De verkiezingsblues bestaat echt. Teleurstelling is de dominante emotie na verkiezingen. Wat doe je daaraan?

Verkiezingsblues

De verkiezingsblues bestaat. Dat ervaren veel mensen deze week. Onderzoeker Lamar Pierce en zijn collega’s stelden een paar jaar geleden vast dat negatieve emoties domineren als de verkiezingsuitslag bekend is. Hoe werkt dat?

Wanneer een partij wint, worden de aanhangers niet meetbaar gelukkiger. Maar de mensen die op de verliezende partij stemden, voelen zich wel minstens een week behoorlijk bedroefd. Het is dezelfde asymmetrie die gedragswetenschappers op allerlei andere terreinen vaststellen: negatieve gebeurtenissen raken ons meer dan positieve.

Leuke anekdote: PsychCentral, een Amerikaanse website gewijd aan geestelijke gezondheid, rapporteerde dat het verkeer naar hun pagina over rouwverwerking meer dan verdubbelde nadat Hillary Clinton de verkiezingen van 2016 verloor.

Stemmen stelt vaak teleur. En misschien is dit effect in Nederland extra sterk. Je verliest niet alleen bij de verkiezingen, maar vaak ook nog eens bij de formatie die erop volgt.

Het effect van negatieve emoties

Marcel Zeelenberg is hoogleraar psychologie aan de Universiteit Tilburg. Hij doet al ruim dertig jaar onderzoek naar teleurstelling.

Teleurstelling is volgens hem een vorm van ontevredenheid die verschilt van spijt en woede. Bij spijt geef je jezelf de schuld van iets en ga je op zoek naar een mogelijkheid om je fout recht te zetten. Bij woede geef je anderen de schuld en wil je hen ter verantwoording roepen. Bij teleurstelling geef je de omstandigheden de schuld en voel je je machteloos. Vaak leidt dit tot inertie. Zo blijkt dat mensen die teleurgesteld zijn over de kwaliteit van hun internetabonnement niet overstappen, maar er wel over klagen tegen anderen.

Samen met collega’s van de Vrije Universiteit onderzocht Zeelenberg recentelijk de rol van deze verschillende negatieve emoties bij verkiezingen. Wat kwam eruit? Wie spijt voelt bij een verkiezingsuitslag heeft de neiging de volgende keer op een andere partij te stemmen. Wie woede voelt over de uitslag, verandert zijn gedrag niet meetbaar bij de volgende verkiezingen. Teleurstelling over een verkiezingsuitslag vergroot echter de kans dat mensen de volgende keer niet stemmen. Teleurstelling kan zo de democratie ondermijnen.

Omgaan met teleurstellingen

Als je last hebt van teleurstelling of andere negatieve emoties naar aanleiding van de verkiezingsuitslag van deze week, dan heeft politicoloog Chistopher Ojeda praktische tips. Hij schreef erover op wetenschapssite The Conversation. Wat onder meer helpt, is het mijden van sociale media. Zo voorkom je een teveel aan gepolariseerde, negatieve input. En, raad Ojeda aan: word zelf maatschappelijk of politiek actief. Verkiezingen zijn slechts het startschot voor een nieuwe beleidsperiode en er zijn allerlei andere manieren om een bijdrage te leveren en invloed uit te oefenen.

Wat mij helpt, is van een afstandje naar mijzelf te kijken en mijn gedachten en gevoelens te relativeren. Zeer behulpzaam daarbij is een dikke bundel van Herman Finkers die op mijn nachtkastje ligt. Als ik een slechte dag heb gehad, met of zonder verkiezingen, lees ik er een stukje in. Dat helpt om toch glimlachend in te slapen.

Titel van Finkers’ therapeutische boekwerk: De cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door.