De Turkse fans van Geert Wilders

Sociale media Süeda Isik volgt de socials, op zoek naar memes die iets vertellen over de tijd waarin we leven. Deze keer: Turkse Geert Wilders-fans willen naar Nederland verhuizen.

Geert Wilders in een tweet voor het logo van CHP, de grootste oppositiepartij in het Turkse parlement.
Geert Wilders in een tweet voor het logo van CHP, de grootste oppositiepartij in het Turkse parlement. Beeld Twitter

Turken willen massaal naar Nederland emigreren, zeggen ze op sociale media. En dat heeft Geert Wilders allemaal aan zichzelf te danken. De PVV-leider is sinds kort beroemd in Turkije vanwege zijn steunbetuigingen aan seculiere Turken. De politicus stelde rond de Turkse herverkiezingen voor om Turken die in Nederland op Erdogan stemden naar Turkije te sturen. Een Turkse vertaling van zijn woorden ging viraal, nadat het Turkse onafhankelijke nieuwsaccount Solcu Gazete (Linkse Krant) het had doorgeplaatst onder zijn logo van een rode vuist. Seculiere Turken die ontevreden zijn met de winst van Erdogan voelden zich gesteund door de woorden van de Nederlandse politicus. Zij riepen elkaar massaal op om naar Nederland te verhuizen, want daar was het beter. Daar hebben ze Wilders, die net zo anti-Erdogan is als zij.

Extreemlinkse Turken pakten hun hamers en sikkels op en sloten zich aan bij het Turkse fanleger van Geert Wilders. Twitterccounts met foto’s van Joseph Stalin en Karl Marx en bio’s als ‘communist, marxist-leninist’ plaatsten foto’s van de uiterst rechtse politicus. Wildersfan Ali maakte een bombastisch filmpje met flitsende foto’s waarop Wilders sterk en charmant oogt, terwijl er Turkse popmuziek en een verzetslied klinkt. Linkse politiek in Turkije verschilt nogal van die in West-Europa. Terwijl fans van Marx in Nederland zich vaak ook inzetten tegen discriminatie en racisme, willen de Turkse marxisten dat alle Syrische vluchtelingen teruggestuurd worden en de islam wordt ingeperkt. Het internet blijft verrassen.

Wilders heeft overigens wel meer internationale fans. Op Twitter heeft hij met zijn miljoen volgers na Mark Rutte (1,3 miljoen) de grootse achterban als Nederlands politicus. Hij is een baken van intolerantie voor iedereen die bang is voor het islamitische geloof. Zo krijgt hij op Twitter bijval van Indiase Hindoenationalisten vanwege tweets waarin hij buurland Pakistan bekritiseert. In India heersen onder Hindoenationalisten negatieve gevoelens tegenover moslims en neemt de repressie van deze groep toe. Ook Amerikaanse Republikeinen prijzen hem regelmatig voor zijn uitgesproken mening over de islam, migratie en links gedachtegoed in het Westen.

Bernie Sanders

Wilders lijkt wel een beetje op Bernie Sanders. Beide politici maken in eigen land weinig kans ooit te gaan regeren, maar zijn in het buitenland immens populair. De Amerikaanse socialist Sanders ondernam in 2015 en 2020 pogingen om presidentskandidaat te worden van de Democratische Partij. Hij verloor beide keren maar won wel het hart van het internet. Hij is een vaste verschijning in memes. In 2019 maakte hij een filmpje waarin hij zijn achterban vroeg om financiële steun met de woorden: „I Am Once Again Asking for Your Financial Support”. Die quote is sindsdien een vast memeformat voor scenario’s waarin iemand geld nodig heeft. En zijn schattige wanten waarmee hij werd gefotografeerd tijdens de inauguratie van president Joe Biden hebben de feeds van menig memeliefhebber overgenomen.

Het is al lang bekend dat uitzonderlijke en extreme personen het op het internet het verst schoppen. Kijk maar naar Donald Trump of de linkste activiste in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Alexandria Ocasio-Cortez. Gematigdheid staat online immers gelijk aan vergetelheid. Hoe zou Jan Peter Balkenende het maken?