
Dwang
Het is een tijd van verbieden. Politici proberen burgers vaak niet meer te overtuigen. Liever leggen ze mensen hun wil op.
In de verkiezingsprogramma’s van de coalitiepartijen kwam ik tientallen plannen voor verbodsbepalingen tegen. Regionale verboden op messenbezit (BBB), een pooierverbod (NSC), een taakstrafverbod voor geweld tegen hulpverleners, een ov-verbod voor overlastgevers in de trein (VVD), een verbod op dubbele nationaliteit, een beroepsverbod voor dierenmishandelaars (PVV), etc.
Het viel me trouwens op dat de VVD, niet de PVV, op afstand de meeste verbodsbepalingen wil invoeren.
Supermannen
Nu kun je redeneren dat het geloof in verbodsbepalingen past in deze periode van zelfverklaarde supermannen met supermacht.
In de wereld van Trump en de techbazen is politieke en economische dominantie de basis voor hun machtsuitoefening: wie niet gehoorzaamt ligt eruit.
En Den Haag reageert bijna altijd te laat als de wereld, zoals nu, een fundamentele ommekeer lijkt te beleven. Berucht is die keer, in 1989, dat Nederland enkele dagen voor de val van de Muur een nieuw kabinet kreeg. Debatteren over de koopkracht toen de helft van Europa werd bevrijd van de Sovjet-Russische repressie.
Beloning!
Nu komen vanuit de VS toenemend berichten die suggereren dat Westerse fundamenten op instorten staan.
Diplomatie wordt onderdrukking: Trump dwingt kleine landen tot gehoorzaamheid. De rechtstaat wordt politiek: alleen Trumpaanhangers zijn welkom in het vervolgingsapparaat. Politieke gehoorzaamheid van media wordt beloond: vooraan mediabriefings van het Witte Huis zitten voortaan Trumpvriendelijke influencers, podcasters en “content creators”.
Tegelijk regeert Silicon Valey. Aan de ene kant Trumps belofte van 500 miljard dollar private investeringen (!) voor kunstmatige superintelligentie, die menselijke intelligentie zou kunnen evenaren of zelfs voorbijstreven. Aan de andere kant: Trumps regering die gevoelige persoonsinformatie van ambtenaren doorspeelt aan een bedrijf van, jawel, Elon Musk.
Law and order
Iets van het principeloze Trumpiaanse machtsdenken zie je ook in Den Haag.
Dinsdag volgde ik een Kamerdebat over geweld tijdens de jaarwisseling. Als een feest telkens eindigt in fysieke aanvallen op de overheid – politie en hulpverleners – moet de volksvertegenwoordiging, zou je zeggen, iets doen.
Zeker nu de politie, normaal een goede vriend van law and order-partijen, aandringt op een vuurwerkverbod. Maar de vuurwerklobby is tegen: die claimt dat de overlast vooral wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk, waardoor een verbod zinloos zou zijn.
Doelgroep
Deze conflicterende posities gaven partijen kans dichtbij hun achterban te blijven. De vuurwerklobby kreeg steun van PVV en BBB. De politie van progressieve partijen.
Het CDA van Henri Bontenbal onttrok zich aan de voorspelbaarheid: die vindt het niet langer geloofwaardig politie en hulpverleners het hele jaar te steunen behalve die ene nacht waarin ze jaarlijks met cobra’s worden ontvangen. VVD en NSC, die de doorslag geven, zijn er nog niet uit.
Maar vooral viel het doelgroepdenken van PVV en BBB op. Partijen die hun verkiezingsprogramma vol hebben staan met verbodsbepalingen maar hun voorkeur voor die aanpak even vergeten als dat tegen de eigen kiezers ingaat.
Verrot
Dit soort principeloosheid is nu de kern van de politiek. Politici die liever hun hart luchten dan iets oplossen.
Caroline van der Plas (BBB) kwam op, zei ze, voor de miljoenen die willen blijven genieten van vuurwerk. Een klein groepje mag dit niet verpesten. “De gasten die dit doen tijdens Oud en Nieuw zijn gewoon verrot vanbinnen.”
Het leidt ook tot vreemd onderling gedrag. Voor de PVV sprak Max Aardema, een oud-politieman die het pleidooi van zijn vroegere werkgever voor een vuurwerkverbod verwerpt: “Gaat nooit werken.”
Maar geen Kamerlid interrumpeerde hem. De machtigste partij liever niet lastigvallen.
Kieswijzer
Coalitiepolitiek wordt dan zoiets als meedoen aan de Kieswijzer – consequentieloos standpuntjes invullen.
Je zag het ook toen deze week lekte dat de staatssecretaris van Financiën een financieel gat wil dichten met een btw-verhoging. Reactie: coalition says no.
Benadrukken wat je niet wilt: fijn voor de achterban – maar het gat blijft intact.
Trumpdilemma’s
Tegelijk wordt de coalitiedynamiek gunstiger voor Geert Wilders. Door de stikstofproblemen twijfelt de BBB-kiezer over die partij en daalt het vertrouwen in Van der Plas, constateertEenVandaag. Na de duikvlucht in peilingen van NSC en de kwakkelende VVD hoeft alleen de PVV nieuwe verkiezingen niet te vrezen.
Maar niet alle Trump-dilemma’s zijn aantrekkelijk voor Wilders. Zo is de discussie over Defensie-uitgaven link voor hem. Trump eist dat Europa meer aan Defensie uitgeeft maar dat komt de PVV slecht uit: het kan zomaar ten koste gaan van bijvoorbeeld de verlaging van het eigen risico. Toch zal hij niet de toorn van Trump (of Musk) willen wekken.
De VVD verpakte deze week een Trump-les in een nieuwe economische agenda. Inflatie is bijna altijd een spelbreker voor regeringspartijen, ook Joe Biden leed eronder. Het plan is een klassiek-rechtse agenda: de middenklasse tegen de inflatie beschermen, desnoods ten koste van mensen met een uitkering.
Trumpdenken
Ook buiten Den Haag zie je redeneringen alsof Trump ook hier een meerderheid heeft.
De Stichting Democratie en Media bepleitte in NRC dat de nationale mededingingsautoriteit een ophanden zijnde fusie van de grootste dagbladuitgever met het grootste commerciële tv-station goedkeurt. Argument: nu de techreuzen ook hier de advertentiemarkt domineren kan alleen een grote speler tegenwicht bieden, nodig om een pluriform media-aanbod in stand te houden.
Het is vast integer bedoeld maar het is puur Trumpdenken: een machtsconcentratie beantwoorden met een machtsconcentratie.
Europe First
Vanuit Brussel schetste NRC dat ze ook daar nu Trumpiaanse gedachten omarmen. Voorrang voor Europese bedrijven in de EU. Niet langer eerlijke concurrentie als hoogste Europese prioriteit maar streven naar ‘Europese kampioenen’ in het bedrijfsleven: Europe First.
En in Duitsland deed CDU-leider Friedrich Merz het ondenkbare: met steun van de radicaal-rechtse AfD, die hij afwijst als coalitiepartner, een meerderheid voor een strenger asielbeleid afdwingen. Duitsland weer op 1.
Het leidde zelfs tot kritiek van oud-kanselier Angela Merkel – en de vraag is wie electoraal profiteert: de CDU of, zoals eerder in Nederland, radicaal-rechts?
Liberale les
Bij dit alles valt op hoe roekeloos de jarenlange kritiek op het economisch liberalisme overgaat in economische principeloosheid die machtsposities boven prestaties en innovaties plaatst.
Uitgerekend deze week bleek dat zelfs de innovatieve kracht van de Amerikaanse techreuzen – wier marktaandelen vaak boven de 50 procent uitkomen – op hét slagveld voor de toekomst, kunstmatige intelligentie, wordt uitgedaagd met de recente introductie van het Chinese AI-wonder DeepSeek.
Het suggereert dat die Amerikaanse techreuzen ook weer niet zo fantastisch zijn. Een oude liberale les: te veel marktmacht maakt lui.
Schoolpleinpolitiek
Om de feestvreugde te vergroten laat Trump zich intussen van zijn kinderlijkste kant zien. Hij stopt de betaling voor de beveiliging van voormalige medestanders die zich later tegen hem keerden.
Zijn oud-nationaal veiligheidsadviseur John Bolton, zijn oud-medisch adviseur Anthony Fauci, zijn oud-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en zijn voormalig stafchef van de krijgsmacht Mark Milley lopen stuk voor stuk persoonlijke risico’s door hun eerdere werk.
Maar Trump wil, zegt hij, niet langer dat de belastingbetaler voor hun beveiliging opdraait. (Benieuwd wat Wilders hiervan vindt.)
Iedereen moet weten dat Trump deloyaliteit niet meer pikt: daarvoor geeft hij zelfs een schaamteloos inzicht in zijn angsten en schoolpleinpolitieke intuïties.
Zoals de Trump-kritische Republikeinen van The Bulwark in een nieuwsbrief schreven: “Niet de voortgang in kunstmatige intelligentie is nu bepalend voor de VS, maar het gebrek aan biologische intelligentie.”
Buigen?
En zo komen hier enkele grote lijnen samen. Buigen voor Trump kan voor een klein land een pragmatische keuze zijn – voorkom onherstelbare schade – maar dan is het handig de nadelen onder ogen te komen.
Het vereist gehoorzaamheid aan een politieke en economische elite die uitgaat van het recht van de sterkste. Het vereist politieke principeloosheid: alles voor de (onliberale) macht. Het faciliteert schoolpleinpolitiek, de politisering van justitie, dwang in diplomatieke relaties, onderdrukking en onvrijheid.
Dus meedoen met Trump is, zeker voor Nederlandse politici, óók bloedlink – om te beginnen omdat een klein land nul kans heeft als het recht van de sterkste regeert. Maar ook omdat alle Trump-methoden – van schoolpleinpolitiek tot repressie – hier erg impopulair zijn.
Lichtknop
Deze week stelde het GL-PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop voor te stoppen met dat eindeloze fusiegedoe en gewoon een nieuwe progressieve partij te vormen.
Iemand had de lichtknop gevonden. Weg met die oude logo’s en gezichten. De Westerse wereld wankelt. Zekerheden verdwijnen. Trump communiceert supermacht – voor zichzelf.
Dus je kunt voorzien dat de honger naar een tegengeluid, naar een origineel en geloofwaardig alternatief, razendsnel enorm zal zijn. En wat iedereen kan weten: de versplintering van het progressief-liberale landschap is dan een belemmering om overtuigend tegen het recht van de sterkste op te staan.
Reacties? Graag naar [email protected] of op mijn LinkedIn.
