De Stones zijn nog even boos als vroeger (en Mick Jagger wil seks)

Rolling Stones Na achttien jaar wachten is er nieuwe muziek van de Rolling Stones. „Wij zijn heel lui geweest”, bekende zanger Mick Jagger woensdag tijdens de wereldpremière.

Keith Richards, Ronnie Wood en Mick Jagger kort voor de presentatie van hun single ‘Angry’ in het Hackney Empire in London.
Keith Richards, Ronnie Wood en Mick Jagger kort voor de presentatie van hun single ‘Angry’ in het Hackney Empire in London. Foto Toby Melville/ Reuters

Het begon twee weken geleden met een mysterieuze advertentie in het Londense sufferdje Hackney Gazette. Daarin werd een ‘specialist in glass repair’ aangeprezen met de naam Hackney Diamonds, een uitdrukking die in de nogal ruige volkswijk van de Britse hoofdstad wordt gebruikt voor glasscherven, als er weer eens een steen door een ruit wordt gesmeten.

Maar wie de krullende letters beter bestudeerde, zag dat er geen punt boven de i zweefde, maar een piepkleine uitgestoken tong tussen twee dikke lippen: het iconische bandlogo van de Rolling Stones. Bovendien werd het zogenaamde glaszettersbedrijf ook nog eens opgehemeld met een slogan waarin legendarische songtitels over elkaar buitelden: ‘Our friendly team promises you satisfaction. When you say gimme shelter, we’ll fix your shattered windows.’

De gewiekste reclame bleek een vliegwiel te zijn om de hype aan te zwengelen voor een grootse aankondiging waarop miljoenen fans achttien jaar hebben gewacht: de Stones hebben een nieuwe plaat gemaakt. Hackney Diamonds, het vierentwintigste studioalbum in hun zestigjarige carrière, verschijnt op 20 oktober.

Lees ook: Sommige Stones lijken het eeuwige leven te hebben, maar Keith is er wel klaar mee

Wereldpremière

Boosheid is nog steeds een belangrijke drijfveer voor hun muziek, verklaarde Mick Jagger, tachtig jaar oud, woensdag tijdens de live gestreamde wereldpremière van de eerste nieuwe single, ‘Angry’. In een Londens theater – het adres uit de nepadvertentie – werd hij samen met gitaristen Keith Richards (79) en Ron Wood (76) geïnterviewd door de Amerikaanse talkshowhost Jimmy Fallon.

„We zijn erg lui geweest”, grapte de zanger over jaren waarin maar geen nieuw werk verscheen, al bleef de band optreden en maakten ze in 2016 nog een coverplaat met bluessongs. Fans weten dat het toch vooral Jagger is die hun geduld op de proef heeft gesteld. Kompaan Richards klaagt al decennia dat hij altijd weer moet wachten tot de andere Glitter Twin ein-de-lijk bereid is de studio in te duiken. „Als de zanger een plaat wil maken, neem je die zo snel mogelijk op”, mompelde hij tegen Fallon. „Je weet nooit wanneer de eerstvolgende keer komt.”

Maar dit keer bleken The Stones uitermate productief: er zijn 23 nummers opgenomen, waarvan er twaalf op het album verschijnen. Over de overige elf nummers zei Jagger „dat ze daar een goede variatie” op wilden maken. Opvallend: op twee liedjes is de twee jaar geleden overleden drummer Charlie Watts nog te horen, en op één daarvan wilde zelfs de in 1993 vertrokken bassist Bill Wyman meespelen. Op dat liedje zijn dus alle originele Stones te horen. Tussen de andere beroemde gastmuzikanten (Lady Gaga, Stevie Wonder) valt vooral één voormalige aartsrivaal en Beatle op: Paul McCartney.

Lees ook: Bescheiden Charlie Watts was de ruggengraat van The Rolling Stones

Bluesy janksolo’s

Tot een optreden kwam het woensdag niet. Na het interview werd alleen de video van ‘Angry’ vertoond. Terwijl een felrode cabrio door de straten van Los Angeles cruist, krioelt actrice Sydney Sweeney in een minimaal leren pakje verleidelijk over de motorkap, achterbank en kofferbak. Op tot leven gewekte billboards die langs de route staan, vertolken de Stones hun nieuwe single, maar dan wel in de talrijke hoedanigheden uit hun jongere gloriedagen.

Ook het geluid is als vanouds. In Richards’ openingsriff echoot de intro van ‘Start Me Up’. De met Wood verweven gitaarpartijen en basale, bluesy janksolo’s klinken vertrouwd. „I’m in a desperate state”, huilt Jagger met de overgave van een jonge hond, én de bijbehorende hormoonhuishouding. Na de eerste regels is namelijk meteen duidelijk waar ‘Angry’ over gaat: hij wil seks. „As I wait for a month/ The rivers run dry/ We haven’t made love/ And I wanna know why.”

Overigens wekte Wood tijdens het interview de indruk nét zo vitaal te zijn. „Je moet je vingers laten bewegen als je op onze leeftijd bent”, verklaarde de gitarist, om daar met een veelbetekenende grijns aan toe te voegen: „Je moet alles laten bewegen…”

Het album Hackney Diamonds van de Rolling Stones verschijnt op 20 oktober.

https://www.youtube.com/watch?v=_mEC54eTuGw