik heb altijd al een lange reis willen maken. Liever had ik het veel eerder gedaan, toen ik nog jong en sneller onder de indruk was.” Daarbij haalde hij geen voldoening meer uit zijn werk. „Ik wist eigenlijk al wel dat ik wat anders wilde doen, maar wat dan? Daar hoopte ik door mijn sabbatical achter te komen.”
Nu hij terug is van zijn reis door Europa en Azië, overheerst nog steeds de twijfel. „Ik ben weer aan het werk, maar denk nog steeds: is dit het nou?”
Vrij maar eenzaam
Thomas André de la Porte, eigenaar van marketingbureau Dutch Design Agency, is een van de werkgevers die kritische kanttekeningen plaatst bij de populariteit van sabbaticals. „Het is geen goed teken dat steeds meer mensen lange periodes vrij nodig hebben om tot rust te komen of zich persoonlijk te ontwikkelen. Het is een symptoom van een werkcultuur die structureel tekortschiet.” In plaats van „al bij het sollicitatiegesprek een sabbatical te beloven” biedt hij liever zijn werknemers in de kern al voldoende ruimte, autonomie en groei, zegt hij. „Een sabbatical moet een keuze zijn, geen noodzaak.”

Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe vraagt zich eveneens af of een sabbatical het antwoord is voor wie zoekt naar werkgeluk. „Een werkrelatie is niet anders dan een liefdesrelatie. Als het even niet werkt, kan een vakantie prettig zijn, maar het lost de onderliggende problemen niet op.” Niet voor de werknemer, die bijvoorbeeld geen verbinding voelt op het werk of te weinig mogelijkheden tot groei ervaart, en evenmin voor de werkgever die mensen aan zich wil binden. „Dan moet je mensen juist niet nóg meer vrijheid gaan geven.” Het is de paradox van deze tijd, zegt hij, mensen willen steeds meer vrijheid, maar worden hier uiteindelijk niet gelukkiger van.”
Of de sabbatical haar gelukkiger gaat maken op haar werk weet röntgenlaborant Vet nog niet. Maar nu is ze in ieder geval maar wat blij met haar tijdelijke vrijheid. In het ziekenhuis is het absoluut niet gebruikelijk om lang met verlof te gaan, maar ze raadt het iedereen aan. „Na al die jaren patiënten in hun laatste levensfase zien, wilde ik geen dag langer wachten. Ik wil nú genieten. En niet straks.”

