De verharding dringt zelfs door tot het tuinpark

Tuinpark Buitenzorg in Amsterdam bestaat al meer dan honderd jaar. Het is een oase, een dorp in de stad, hier maak je je eigen paradijs. Je richt je tuinhuisje in zoals jij het wilt, als spiegelpaleis, of gewoon ouwerwets gezellig met schilderijtjes en gordijntjes. Hier mag je zijn wie je wilt.

Onkruid in het Paradijs is een fijne, langzame podcast, met een groot aantal prettige, authentieke stemmen. De Amsterdamse Wietske die net een airfryer heeft gekocht omarmt haar brandnetelthee drinkende buurvrouw Edith, de weduwe van Simon Vinkenoog. Michael, die al jaren op de wachtlijst staat voor een tuin, loopt hier vrijwel dagelijks rond en heeft zijn oog laten vallen op een verlaten tuin, waarin tot voor kort een schrikbewind van braamstruiken heerste. Er staat een half overwoekerd tuinhuisje, dat er uitziet als een nooit afgebouwd tempeltje.

Hier kan je de stad nog ontvluchten, die veel te druk is geworden met al die toeristen en de constant aanwezige wietwalm. Men leeft hier, hoe verschillend men ook is, in vrede naast elkaar. Hier bestaat nog, vermoedt Silvia Bromet, een gemeenschapsmens. Hoewel, is dat wel zo? Er zijn strubbelingen. Er hangt een schaduw over het tuinpark. Vroeger wist het bestuur van de Tuinvereniging altijd wel weer de gemoederen te bedaren, maar de tijden zijn veranderd. De mensen gaan tegenwoordig anders met elkaar om. De verharding dringt zelfs door tot het paradijs. Het bestuur zit met de handen in het haar, wordt op een gegeven moment zelfs bedreigd! Bedreigd, door eigen tuinders, in wat voor wereld leven we?

Komt dat nog goed? Is men in staat om de rust, de vrede en de tolerantie te laten terugkeren? Je zou zeggen, alle tuinders voelen zich bevoorrechte mensen, dat zou toch moeten lukken?