De snelle variant van 5G loopt opnieuw vertraging op

Analyse

Telecom Getrouwtrek om schaarse frequenties vertraagt de invoering van snel mobiel internet via 5G. Het wordt eind 2024, op z’n vroegst.

Inmarsat-schotels in het Friese Burum verzorgen wereldwijde communicatie.
Inmarsat-schotels in het Friese Burum verzorgen wereldwijde communicatie. Foto Jilmer Postma/ANP

Hoewel je in Nederland vrijwel overal kunt internetten via 5G, de vijfde generatie mobiele netwerken, loopt de komst van de snelle variant daarvan opnieuw vertraging op. Het gaat om de 3,5 GHz-frequentieband. Die biedt meer bandbreedte, noodzakelijk om bijvoorbeeld het verkeer, de logistieke sector en industrie slimmer te regelen. In de meeste EU-landen werkt het al, maar niet in Nederland.

Lees ook: Wat staat het snelle 5G nog in de weg?

De veiling van de kostbare 3,5 GHz frequenties zou oorspronkelijk eind 2021 plaatsvinden. Dat ging niet door omdat satellietdienst Inmarsat in Friesland via die frequentie noodsignalen opvangt van schepen op zee. Ook een afluisterstation van het ministerie van Defensie zat in de weg, maar die kwestie is opgelost.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) herzag het frequentieplan maar dat stuitte op protesten van het Rotterdamse havenbedrijf en Schiphol, van de nationale providers en Inmarsat.

Woensdag en donderdag buigt de Rotterdamse rechtbank zich over de bezwaren tegen het frequentieplan. De uitspraak laat minstens zes weken op zich wachten. Krijgen de bezwaarmakers gelijk, dan moet EZK opnieuw schaven aan de frequentieverdeling. Wordt er beroep aangetekend, laat de veiling nog langer op zich wachten.

Afgelopen week gaf demissioniar minister Micky Adriaansens (EZK, VVD) antwoord op Kamervragen over de vertraagde veiling en de positie van Inmarsat. Ze wil de uitslag van de rechter afwachten voordat de veiling van 3,5 GHz kan beginnen. Op zijn vroegst is dat in het eerste kwartaal van 2024 en als alles meezit is dan voor het einde van 2024 eindelijk de weg vrij voor sneller mobiel internet.

Inmarsat moet van EZK zijn nooddienst in Friesland verhuizen. Inmarsat heeft twee locaties nodig om noodsignalen te ontvangen van scheepsverkeer op de Indische en Atlantische oceaan. Er staat al één grondstation in Italië. Een tweede, ter vervanging van de locatie in het Friese Burum, is bijna gebruiksklaar in Griekenland.

Inmarsat wil de garantie hebben dat het zeker tien jaar in Griekenland kan opereren. De Griekse overheid garandeert dat Inmarsat daar de komende vijf jaar ongehinderd kan opereren. Ook voor de daaropvolgende periode van vijf jaar willen de Grieken een vergunning afgeven, alleen kunnen ze dat pas doen in een later stadium. Griekenland wil eerst zeker weten dat het niet door de EU gedwongen wordt om op een nabijgelegen snelweg ‘platooning’ verplicht te stellen: vrachtwagens die automatisch vlak achter elkaar rijden, bij elkaar gehouden door een snelle 5G-verbinding. De kans dat dat doorgaat noemen de Grieken ‘theoretisch’.

Adriaansens vindt de eisen van Inmarsat niet proportioneel. Ze heeft een deadline: volgens de Europese afspraken had het 3,5 GHZ-net in Nederland al moeten werken. „We kunnen van Brussel een inbreukprocedure aan onze broek krijgen en daarvoor beboet worden.” Nederland mag dan hoog scoren als het gaat om digitale voorzieningen, met mobiel internet is het het „traagste jongetje van de klas”, aldus Adriaansens.