1
„Wat doe jij hier eigenlijk, vragen de mensen uit het dorp mij. Niet slecht bedoeld hoor, het is een oprechte vraag. Die ik mezelf ook stel: wat doe ik hier?” In een interview in deze krant vorig jaar vertelde kunstenaar Tina Farifteh (Teheran, 1982) over haar verhuizing vanuit Amsterdam naar het Noord-Friese Sexbierum, waar ze naartoe was vertrokken vanwege de hoge huurprijzen in de hoofdstad. Op haar dertiende kwam ze samen met haar moeder en haar broertje vanuit Iran naar Nederland, haar gevluchte vader achterna. In Toen ik de zon en de maan tegelijk zag, het eerste deel van haar project Tina in Sexbierum, onderzoekt Farifteh in een multimedia-installatie thema’s als ontheemding, ontworteling en het verlangen naar een thuis. In 24 meditatieve minuten neemt ze de bezoeker mee op een dag van 24 uur langs de Friese Seedyk; de akkers, de modder, de zee, een kudde schapen.
In de Backer + Rueb Hal
2
Speciaal voor de Grote Kerk Breda maakt Rosângela Rennó (Belo Horizonte, 1962) de tentoonstelling Encounters, met grotendeels nieuw werk. Rennó, die vorig jaar op het fotofestival van het Franse Arles de Women in Motion Award ontving voor haar hele carrière, creëert een roodoranje vloerbedekking, waarbij alleen de grafstenen en gedenkplaten in de vloer uitgespaard zijn. Met dit Resistance of Breda of Las Lápidas (2024) onderzoekt Rennó de banden tussen Brazilië en Nederland in de zeventiende eeuw, toen Nieuw-Holland werd gekoloniseerd door de West-Indische Compagnie en Breda werd belegerd door de Spanjaarden. Haar kritische kijk op kolonialisme komt ook naar voren in onder andere Living Things (2024, over de schandpalen waarin voornamelijk tot slaaf gemaakten werden vastgezet) en het Colonial Crime Cabinet (2024), dat werd gemaakt voor de Prinsenkapel in de Grote Kerk, het mausoleum van de voorvaderen van de Nederlandse koninklijke familie. Met fotografie deconstrueert Rennó een monument dat is gemaakt ter ere van het koloniale verleden.
In de Grote Kerk Breda
3
Sakir Khader (Vlaardingen, 1990) heeft bij BredaPhoto zijn allereerste solo-expositie – eerder was hij onderdeel van een groepstentoonstelling in Foam (waar hij in 2025 een solo krijgt) en natuurlijk waren zijn foto’s te zien in de expositie van de Zilveren Camera, die hij won in 2023. Khader, die dit jaar toetrad tot het prestigieuze fotoagentschap Magnum en die te zien was bij Zomergasten, toont in I Have No More Earth to Lose actueel werk waarin het leven en overleven van de inwoners van Jenin en Nablus op de Westelijke Jordaanoever in Palestina centraal staan. Met onder andere het portret van de tienjarige Mohammed Amjad al-Jo’os uit het vluchtelingenkamp in Jenin, wiens broer en vader werden neergeschoten door Israëlische sluipschutters. Khader, in een begeleidende tekst: „Als ik Mohammed naar zijn droom vraag, antwoordt hij: ‘Zo snel mogelijk sterven om eindelijk rust te hebben’.”
In Carré Chassé
4
Het Oekraïense collectief Ukrainian Photographies toont hoe het begrip ‘thuis’ verandert door de oorlog in hun land. Bijzonder is hoe alle drie de fotografen kiezen voor een poëtische benadering van een ontwrichtende realiteit. Katya Lesiv (1993) fotografeerde bijvoorbeeld in You can spend a night in the Villa het tijdelijke onderkomen in Finland, waar ze met haar kind naartoe vluchtte toen Rusland haar land binnenviel. Op de foto’s beelden van een moeder en dochter die betekenis en invulling proberen te geven aan hun verblijf in een vreemd huis in een vreemd land.
Op buitenlocatie ’t Zoet
5
Een aantal bijzondere projecten bij BredaPhoto is al wat ouder en was al geregeld te zien in binnen- en buitenland maar is wel het vermelden waard, zoals Forest on Location (2019) van Persijn Broersen en Margit Lukács en Diaspora (al tien jaar oud, uit 2014) van Omar Victor Diop. Tussen alle, toch vrij zware onderwerpen die BredaPhoto aansnijdt, kan je je even laten meeslepen door de reis Going Nowhere van Frédéric St-Hilaire & Jonathan Parant. Filmbeelden die ze vanuit de trein namen, combineren ze met vertraagde gitaarklanken.
In Carré Chassé