De spanning nam toe maar Cavendish heeft er nu 35

En jawel hoor, hij flikte het. Op dag vijf van de Tour, in een etappe die finishte op een bedrijventerrein in het stadje Saint-Vulbas ten oosten van Lyon, pakte sprinter Mark Cavendish het record waar hij al jaren op jaagt: zijn 35ste etappezege in de Tour de France. Behendig werkte hij zich in de kop van het peloton door een paar openingen in de kop naar voren en klopte de zijn concurrenten met bijna een fietslengte verschil.

‘Cav’ is nu de renner met de meeste Touretappes ooit op zijn naam – één meer dan Eddy Merckx, door velen gezien als de beste wielrenner aller tijden. De andere coureurs, inclusief zijn directe concurrenten in de sprint, waren zich bewust van het historische moment: ze feliciteerden Cavendish na de finish uitbundig.

Tijdens de persconferentie na afloop kon Cavendish (39) zijn emoties moeilijk in bedwang houden. Met horten en stoten vertelde hij hoe de laatste kilometers van de sprint had afgelegd. „Rustig blijven en vertrouwen op mijn ploeggenoten. Meer kon ik niet doen.” Stilte. „Dit was van mijn sportpsychologie-praatje. Niet heel eloquent verwoord.”

In de versukkeling

De weg naar het record was lang en moeilijk voor Cavendish – sinds enkele weken ‘Sir Mark’. Zijn eerste etappeoverwinning in de Tour behaalde hij in 2008, toen de massasprints gedomineerd werden door een generatie renners die inmiddels al jaren met pensioen is: Oscar Freire, André Greipel, Robbie McEwan. Na jaren van totale dominantie raakte Cavendish halverwege vorig decennium in de versukkeling – naar later bleek door een hevige depressie. Hij kwam terug en won in 2021 na vijf jaar droogte weer vier Touretappes.

Vorig jaar strandde Cavendish’ jacht op het record van Merckx toen hij ten val kwam en moest opgeven. Daarop besloot hij zijn al aangekondigde pensioen nog één jaar uit te stellen, maar ook in deze Tour leek het er al snel op alsof hij voortijdig zou sneuvelen: in de eerste etappe voelde hij zich door de hitte zo beroerd dat hij op de fiets overgaf en door teamgenoten binnen de tijdslimiet naar de finish moest worden geloodst.


Lees ook

Wanneer is het genoeg voor Sir Mark Cavendish?

Mark Cavendish zaterdag in de eerste etappe van de Tour de France.

Bij de teambus van Cavendish’ ploeg Astana, geparkeerd langs een korenveld langs de rand van Saint-Vulbas, slaan de stafleden elkaar na de zege brullend op de schouders. De Griekse wielercoach Vasilis Anastopoulos, die een sleutelrol speelde bij Cavendish’ comeback na zijn depressie, is in tranen. „We hebben zoveel tegenslagen gehad”, zegt hij. „We hebben drie maanden doorgebracht in Griekenland. Iedere dag getraind. Vorige week hadden we nog een paar goede sessies en was ik optimistisch. En toen kwam die zonnesteek.”

Gezin op bezoek

Even later zit Nederlander Cees Bol, de belangrijkste helper van Cavendish in de sprinttrein, tevreden op de motorkap van een auto. De spanning in de ploeg nam de afgelopen dagen toe, vertelt hij, na Cavendish’ horrordag in de eerste etappe én een gemiste kans bij de sprintrit naar Turijn op maandag. „Je merkte een voorkeur om pas echt over de sprint te praten op de ochtend van de etappe”, zegt hij. „Geweldig dat het vandaag is gelukt.”

Cavendish heeft zijn recordzege goed getimed: afgelopen dinsdag arriveerden zijn vrouw en vijf kinderen vanuit Engeland in de Tourkaravaan. „Ik ben dit jaar drie weken thuis geweest denk ik”, zei hij na de finish.


Lees ook

Wanneer is het genoeg voor Sir Mark Cavendish?

Mark Cavendish zaterdag in de eerste etappe van de Tour de France.