De vergetelheid in gezakt en nu weer opgedoken

Oudheid Regelmatig zorgen antieke bronzen beelden voor controverse over het eigenaarschap, ziet Mariëtte Haveman.

Het Etruskische bronzen beeld, gevonden bij San Casciano, bij Florence.
Het Etruskische bronzen beeld, gevonden bij San Casciano, bij Florence. Foto EPA

De foto die de wereld overging toont een tengere man, achteroverliggend in grijze modder met half opgeheven armen als van iemand die zich overgeeft. Zijn benen zijn broodmager en hij mist een voet. En hij is van brons. Nu staat hij tijdelijk opgesteld in het Quirinale in Rome, met andere gevonden beelden en munten, op een tentoonstelling getiteld Gli Dei ritornano – De Goden keren terug.

Eens in de zoveel tijd wordt zo’n schat gevonden. Afgelopen najaar gebeurde dat in het plaatsje San Casciano, in Italië, op aanwijzing van gepensioneerde vuilnisman Stefano Petrini, vlakbij de moestuin van een vriend.

Oude schipbreuken

Antieke bronzen beelden zijn alleen door het toeval bewaard gebleven. De meeste komen uit het water. Een visser of een scubaduiker stuit op iets dat hem aanstaart, een hand in het zand. Dat zijn de resten van oude schipbreuken, uit de tijd toen Romeinen bronzen beelden bij scheepsladingen tegelijk roofden uit Griekse tempels. Er moeten er nog honderden liggen op de Adriatische zeebodem, het rijkste zeemansgraf op aarde.

Als zo’n beeld opduikt, brengt dat een vaste dynamiek met zich mee. Het begint met sensatie: toeval, vuilnisman en een aangrijpende foto van het beeld, als van een dode die terugkeert naar het land der levenden. Dan breken de verhalen los. De bronzen man van Casciano zou bewaard zijn, schrijft The Art Newspaper, als gevolg van het gebruik van de Etrusken om „voorwerpen die door de bliksem geraakt waren te begraven, omdat die zouden zijn aangeraakt door de hand van de goden”. Minder fascinerend maar aannemelijker is het dat de beelden gewoon de vergetelheid in zakten tot ze er bij toeval weer uit werden opgehaald.

Tot slot volgt de strijd om het eigenaarschap. De beroemde vondst van Riace in 1972 van twee Griekse bronzen beelden bracht een rel teweeg toen de beelden op transport werden gezet naar Rome. De plaatselijke bevolking kwam in opstand, de beelden bleven. De bronzen man van Casciano en zijn mede-tijdreizigers gaan in oktober ook terug naar hun geboorteplaats.

Heel interessant is de slepende ruzie rond de restitutie van de bronzen Griekse atleet ‘Zegevierende jeugd’ in het John Paul Getty Museum in Malibu. Dit beeld, in 1964 verstrikt geraakt in de netten van vissers bij de kust van Fano, wordt door de Italiaanse rechtbank teruggeclaimd. Het Getty vecht terug. Maar deze man was ook geen Italiaan van geboorte. Als ik Griekenland was, begon ik een rechtszaak.

Gli Dei ritornano. I bronzi di San Casciano is tot 25 juli, en daarna weer van 2 september t/m 29 oktober te zien in het Palazzo del Quirinale in Rome.