De VS wijzen op genocide in Soedan, maar critici hekelen de timing

Zowel het moment als de toon waren opvallend toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken dinsdag plots een van de strijdende partijen in Soedan van genocide beschuldigde. Bijna twee jaar nadat de oorlog tussen het regeringsleger en de Rapid Support Forces (RSF) van leider Hemedti uitbrak, zei Antony Blinken in een schriftelijke verklaring: „Ik ben tot de conclusie gekomen dat leden van de RSF en geallieerde milities genocide hebben gepleegd. De RSF heeft systematisch mannen en jongens vermoord – zelfs baby’s – op etnische basis, en doelbewust vrouwen en meisjes uit bepaalde etnische groepen tot doelwit gemaakt voor verkrachting en andere vormen van bruut seksueel geweld.”

Die uitspraak komt op een apart moment, aangezien de meest flagrante vorm van etnische zuiveringen door de RSF al in 2023 plaatsvond. Toen doodde de paramilitaire groep samen met geallieerde Arabische strijdgroepen zeker 15.000 Masalit in de westelijke regio Darfur.

Cameron Hudson, voormalig Amerikaanse diplomaat en Soedan-expert bij het Center for Strategic and International Studies, uitte zijn scepsis over het Amerikaanse besluit. „Deze poging om de regering aan de goede kant van de geschiedenis te plaatsen, zal niet werken. Het is te laat, er zijn te veel mensen gestorven. De regering had alle bewijzen om deze aankondiging maanden geleden te maken, toen had het een impact kunnen hebben.”

Afleidingsmanoeuvre

Het komt niet vaak voor dat Washington een oorlog tot genocide verklaart. Volgens de National Security Council, een adviserend orgaan voor de Amerikaanse president Joe Biden, is dat sinds het einde van de Koude oorlog 35 jaar geleden zes keer gebeurd.

In 2004 bestempelde Amerika de oorlog in Darfur als genocide. Volgens critici was dat toen een afleidingsmanoeuvre voor de impopulaire Amerikaanse oorlog in Irak. Momenteel staat Washington onder internationale druk wegens zijn steun aan de omstreden Israëlische oorlog in Gaza, die volgens sommige landen en verscheidene internationale experts als genocide kan worden bestempeld.

De talrijke bewijzen voor de misdaden door het RSF zijn door hun eigen milities goed gedocumenteerd; zij filmen zichzelf regelmatig terwijl ze moorden, verkrachten, of huizen in brand steken. Hoewel er geen bewijzen zijn dat Hemedti opdracht heeft gegeven voor deze misdaden, houdt Blinken de RSF-leider verantwoordelijk.


Lees ook

‘Systematische’ zuivering in Darfur: ‘Ze schoten op iedereen, mannen, vrouwen, kinderen’

Op een straat in El Geneina, stad in Darfur, ligt een lichaam. Er komen steeds meer berichten over etnisch geweld in Darfur.

De gevolgen van het Amerikaanse statement zijn groot: Hemedti – een multimiljardair met grote belangen in de verkoop van goud – en zijn bedrijven vallen nu onder Amerikaanse sancties. Vorig jaar werd Hemedti nog in talrijke Afrikaanse hoofdsteden met fanfare – en met het aanzien van een toekomstige Soedanese president – ontvangen. Maar Amerikaanse bondgenoten als Kenia zullen nu minder happig zijn om hem te omarmen.