Ahmed al-Sharaa, leider van de Syrische rebellengroep Hayat Tahrir al-Sham (HTS), mag zich sinds kort „overgangspresident” van het land noemen, en maakte de afgelopen dagen zijn eerste buitenlandse reizen, naar Saoedi-Arabië en Turkije. Tegelijk met zijn aanstelling zijn alle gewapende groepen in Syrië ontbonden, inclusief HTS. Maar of de nu niet meer bestaande groep daarmee ook van terreurlijsten verdwijnt, is de vraag.
In 2015 werden de rebellen vanwege hun associatie met Al-Qaida op terreurlijsten gezet, waaronder die van de VN. Van die groep probeerden ze in 2017 afstand te nemen met een naamsverandering. Al-Sharaa zelf probeert ook al jaren tevergeefs van het label „terrorist” af te komen. Het is een „politieke categorisering” zonder „echte geloofwaardigheid”, en bovendien een oneerlijke, zei hij in het documentaireprogramma PBS Frontline.
Drie vragen over terreurlijsten.
1
Wat zijn terreurlijsten?
Dé terreurlijst bestaat niet. De VN hanteren een sanctielijst met terroristische organisaties. De EU heeft een aparte lijst. Daarnaast heeft vrijwel elk land ook een eigen terreurlijst. Groepen en individuen op deze lijsten zijn onderhevig aan sancties, onder meer met betrekking tot vrij reizen, geldstromen en wapenhandel. Het betreft ook organisaties die zelf geen terreuraanslagen plegen, maar wel lijntjes hebben lopen naar terreurgroepen zoals Al-Qaida en IS.
Omdat een universele definitie van terrorisme ontbreekt, zijn er geen eenduidige voorwaarden om op zo’n lijst terecht te komen. Voor iedere uitbreiding van de VN-sanctielijst wordt met een resolutie gestemd.
Individuele landen maken een eigen risico-inschatting. In Rusland staan bijvoorbeeld dissidenten, journalisten en de lhbti-beweging op de lijst. Oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela stond tot 2008 op de Amerikaanse lijst, al won hij in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede.
Lees ook
Een ‘terrorist’ wordt geassocieerd met misdaad en is daarmee ideale oorlogspropaganda
„Het is zorgwekkend dat een vage aanduiding van ‘terrorisme’ gemakkelijk de mensenrechten van groepen en individuen in gevaar kan brengen”, schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International. In het kader van terrorismepreventie delen banken, politie en migratiediensten gegevens met elkaar. Daardoor worden onschuldige mensen soms in verband gebracht met terrorisme, blijkt uit onderzoek van Follow the Money en the Intercept.
De nationale lijsten weerspiegelen vaak conflicten over grondgebied. China behandelt Oeigoerse organisaties die een onafhankelijk Xinjiang willen als terroristen. Indonesië heeft de Free Papua Movement op zijn lijst. Ook bondgenootschappen spelen een rol. Hamas richt zich uitsluitend tegen Israël, maar staat op veel westerse lijsten. De linkse, Koerdische PKK staat op Europese en Amerikaanse lijsten, terwijl die in Turkije aanslagen pleegt.
Lees ook
In de jaren zestig eisten terroristische aanslagen meer doden in Europa dan nu
2
Wat gebeurt er als een ‘terreurorganisatie’ regeringsmacht krijgt?
Wie aan de macht komt terwijl hij op een terreurlijst staat, brengt andere regeringsleiders in een lastig parket, zegt Peter Knoope, oud-directeur van het International Centre for Counter-Terrorism (ICCT) in Den Haag. De sancties maken diplomatieke relaties onmogelijk en staan humanitaire hulp in de weg. De Taliban in Afghanistan zijn om die reden internationaal geïsoleerd.
Of datzelfde lot Syrië onder Al-Sharaa treft, is nog onduidelijk. De EU besloot eind januari een deel van de sancties op te schorten. Het ging daarbij om economische sancties die waren opgelegd aan Syrië onder Assad, niet om de terreur-sancties die de VN aan HTS heeft opgelegd.
Daar komt de rebellengroep niet zomaar vanaf, denkt Knoope. Om van de VN-lijst verwijderd te worden, moeten de vijftien leden van de Veiligheidsraad unaniem instemmen. „Landen zullen de kat uit de boom kijken voor ze zo’n stap ondernemen.”
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data127623979-b39443.jpg|https://images.nrc.nl/Qat141i25AJ3aLS1dhr3hUoZQA8=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data127623979-b39443.jpg|https://images.nrc.nl/j5F1gDVJQsLZLj7kujhkowls45Y=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data127623979-b39443.jpg)
Op de Europese lijst staan ook groepen die al jaren niet meer actief zijn, zoals de Sri-Lankaanse Tamil Tijgers. Bovendien zijn landen huiverig om te snelle beslissingen te nemen. Toen oud-president Joe Biden in 2021 de Jemenitische Houthi’s van de Amerikaanse terreurlijst haalde zodat Jemen humanitaire hulp kon ontvangen, stuitte hij op flinke kritiek van de Republikeinen, die dat er weer goed inwreven toen Houthi-rebellen in 2023 Amerikaanse schepen aanvielen schepen in de Rode Zee. Donald Trump zette de Houthi’s twee dagen na zijn inauguratie weer op de lijst.
3
Weerspiegelen terreurlijsten terroristische dreiging?
Niet per se. In de VS staan de bewapende milities die in 2021 het Capitool bestormden, zoals de Proud Boys, Oath Keepers en Three Percenters, niet op de Amerikaanse terreurlijst, terwijl hun acties wel in veel definities van terrorisme vallen. „Na de aanslag van Al-Qaida op de Twin Towers in 2001 is de focus van counterterrorisme verschoven naar religieus geïnspireerde aanslagen”, zegt Knoope. „De rechterkant pleegt ook geweldsdaden die strikt genomen onder de noemer terrorisme vallen, maar dat wordt niet altijd zo genoemd. Dat betekent weer dat beleidsvoerders daar minder aandacht aan besteden in maatregelen en preventie.”
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data127622845-0fdf85.jpg|https://images.nrc.nl/fbBx2FLD56W4Gkey5PWA8pMNkp4=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data127622845-0fdf85.jpg|https://images.nrc.nl/MYJ9skVHHAbAcCt09kEd_mt_wIw=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data127622845-0fdf85.jpg)
Deels ligt dat aan de samenleving: witte aanslagplegers worden in het Westen minder snel als terrorist bestempeld. „Terrorisme is niet los te zien van ‘de ander’”, zegt Knoope. Als een dader in het jihadistische hokje lijkt te passen, wordt de connectie met een gevaarlijke en kwaadwillende terreurgroep veel sneller gelegd. „Elke keer komt dan het trauma van 9/11 weer terug.”
Lees ook
Gökmen T. een radicale gek of een gekke radicaal? Het etiket terreur maakt uit, volgens onderzoekers
De grote nadruk op Al-Qaida en IS sinds 9/11 is één van de redenen dat westerse landen huiverig zijn om de voormalige Syrische rebellengroep en haar leider van terreurlijsten te halen. Wel komt er langzaamaan meer aandacht voor andere vormen van terrorisme. Sinds juli staat de gewelddadige neonazigroep The Base op de Europese terreurlijst – de enige extreemrechtse groep tot nu toe.
