‘De roofdierstaten zijn terug, maar de aantrekkingskracht van oorlog is kleiner dan in 1914’

‘Voor mij is de grote vraag nu of de Verenigde Staten samen met Rusland en China tot de grote imperialistische roofdierstaten van de 21ste eeuw gaan horen.”

De vraag was hoe de nieuwe wereldorde eruit gaat zien. En Bruno Tertrais, adjunct-directeur van de Parijse Fondation pour la recherche stratégique (FRS) en een van de bekendste geopoliticologen van Frankrijk, slijpt hem meteen bij. Het lijkt erop, zegt hij, dat de wereld richting een nieuw tijdperk van neo-imperialisme drijft. Een tijdperk gedomineerd door roofdierstaten. Roofdierstaten slokken andere staten op, als het ze om wat voor reden ook uitkomt. Ze beschouwen bepaalde grenzen als „kunstmatig”, precies het woord dat de Amerikaanse president Trump afgelopen weken meermalen gebruikte voor de grens met Canada. Roofdierstaten handelen, net als de Sovjet-Unie destijds, volgens het dictum „Wat van mij is, is van mij. Wat van jou is, is onderhandelbaar”.

Tertrais ziet de VS onder Trump die kant opgaan. Trump, zegt hij, heeft iets van Jozef Stalin, die eens in India op reis was en een landkaart onder ogen kreeg. „Wat is dat daar?” vroeg Stalin, en wees naar het eiland Ceylon, het huidige Sri Lanka. „Dat is een onafhankelijke staat”, legden de Indiërs uit. En Stalin vroeg: „Waarom?”

Toch schort Tertrais zijn oordeel over Trump als neo-imperialist nog even op. In een week waarin de Amerikaanse president over aller hoofden heen een akkoord met de Russische president Poetin probeerde te sluiten over Oekraïne, en Trump de Europese Unie heeft aangeduid als de voornaamste tegenstrever van zijn land – zelfs nu nog zegt Tertrais dat het hem niet helemaal duidelijk is waar Trump heen wil.

„We hebben een heleboel verklaringen van Trump gehad en een hele hoop importheffingen”, zegt hij in zijn Parijse kantoor vol boeken. „Maar Trump heeft op buitenlands-politiek gebied nog weinig gedaan dat onomkeerbaar is. Hij zegt dat hij Groenland en het Panamakanaal wil hebben, en dat hij Canada bij de VS wil inlijven. Maar hij heeft geen daad bij woord gevoegd. Nog niet, althans. Hij kan landen gaan dwingen om een deel van hun grondgebied af te staan. Hij kan de NAVO verlaten of opblazen. Hij kan vertrekken uit de Verenigde Naties. Hij kan besluiten om een bondgenoot niet te verdedigen. Maar zolang hij dit allemaal heeft gezegd en niet gedaan, heeft hij nog geen Rubicon overgestoken.”

Trump wil Obama overtroeven, door ergens vrede te stichten, of wat ervoor doorgaat. Maakt niet uit hoe

Is het feit dat Trump een stuk aardiger is voor autocraten als Xi en Poetin dan voor Amerika’s bondgenoten, geen duidelijke indicatie?

„Het is waar dat hij bondgenoten grof behandelt. Maar hij heeft ook importheffingen tegen China uitgevaardigd. En hij heeft gezegd dat hij sancties tegen Rusland niet uitsluit. Ook wat dat betreft kan er nog van alles gebeuren. Wat Trumps endgame is, weten we niet. Als hij al een endgame heeft. Wat voor hem het allerbelangrijkste is, lijkt mij, is zijn ego. Amerika is voor hem vooral een instrument dat hij gebruikt ter meerdere glorie van zichzelf. Zijn uiteindelijke doel is volgens mij vooral dat hij de Nobelprijs voor de Vrede wil krijgen. Hij zegt altijd dat hij als president om twee redenen vrede wil en geen oorlog. De eerste reden is dat Obama de Nobelprijs heeft gekregen. Voor niks, vindt Trump. Hij wil Obama overtroeven, door ergens vrede te stichten, of wat ervoor doorgaat. Maakt niet uit hoe. De tweede reden is dat hij zegt dat oorlog slecht is voor business.”

Dat verklaart toch niet waarom hij Europa slecht behandelt? Waarom zegt hij bijvoorbeeld dat de Europese Unie is opgezet „om de VS te naaien”?

„Wij zijn verreweg het makkelijkste doelwit. Op militair gebied heeft Europa de VS nodig, althans nog een tijdje. Hij heeft een groot probleem met onze defensiebezuinigingen in het recente verleden. Daar maakt hij een groot nummer van.”

Behandelt Trump zijn bondgenoten niet net zo respectloos als Poetin de zijne gebruikt, op de Kaukasus bijvoorbeeld? Sommigen zeggen: ze doen allebei aan koloniale uitbuiting.

„Daar zit zeker iets in. Poetin en Trump persen allebei landen af in hun eigen invloedssfeer. Afpersing is voor allebei hun favoriete speeltje. Poetin doet het koelbloedig, Trump juist heetgebakerd. Van Poetin weten we dat hij terugverlangt naar het Russische rijk. Naar de negentiende eeuw, toen het een van ’s werelds grootmachten was. Soms denk ik dat ook Trump daar naar terugverlangt. De wereld begint steeds meer te lijken op Europa in de negentiende eeuw. Multipolair, met een paar grootmachten die gevaarlijk tegen elkaar opboksen en die kleinere landjes binnen hun invloedssfeer totaal aan zich onderwerpen.”

Europa moet flink opschalen, er zit niets anders op. Iedereen begrijpt dat nu

Die rivaliteit was destijds zo hevig dat ze zich ontlaadde in 1914. In de Eerste Wereldoorlog.

„Ja. Maar dat is nu anders. Ten eerste zijn bevriende landen veel afhankelijker van elkaar dan ze in de negentiende eeuw waren. Ze drijven meer handel, werken meer samen. Ten tweede zijn er nu kernwapens. Dat begrenst in hoge mate wat supermachten kunnen doen. Die vangrail had je in de negentiende eeuw niet. Dus ik ben geneigd om te zeggen: het risico op een nieuw 1914 is kleiner. De aantrekkingskracht van oorlog is kleiner dan toen.”

Bestaat ‘het Westen’ nog?

„Moeilijk te zeggen. En ik weet niet of het nog een zinvol begrip is. Het idee van ‘het Westen’ is Trump te enen male vreemd.”

Is het Westen voor iemand die zo geobsedeerd is door macht, niet een hefboom, waarmee hij zichzelf en de VS mondiaal extra gewicht kan geven?

„Het Westen als hefboom voor Trump? Nee, dat zie ik niet. Biden zag de NAVO wel als hefboom, zeer zeker. Via de NAVO was Amerika de leader of the free world. Maar Trump denkt heel anders dan Biden. We kunnen onze rationele redeneringen, en die van Biden, niet op Trump loslaten.”

Is Trump niet rationeel? Hij wil toch business-deals doen?

„Hij is wel rationeel, maar zoiets moet je altijd in samenhang zien met het doel dat iemand heeft. Trump wordt graag gezien als onvoorspelbaar. Hij wil anderen constant op het verkeerde been zetten. Dat deed hij bijvoorbeeld met Noord-Korea, tijdens zijn eerste presidentschap. Noord-Korea was jarenlang geïsoleerd geweest, en Trump stapte er gewoon op af: hi! Dat ontregelde de Noord-Koreanen. Trump werd eens gevraagd of hij Taiwan zou verdedigen tegen een Chinese aanval, en toen antwoordde hij: president Xi laat het wel uit zijn hoofd om Taiwan aan te vallen, ‘want hij weet dat ik fucking crazy ben’. Weinig geruststellend voor de Taiwanezen, maar het is een vorm van afschrikking.”

Aan de rand van de Amerikaanse invloedssfeer liggen Oekraïne, Israël en Taiwan. In alledrie wordt de Amerikaanse macht nu getest, achtereenvolgens door Rusland, Iran en China. Waarom verdedigt Trump Israël wel, Oekraïne niet en doet hij vaag over Taiwan?

„Ik deel jouw visie. Maar Trump niet. Trump ziet dit niet als drie ‘buitenposten’ van westerse macht. Nogmaals, dat interesseert hem helemaal niets. Daarom behandelt hij ze allemaal anders.”

Op het Amerikaanse ministerie van Justitie hangt sinds kort het nieuwe officiële portret van Trump.
Foto Nathan Howard/Reuters

Hoe moet Europa met deze president omgaan? Negeren? Tegengas geven?

„Dat hangt ervan af. Op sommige terreinen kun je meebewegen, bij voorbeeld op defensiegebied, en op andere niet, zoals importtarieven of digitale regulering. Het is lastig om precies te bepalen wat we moeten doen, omdat Trump van alles roept maar concreet nog niet zoveel doet, behalve een handelsoorlog tegen ons ontketenen en ons negeren. Wat zeker is: Europeanen zijn slecht voorbereid op zo’n type president. Zoiets hebben ze nooit eerder meegemaakt. De Verenigde Staten stonden aan de wieg van de Europese integratie. Al zijn er altijd meningsverschillen geweest en hebben we altijd andere belangen gehad, er was altijd op zijn minst een basis van welwillendheid. Die lijkt verdwenen.

„De Fransen zijn het best voorbereid, moet ik zeggen. Niet alleen omdat zij een van de meest serieuze legers en veiligheidsdiensten van Europa hebben. Maar ook omdat het traditioneel altijd voor meer onafhankelijkheid van de Verenigde Staten heeft gepleit. Dat wortelt in onze politieke cultuur. In 2018 pleitte president Macron al voor meer Europese soevereiniteit, voor minder afhankelijkheid van bepaalde grootmachten. Dat maakte Trump destijds razend. Die wilde niet in hetzelfde vakje gestopt worden als Xi en Poetin.”

Dat waren nog eens tijden.

„Zeg dat wel. Macron zei ook dat de NAVO ‘hersendood’ was. Hoewel die uitspraak uit zijn verband is gerukt – Macron doelde daarmee op Turkije en de VS die in Syrië tegenover elkaar stonden, en dat dat niet goed was – heeft die opmerking wel veel Europeanen wakker gemaakt. Nu, met al Trumps uitlatingen van afgelopen weken, is wel duidelijk dat Macron een punt had.

Eurosceptici die lang riepen dat de EU door de CIA is opgericht zijn nu compleet in de war

„Ik denk dat Europa op defensiegebied echt een bladzij heeft omgeslagen. We moeten flink opschalen, er zit niets anders op. Iedereen begrijpt dat nu. We gaan een kwantumsprong maken, anders wordt Trump boos. 3 procent, 4 procent, 5 procent, voor Trump is het waarschijnlijk nooit genoeg. We moeten hem vast zien te pinnen op een vast percentage, zodat hij het elastiek niet steeds verder kan oprekken. Een vast percentage kun je halen en dan kan hij victorie kraaien. Daar draait alles om, dat Trump weer kan scoren.”

5 procent is niet nodig, zeggen experts.

„Dat denk ik ook: ‘spending better’ is belangrijker dan ‘spending more’. En de meeste Europese landen halen 5 procent absoluut niet.”

Europese regeringsleiders die steeds meer samendoen, pro-Europese demonstraties in Rome laatst – is Trump een opsteker voor de Europese integratie?

„Ja nou! Er komt een soort Europees patriottisme op. Hetzelfde zie je in Canada en Mexico gebeuren. In Frankrijk zijn nationalistische eurosceptici die lang hebben geroepen dat de Europese Unie door de CIA is opgericht compleet in de war. Ze weten niet meer wat ze moeten geloven. Want nu beweert Trump ineens dat de EU juist is opgezet om de VS een hak te zetten. Vicepresident JD Vance zegt dat niet Rusland of China het grote probleem is voor Washington, maar Europa. Een prachtig geval van cognitieve dissonantie.”

Sommige eurosceptische politici moffelen hun bewondering voor Poetin weg.

„Als ik hen was, deed ik hetzelfde. De meeste burgers steunen Oekraïne, niet Rusland. Ze voelen instinctief: we worden belaagd door Rusland en nu ook door Amerika. Als twéé grootmachten ons onderuit willen halen, blijven we alleen overeind als we het samen doen.”