De vriendin die ik niet per se meer hoef te zien vraagt mij als getuige

Eén van mijn vriendinnen van de basisschool ziet mij nog steeds als haar beste vriendin. Ik vind dat we uit elkaar zijn gegroeid, en zie op tegen de keren dat we elkaar zien. Dat is meestal op haar initiatief, al nodig ik haar wel uit op mijn verjaardag. Vorige maand vroeg ze of ik getuige wil zijn op haar huwelijk. Ik zou onze vriendschap liever rustig uit laten doven en heb het gevoel dat dat nooit meer kan als ik hier ‘ja’ op zeg. Maar ik wil haar ook niet kwetsen. Wat moet ik doen?

Vrouw, 35 (naam bekend bij de redactie)

Uit elkaar gegroeid, kan gebeuren. Vind je ook dat je als mens bent gegroeid? Ik kom erop door een nieuwsbrief van journalist Ernst-Jan Pfauth, waarin hij onlangs de schrijver Kevin Kelly citeerde: „Je persoonlijke groei kun je meten aan de hand van het aantal ongemakkelijke gesprekken dat je bereid bent te voeren.”

Ga een gesprek met je jeugdvriendin niet uit de weg. Waarom vraagt zij jou als getuige? Leg uit dat die rol voor jou voelt als te veel eer. Durf te vragen, durf te aarzelen. En beslis dan samen of haar verzoek wel past bij jullie vriendschap.

Als je elkaars verwachtingen kent, kun je die respecteren. Van kwetsen is dan geen sprake. Ervaart zij zo’n gesprek wel als kwetsend, dan is dat haar probleem. ‘Ja’ en ‘nee’ zijn nu eenmaal belangrijke woorden op een huwelijksdag, voor partners én getuigen.

Wat is er misgegaan in uw vriendschap dat u beiden zo’n verschillend beeld heeft van de betekenis ervan? Eerlijk duurt het langst, maar het is nu wel een beetje laat om open te zijn over uw gevoelens voor haar. U kunt nog voorzichtig proberen te vragen waarom ze u gevraagd heeft, en of er niet iemand is die dichter bij haar staat. Maar dan alsnog terugkrabbelen wordt wel erg pijnlijk. Bedenk ook: de handtekening die u als getuige zet, bezegelt niet uw vriendschap, maar de liefde tussen haar en haar partner. Ze had ook een wildvreemde van de straat kunnen plukken als getuige. Maak er een feestelijke dag van en bedenk later nog maar eens hoe u verder wilt met deze vriendin.

Stel je eens voor dat dit over een romantische relatie gaat. Ja, uitmaken is pijnlijk. Nog pijnlijker is het om er als geliefde achter te komen dat iemand alleen maar bij je bleef omdat hij/zij het niet uit durfde te maken, bijna uit medelijden. Hetzelfde lijkt me gelden voor de bruiloft: hoe vervelend moet het zijn om op zo’n belangrijke, feestelijke (!) dag een getuige te hebben die daar eigenlijk liever niet had gestaan? En toch denk ik: als je deze vrouw blij kunt maken op deze bijzondere dag, waarom niet? Het is niet alsof je vervolgens wekelijks op de koffie moet. De vriendschap zal dan misschien niet helemaal doven, maar als het bij je verjaardagskaars blijft lijkt dat me overkomelijk.

NRC-redacteuren uit drie verschillende generaties bespreken sociale dilemma’s. Heeft u een vraag die u beantwoord zou willen zien? Mail naar [email protected]