De toren van Extinction Rebellion en andere voorbeelden van ‘wereldverbeterende’ architectuur

Het moet anders met de architectuur, écht anders – en dat kan ook. Daarvan zijn de samenstellers van de nieuwe editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) overtuigd, en dat laten ze ook overtuigend zien in de dit weekend geopende tentoonstelling Nature of Hope, in het Nieuwe Instituut.

De tijd dat de door het kapitalisme gedreven architectuur draaide om het vieren van het trotse autonome gebouwde object, bijvoorbeeld zo’n modernistisch icoon als de Seagram Building in New York, is voorbij. Nu ontstaat er een groter en hoopgevend verhaal waarin architectuur en stedenbouw worden gevoed door de relatie tussen mens en natuur, tussen gebouw en omgeving en gebruiker. De tentoonstelling presenteert een toegankelijk en hoopgevend verhaal over een architectuur die de wereld beter maakt, in plaats van verder in het verderf van de polycrises te storten.

Met een tentoonstelling met ruim 60 projecten en een uitgebreid publieksprogramma gooien de samenstellers – directeur Saskia van Stein met een team van vijf curatoren – het net wijd uit. Innovatieve bouwmaterialen, activisme in velerlei vormen, en nieuwe soorten van samenwerking van mensen onderling maar ook met planten, dieren, oceanen. Ze voegen zelf ook de daad bij het woord: alle onderdelen van het tentoonstellingsontwerp zijn gemaakt van restmateriaal van eerdere exposities. „Daaruit spreekt al erkenning van de waarde van bestaande materialen”, zegt curator Catherine Koekoek. Lokale initiatieven scoren ook hoog: het onderdeel ‘Botanical Monuments’ bestaat uit een route langs een twintigtal projecten van bewoners in de groene openbare ruimte van Rotterdam, zoals een botanische tuin, een voedselbos en een moeras.

Overzicht van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam in het Nieuwe Instituut. De onderdelen van het tentoonstellingsontwerp zijn gemaakt van restmateriaal van eerdere exposities.
Foto Jacqueline Fuijkschot

Activisme

Als een rode draad door de tentoonstelling loopt de rol van architectuur als activisme. Zo staat de Beacon opgesteld, een ingenieuze toren van bamboepalen en staalkabels van Extinction Rebellion. Als een actievoerder daarin klimt, duurt het een hele tijd voordat de politie de toren neer kan halen zonder diegene te pletter te laten vallen – een vertragingstactiek, kortom. Met haar boek Giftige waarheid komt Isa Defesche in verzet tegen de uitstoot van Tata Steel. Daarin heeft ze foto’s opgenomen van de stukjes keukenrol waarmee een inwoonster van IJmuiden de zwarte stof van haar ramen afveegt, en daarmee een archief van de vervuiling aanlegt – de burgerwetenschap als aanklacht.

Ook het Platform Woonopgave voert actie, maar dan tegen de wooncrisis. Het is een initiatief van betrokken burgers die de architectuur willen emanciperen, zoals ze dat zelf zeggen, van de mantra van het ‘bouwen bouwen bouwen’. Bijvoorbeeld door woningen te maken in bestaande gebouwen en in bestaande buurten, met sociale waarden voorop in plaats van financiële waarde. Klinkt voor de hand liggend, is het niet. De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan projecten als De Warren en Wij_Land, die met coöperatief bouwen en financieren mensen weer zeggenschap geven over hoe ze (samen) wonen.

Installatie Regained van Laura Ajola in het Nieuwe Instituut.
Foto Jacqueline Fuijkschot

Ook het Britse bureau PlanX houdt zich bezig met de institutionele onderlegger van architectuur en stedenbouw, namelijk het byzantijnse planningsproces. Ze hebben het Open System Lab ontworpen, een digitale tool die uitgaat van de burger in plaats van de regels. „Een goede ruimtelijke planning is in ieders belang”, zegt een van de initiatiefnemers in de begeleidende video, „maar het systeem is nu traag, ondoorzichtig en bureacratisch”. Het bewijs ligt ernaast: het intimiderende boekwerk Town and Country Planning waar niemand, burger noch ambtenaar, wijs uit kan. PlanX wil niet de regelgeving uit het raam gooien, maar die met digitale middelen beter laten werken, in plaats van zoals nu als hindermacht te fungeren.

Levend systeem

De IABR besteedt ook aandacht aan nieuwe bio-based materialen, zoals het gemeentehuis van de Twee Snoeken in Twello met een gevel van kalkhennep en scholen in Parijs waar natuurlijke materialen op grote schaal worden toegepast. En we duiken de bodem is, bijvoorbeeld met Living Soil, een project van het bureau Inside Outside van Petra Blaisse, waarin ontwerpers en wetenschappers samenwerken. Op het grote doek in de tentoonstellingshal in het Nieuwe Instituut hebben ze in indrukwekkend detail het levende systeem onder onze voeten in kaart gebracht, met glansrollen voor de mol en de schimmeldraden waarmee bomen met elkaar communiceren.

Op een symposium in het openingsweekend poneerde de Brit Jeremy Till, oud-hoogleraar architectuur en nu lid van het collectief Mould (over schimmel gesproken!), de stelling: Architectuur is klimaat. Ooit was het idee dat de mens boven de natuur staat, het fundament van moderne architectuur. Nu moeten we ons afvragen, zegt hij: wat kan architectuur doen voor de klimaatcrisis? We knabbelen nog steeds te veel aan de randen, was de stelling, met zonnepanelen en gevels vol bomen – maar dat zijn pleisters die niet de oorzaken van de problemen adresseren. „Als architecten staan wij niet langer buiten de klimaatcrisis”, aldus Till. „Architectuur is nu onderdeel van de systeemverandering.”

Installatie Cake Slices van Théo Demans & Clemence Seilles in het Nieuwe Instituut.
Foto Jacqueline Fuijkschot

Over hoe je als architect dat destructieve systeem verandert, maakt het Belgische bureau RE-ST een statement dat even grappig als diepzinnig is. Ze plaatsen een baksteen op een sokkel. Niet zomaar een baksteen, maar De Eerste Steen voor het Niet-Bouwen. Het meest duurzame gebouw is het gebouw dat niet gebouwd is – we hebben er immers al zo veel waar we iets mee kunnen en moeten.

Nog maar kort geleden zou dat hebben geklonken als de dood van de architectuur, nu is het een lonkend perspectief.

Nature of Hope: Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam in het Nieuwe Instituut, t/m 13 okt. in Het Nieuwe Instituut. Info: www.iabr.nl