De toekomst van de Slowaken is in één klap veranderd

Na een lange uitleg over de politieke situatie van zijn land is de prominente Slowaakse socioloog Michal Vasecka klip en klaar: „Slowakije is verloren.” Sinds Robert Fico in het najaar de verkiezingen won en nu voor de vierde keer premier is, creëert zijn regering „een maffiastaat”, zegt Vasecka in een kaal zolderkantoortje in het centrum van hoofdstad Bratislava. „Zijn regering ondermijnt basale mensenrechten, beschadigt de onafhankelijke rechtsstaat en werkt samen met oligarchen, die in ons politieke systeem onaantastbaar zijn. Daar zal de bevolking niet alleen de komende vier jaar, maar de komende tien jaar de gevolgen van ondervinden.”

Waar Polen na acht jaar politiek afbraakbeleid van de rechtsstaat terugkeert naar een democratie met onafhankelijke instituties, slaat zuiderbuur Slowakije de andere richting in. In de korte periode dat Fico weer aan de macht is, heeft hij het departement en de positie van Speciaal Openbaar Aanklager – die politieke corruptie onderzoekt – opgeheven, maakt hij van de publieke staatsomroep een partijkanaal, liggen ngo’s onder vuur en wordt de strafmaat voor corruptie afgezwakt.

Die politieke aardverschuiving is zelfs voor de meeste Slowaken een grote verrassing. Een aantal jaar geleden was Fico’s Smer-partij in de peilingen teruggezakt tot 8 procent. Dat gebeurde na de moord op journalist Jan Kuciak en zijn verloofde, die onderzoek deed naar corruptie onder het bewind van Fico en ontdekte dat de regering nauwe banden had met de Italiaanse maffiaorganisatie ’ndrangheta. Na de moord gingen tienduizenden Slowaken de straten op, stapte Fico op en leek zijn politieke carrière ten einde.

Maar de oud-communist, die de – op papier – sociaal-democratische Smer-partij aanvoert en nu regeert met een extreemrechtse partij, maakte in september tijdens de parlementsverkiezingen een verrassende comeback. Na een tegenvallend kabinet zonder Fico – dat Slowakije moeizaam door de corona- en de daaropvolgende inflatiecrisis had geleid – en een populistische op desinformatie gebaseerde campagne die sterk anti-Oekraïens en pro-Russisch was, won hij nipt de verkiezingen en begon hij meteen het land naar zijn hand te zetten.

Foto Jakuv Gavlak/EPA/ANP

Presidentsverkiezingen

Zaterdag zijn er presidentsverkiezingen. In waarschijnlijk twee rondes zullen de Slowaken kiezen voor de charismatische Peter Pellegrini – oud-partijlid van Fico’s Smer-partij, die zich na de moord op journalist Kuciak afsplitste en HLAS (Stem) oprichtte – of voor diens uitdager, de pro-westerse oud-minister van Buitenlandse Zaken Ivan Korcok van de oppositiepartij SaS (Vrijheid en Solidariteit). Pellegrini lijkt deze verkiezingen te gaan winnen, waardoor de premier en president van dezelfde coalitie zullen zijn. Al heeft de president van Slowakije geen doorslaggevende macht, toch kan hij bepaalde wetten tijdelijk vetoën en – nog belangrijker voor Fico – amnestie verlenen.

Een rondgang langs vier Slowaakse hoofdrolspelers, die in een paar maanden tijd hun leven, baan en toekomst in één klap hebben zien veranderen.