De Village People vinden YMCA bij nader inzien géén gay anthem en treden graag op voor Trump

Young man’? Niet echt. ‘Short on dough’? Ook niet. ‘New in town’?

Nee, op het eerste gezicht is er weinig in ‘Y.M.C.A.’, de jaren-zeventig-hit van de Village People, dat aan bijna-president Donald Trump doet denken. Toch komen de politieman, de Lakota, cowboy, bouwvakker, soldaat en motorrijder maandag optreden tijdens zijn inauguratie.

„We weten dat niet iedereen hier blij mee zal zijn”, schrijven de Village People op Facebook, die ook hits hadden met ‘In The Navy’, ‘Go West’ en ‘Macho Man’. „Maar wij geloven dat je muziek moet uitvoeren zonder politieke lading. ‘Y.M.C.A’ kan ons land hopelijk verenigen na een tumultueuze campagne waarbij onze kandidaat verloor.”

Tijdens de campagne steunden de Village People Kamala Harris. Eerder had de leider van de groep, Victor Willis, Trump gevraagd muziek van Village People niet meer te draaien bij diens bijeenkomsten. Willis had dat „zeer duidelijk” gemaakt, zei hij in oktober vorig jaar. Maar ja, Trump had netjes een licentie geregeld. En omdat de groep er eigenlijk ook wel veel aan had – „de financiële voordelen zijn groot”, schreef hij op Facebook – besloot hij er geen punt meer van te maken.

In één moeite door verklaarde Willis dat het bekende nummer, met het meezingbare „everything for young men to enjoy/ you can hang out with all the boys” absoluut géén gay lijflied is. „There’s nothing gay about that.” Veel mensen reageerden op Facebook met ongeloof, teleurstelling en woede – net als op het nieuwe bericht over de gig bij Trump.

‘Y.M.C.A.’, een vast ingrediënt van Trump-bijeenkomsten, is onmiskenbaar een gay lijflied

Het is een opvallende ommezwaai van de groep. Of Willis het wil of niet, ‘Y.M.C.A.’ ís allang en onmiskenbaar een gay lijflied, passend in het rijtje ‘Vogue’, ‘It’s Raining Men’ en ‘I’m Coming Out’. Het album van de Village People waar het nummer op stond heette nota bene Cruisin’, een term uit de homoscene voor het zoeken naar seks. Al bij de release in 1978 werd de disco-klassieker omarmd door de lhbti-gemeenschap, die destijds hard werd getroffen door de aids-epidemie.

Toch schalde het nummer ook uit de speakers bij protesten van militante, gewapende Trump-fans tegen de corona-lockdown in 2020, waar gezwaaid werd met vlaggen met de tekst ‘Arbeit Macht Frei’. Was het jeugdsentiment voor deze demonstranten (de laatste A uit MAGA, immers), of werden ze aangetrokken door het marstempo van het nummer? Hoe dan ook hinderde de lhbti-vriendelijkheid die bij het nummer hoort hen niet. ‘Y.M.C.A.’ werd hierna snel een vast ingrediënt van Trump-bijeenkomsten. In oktober vorig jaar werd het nog aangezet toen Trump op een podium in Pennsylvania schijnbaar geen zin meer had in speeches of vragen en in plaats daarvan een ongemakkelijk dansje inzette.

Michael Jackson

Donald Trump heeft eerder moeite gehad relevante popartiesten te vinden die op zijn bijeenkomsten willen komen spelen. Bij zijn eerste inauguratie in 2017 stonden weke namen op het programma zoals 3 Doors Down, Toby Keith, de toen zestienjarige Jackie Evancho, een mormonenkoor en enkele leden van showdansers The Rockettes (een uiterst interessant verhaal op zich, met hoog oplopende spanningen onderling, weigerende dansers, dreigend management en teruglopende kaartverkoop).

Wat je smaak ook is, die line-up was behoorlijk zwak vergeleken met Joe Bidens inauguratie vier jaar later, waar Foo Fighters, Justin Timberlake en Bruce Springsteen kwamen spelen. Ook Obama’s feest was indrukwekkend, met Beyoncé, Stevie Wonder en Soundgarden. George W. Bush had Ricky Martin, Gloria Estefan en Hillary Duff. En Bill Clinton had Michael Jackson, Fleetwood Mac, Aretha Franklin en Bob Dylan.

Trump probeerde het eerder bij verschillende grote artiesten (Elton John, Kiss, Celine Dion, Ice-T en meer), die allemaal publiekelijk lieten weten dat ze niet wilden komen. De grootste sterren die de Republikeinen bij hun laatste conventie van de bank af kregen, waren de verguisde zanger Kid Rock en de gepensioneerde showworstelaar Hulk Hogan.

Bij zijn tweede inauguratie heeft Trump meer succes. Naast de Village People komt ook countryzangeres Carrie Underwood, een binnen en buiten dat genre hooggewaardeerde artiest, met 28 nummer één-hits, een tas vol platina, acht Grammy’s, meer dan 85 miljoen verkochte albums en ruim 11,5 miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify. Over een paar weken begint ze als een van de juryleden in American Idol – de wedstrijd die ze zelf in 2005 won. Ze is een grote vis, waarmee Trump in zijn handen mag knijpen.

Carrie Underwood onlangs in New York.
Foto Charles Sykes/Invision/AP

Matige tenor

Ook haar komst is in zekere zin een ommekeer. Underwood maakte Trump eens belachelijk door met Brad Paisley haar hit ‘Before He Cheats’ te zingen met de tekst ‘Before He Tweets’ („And it’s fun to watch, yeah, that’s for sure / ’Til little Rocket Man starts a nuclear war/ Maybe next time, he’ll think before he tweets”). Maar ook omdat ze haar politieke voorkeur – als je dat gebbetje met Paisley niet meetelt – altijd voor zich heeft gehouden. „Ik hou me verre van politieke kwesties […]. Dat is een verloren strijd”, zei ze in een interview met NRC in 2018. „Ik vind het vervelend als ik word gedwongen een kant te kiezen”, zei ze later in The Guardian.

Als ze al in een hokje zat, was dat het progressieve: Underwood staat bekend als groot voorstander van het homohuwelijk, schreef liedjes over wapengeweld en maatschappelijke verdeeldheid en heeft veel aanhang in de queer gemeenschap. Het is de vraag hoeveel er van die fanschare overblijft nu zij het reservevolkslied ‘America the Beautiful’ komt zingen op dit volgens haar „historische evenement”. Online wordt het door een deel ervan in elk geval uitgelegd als verraad.

Veel minder verrassend is dat bevriende artiesten Kid Rock, Gavin DeGraw en Billy Ray Cyrus komen, en ook de matige tenor Christopher Macchio, die ‘The Star-Spangled Banner’ mag zingen én optreedt op het privéfeestje voorafgaand aan de inauguratie, op Trumps golfbaan in Virginia. Macchio werd bekend met tv-shows en tv-films en treedt op met The New York Tenors. Een van de hoogtepunten van zijn carrière, vond hij zelf, was het optreden dat hij in 2020 in het Witte Huis gaf. Hij werd later teruggevraagd voor verschillende Trump-bijeenkomsten – ‘Ave Maria’ bij de herdenking voor de brandweerman die omkwam bij de aanslag op Trump – en nu dus voor de inauguratie. „Now that is what you call a voice”, aldus Trump.

Macchio verzorgt niet als enige de muziek op dat feest: er is volgens The New York Times een playlist van vijf uur beloofd, er worden „urenlang” muziekvideo’s getoond op „tientallen” televisieschermen én er zal iemand zijn die Elvis goed na kan doen.