De Russische sterpianist Jevgeni Kissin is gefrustreerd, dat hoor je maar al te goed

Recensie Muziek

Klassiek De Russische pianist Jevgeni Kissin spreekt zich sinds het begin van de oorlog in Oekraïne fel uit tegen Poetin. Dat zijn emoties nog niet bekoeld zijn, kon je woensdag goed horen in Den Haag.

De Russische pianist Jevgeni Kissin.
De Russische pianist Jevgeni Kissin. Foto Roberto Serra

Frustratie. Aan dat woord heb jegenoeg als je het concert van pianist Jevgeni Kissin in een uitverkocht Amare Den Haag woensdag wil omschrijven. Bach, Mozart, Rachmaninoff: wie hij ook speelde, hier klonk een intense, gefrustreerde pianist.

Kissin is een Rus die in Praag woont en zich fel uitspreekt tegen Poetin en zijn oorlog in Oekraïne. „Russische musici die dicht bij Poetin staan en weigeren de oorlog in Oekraïne te veroordelen, zouden in de beschaafde wereld nooit meer mogen optreden. Door hun steun aan Poetin zijn ze medeplichtigen van een massamoordenaar geworden”, zei hij vorig jaar nog in een interview in NRC. Die woede lijkt niet bekoeld en het is bijzonder om dat zo duidelijk in muziek te horen.

Kissin koos voor een directe, soms ronduit brute vleugelklank. Het helpt hem dat de akoestiek van de grote zaal van het nog jonge Amare pianomuziek heel direct overbrengt, met een accent op de midden-hoge tonen. Bachs Chromatische Fantasie & Fuga BWV 903, Mozarts 9de Pianosonate en de stukken Rachmaninoff, waaronder vijf Etudes-Tableaux: in alles klinkt onrust. Onrust in de noten en in de stiltes ertussen. Onrust in de snelheid waarmee Kissin optrekt van zacht naar luid. Subtiliteit houdt hij niet lang vol. Er klínken wel delen zacht, maar gemeend lijkt het niet. Ook in zachtere akkoorden zet Kissin vaak één toon net iets prangend luid aan; hij gunt je geen wegzakmoment. In Bach en Mozart hoor je soms nog dat Kissin zijn vriendelijke zelf best wíl zijn, maar in Rachmaninoff dat dat in deze tijd niet gaat. Het is geen tijd voor rust.

Open kaart

Het is Chopins Polonaise op. 44 waarin Kissin open kaart speelt. Uit een zacht begin ontvlamt in gedefinieerde, intense lage tonen een frustratie die bijna eng is. Een tussenstukje waarin hij even probeert te glimlachen, wordt overspoeld door woede. En als dat tussenstukje dan nog eens klinkt, is het geen glimlach meer, maar een boer met kiespijn. Steeds sneller worden de stukjes die de ergernis proberen te relativeren in een kolkende deceptie gezogen. Kissins emotie is indrukwekkend invoelbaar.

Het blijkt dat Kissin Chopin op het laatste moment toevoegde, in plaats van een stukje Debussy. Hij wilde dat het programmaboekje zijn motivatie letterlijk citeerde: ‘Voor mij gaat deze polonaise duidelijk over de tragedie van het Poolse volk dat in Chopins tijd slachtoffer was van het Russische imperialisme. Ik denk dat de parallellen met de huidige situatie heel duidelijk zijn.’

Als derde en laatste toegift klinkt een usual suspect, maar eentje die ook wonderbaarlijk valt: Rachmaninoffs Prelude in cis klein op z’n diepdonkerst. Aan het einde, nadat hij nog éénmaal omlaag is gebromd, eindigt het laatste hoge akkoord plots met een hele directe klank de zaal in. Alsof hij een dwingende open vraag stelt: ‘Ik heb u verteld hoe het zit. Wat gaat u nu doen?’

Lees ook een interview met Jevgeni Kissin: ‘Ik weet tot welke misdaden de bandieten in het Kremlin in staat zijn’