De veroordeling van Bouterse? ‘Het spannendste moet nog komen’

Ze kreeg het nieuws binnen via haar nieuwsdienst – en een heleboel appjes. „Toen ben ik naar mijn broer gelopen om hem een stevige brasa [knuffel] te geven.” Enjela Kamperveen (51), kleindochter van de op 8 december 1982 vermoorde André Kamperveen, was op haar werk bij radiostation Ampie’s Broadcasting Corporation (ABC) toen het vonnis tegen oud-president van Suriname Desi Bouterse werd uitgesproken. Hij kreeg als medeplichtige aan de Decembermoorden twintig jaar cel opgelegd.

Een historische dag, zegt Kamperveen woensdagmiddag op het station, en zij beleefde hem op een historische plek: haar grootvader was de oprichter van ABC, dat in de nacht van de moorden in brand werd gestoken en door de autoriteiten niet geblust mocht worden. Haar vader Henk Kamperveen en haar oom Johnny Kamperveen startten ABC in 1992 weer op als radio- en televisiestation. In een van de kantoren hangt een print van het uitgebrande radiostation. ABC is een van de bekendere stations in Suriname.

Nabestaande Henk Kamperveen verlaat de rechtszaal na het eindvonnis in de strafzaak rond de Decembermoorden.
Foto RANU ABHELAKH/ANP

Kamperveens opa werd vermoord toen zij tien jaar oud was. En ook het radiostation waar zij na school haar dagen sleet, was er plots niet meer. Het gezin vluchtte naar Nederland. In 1997 keerde Kamperveen terug, als 24-jarige. „Ik was een paar jaar eerder op vakantie geweest in Suriname, en ik dacht: hier hoor ik thuis.” Haar leven lang is ze al bezig met de „strijd voor gerechtigheid”, waar nu een einde aan komt. „Ik ben al mijn hele leven nabestaande. Maar ik ben dankbaar nabestaande te zijn van iemand die streed voor het vrije woord.”


Lees ook
Na 41 jaar prevaleert alsnog de rechtsstaat

Het Surinaamse Hof van Justitie tijdens het uitspreken van het eindvonnis van Desi Bouterse, in de rechtszaak over de Decembermoorden. Foto Ranu Abhelakh/AFP

ABC had zelf twee medewerkers in de rechtbank zitten tijdens de zitting woensdag, twee jonge journalisten: Raoul Roeplal (27) en Samuel Blankendal (33). Hoe was het voor hen om verslag te doen van een proces waar hun werkplek zo’n historische verbintenis mee heeft? Roeplal: „Sinds het begin van mijn carrière bij ABC ben ik met dit onderwerp bezig [hij werkt er acht jaar]. Dit is wel een moment waar ik naartoe geleefd heb.”

Klaar is het nog niet voor hen. Naast de twintig jaar gevangenisstraf, eiste het Surinaamse OM ook directe gevangenneming. Daar ging de rechter niet in mee. Bouterse – die zich woensdag kort bij zijn partijcentrum vertoonde – heeft nu acht dagen om een gratieverzoek in te dienen bij president Santokhi. De verwachting is niet dat dat ingewilligd zal worden, maar het kan het proces wel vertragen. Omdat ‘Bouta’ op dit moment nog vrij rondloopt, is het besef nog niet bij iedereen in de samenleving ingedaald dat hij straks wel degelijk gevangen genomen kan worden, denkt Blankendal – dat besef zal pas komen als Bouterse toch mocht worden opgepakt. „Het spannendste moet nog komen.”

Alleen maar ‘gepraat’

Op straat in Kwatta, een noordelijke wijk van Paramaribo, zegt een aanhanger van Bouterse inderdaad: „Ai, twintig yari, ma a no dede.” Ja, hij (Bouterse) is veroordeeld voor twintig jaar, maar hij is niet dood. Oftewel: zo erg is het allemaal nog niet. Hij zegt het tegen Stephano Biervliet (31), beter bekend als de anticorruptie-activist ‘Pakittow’. Biervliet leidde verschillende protesten tegen zowel de huidige regering-Santokhi als de vorige regering-Bouterse. Onder sommige aanhangers van Bouterse is hij niet bepaald geliefd.

Biervliet is ondernemer – hij heeft een eigen merk pindasaus, een barbershop en verschillende resorts – en richtte samen met andere activisten in 2018 de progressieve partij PRO (Partij voor Recht en Ontwikkeling) op, die bij de verkiezingen in 2020 geen zetels won. Bij de aankomende verkiezingen van 2025 doet de partij weer mee.

Stephano Biervliet alias Pakittow (midden met petje en zonnebril) tijdens een protest tegen de regering, in februari dit jaar.
Foto RANU ABHELAKH/ANP

Voor zijn veiligheid wil Biervliet de ochtend van het vonnis niet op één plek blijven – en dus rijdt hij rondjes door de stad, met de verslaggever. Als er onderweg drukte op de weg is, keert hij om. „Ik ga mijn gezicht vandaag niet laten zien.”

Toch wordt hij veel herkend. Mensen spreken hem aan over het vonnis – voor- én tegenstanders van Bouterse. In het noorden van Paramaribo, in de wijk Weg naar Zee, uit iemand onbegrip: „Waarom, na al die jaren, tegen zo’n oude man [Bouterse is 78 jaar]?” Op een van Biervliets resorts in aanbouw, richting het bos aan de kust, vindt een neef juist dat het vonnis „te zwak” was: „Ze hadden hem gelijk moeten opsluiten. Dan was het klaar.”


Lees ook
Surinaamse activist Stephano Biervliet is al bijna een martelaar

<strong>Stephano Biervliet</strong> tijdens het uit de hand gelopen protest vrijdag op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/de-veroordeling-van-bouterse-ac280c298het-spannendste-moet-nog-komenac280c299-1.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Biervliet zelf vindt nog weinig van het vonnis, net als zijn neef omdat Bouterse niet direct opgesloten werd. „Dit is alleen nog <em>taki</em> [gepraat]. Pas als ik met mijn eigen ogen zie dat hij de gevangenis ingaat, kan ik geloven in ons rechtssysteem.” En dan wel écht in de cel, zegt hij. „Als hij zijn straf thuis mag uitzitten met zijn <a rel=Morello-sigaretten, was het hele proces tijdverspilling.”

Hoe dan ook waardevol

Kamperveen van radiostation ABC vindt het vonnis hoe dan ook waardevol voor Suriname. „Het bewijst dat Suriname, een jonge natie, een functionerende rechtsstaat is en dat mensen voor misdaden berecht worden.”

Dat Bouterse nu, „met alle feiten op tafel”, voor de derde keer schuldig wordt bevonden voelt voor haar als „afsluiting”. „Die bevestiging van zijn schuld is het belangrijkst. Het weerlegt alle verzonnen verhalen die de ronde doen.” Daarmee verwijst ze naar Bouterses uitspraken dat de slachtoffers een staatsgreep beraamden en op de vlucht werden neergeschoten.

De datum 20 december 2023 zal Kamperveen nooit vergeten. „Ik krijg nu allerlei berichtjes waarin wij als nabestaanden worden geprezen voor ons doorzettingsvermogen dat het proces zover heeft gebracht. Ik heb daar nooit bij stilgestaan – het is alles wat ik ken. Nu kan ik verder.”



Leeslijst