De verfilming van de game ‘Gran Turismo’ is een bloedstollende reclame

Recensie Film

Racefilm ‘Gran Turismo’ is gebaseerd op het uitzonderlijke, waargebeurde verhaal van Jann Mardenborough, een gamer die professioneel racer werd omdat hij zo goed in het spelletje was. De film voelt vooral als reclame.

Archie Madekwe als Jann Mardenborough, de gamer die racer werd, in Gran Turismo.
Archie Madekwe als Jann Mardenborough, de gamer die racer werd, in Gran Turismo.

Vroeg in racefilm Gran Turismo horen we marketeer Danny Moore (een gladde Orlando Bloom) in Japan een wild idee pitchen aan automerk Nissan: hij wil de beste spelers van de grande dame onder de racegames, Gran Turismo, laten deelnemen aan echte autoraces, in een Nissan. Zijn argument? Er zijn meer dan 80 miljoen spelers van deze racesimulator. Als je die mensen laat meeleven met iemand die hun wildste droom waarmaakt in een Nissan, boor je dan geen enorme groep potentiële kopers aan? De Japanners gaan overstag.

Daarna gaan we verder met het uitzonderlijke, waargebeurde verhaal van racer Jann Mardenborough. Een volkse Brit die droomt van een racecarrière, maar gedoemd is tot eindeloos racen in games omdat zijn ouders zijn dure droom niet kunnen financieren. Mardenborough wordt geselecteerd om deel te nemen aan een reality-tv-achtige competitie: GT Academy. Met andere fanatieke virtuele racers waagt hij zich, onder begeleiding van de knorrige ex-coureur Jack Salter (David Harbour), aan een competitie waar je „niet op reset kunt drukken als je crasht”. Mardenborough komt – ondanks dat Moore had gehoopt op een mediageniekere kandidaat – als winnaar uit de bus.

Terwijl de logo’s van Nissan en Gran Turismo onophoudelijk over het scherm knallen, volgen we Mardenborough door talloze autoraces op beroemde racetracks, met de gebruikelijke ups en downs van het sportfilmgenre. Archie Madekwe speelt Mardenborough aandoenlijk, al gunt de film hem weinig kans om echt reliëf aan te brengen in het goeiige karakter van zijn personage. Zelfs niet nadat Mardenborough een van de meest gruwelijke dingen heeft meegemaakt die je als racer kunnen overkomen.

https://www.youtube.com/watch?v=FUSNFv3Ld_Q Lees ook een analyse over de filmindustrie: Videogames en poppen gaan de strijd aan met superhelden

Maar karakterontwikkeling zal voor de meeste kijkers niet de reden zijn om naar deze gameverfilming te komen, dat zijn de racescènes die regisseur Neill Blomkamp ijzingwekkend in beeld brengt. Geregeld heb je het gevoel dat je zelf tegen je stoel aan wordt geblazen door de afwisseling van droneshots en close-ups in de wagen.

Maar omdat na het kijken van de film de logo’s van Mardenboroughs sponsors niet van je netvlies af te branden zijn, vraag je je ook af; zou de pitch van de film ongeveer hebben geklonken als die van Moore bij Nissan?