Deze week wordt de jury voor de rechtszaak tegen muziekicoon Sean ‘Diddy’ Combs (55) gekozen. De zaak, die kan uitgroeien tot de grootste #MeToo-zaak ooit, begint op maandag 12 mei. Bij een veroordeling hangt Combs een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. Hij ontkent alle aantijgingen.
1. Wie is Sean ‘Diddy’ Combs ook alweer?
Combs, beter bekend onder zijn artiestennamen Puff Daddy, P. Diddy, Love of kortweg Diddy, is een muzikant, producer en ondernemer uit Harlem, New York. In de jaren negentig verwierf hij faam als oprichter van het platenlabel Bad Boy Records en hij zette East Coast-hiphop op de kaart. Met sterren als The Notorious B.I.G., Mary J. Blige en Usher onder contract, maakte hij hiphopcultuur mainstream. Met zijn zakenimperium (bestaande uit kledingmerk Sean John, mediabedrijf Revolt en een lucratieve deal met Cîroc wodka) profileerde hij zich als de eerste ‘hiphop mogul’: succesvol zowel in muziek als zaken. Inmiddels wordt Combs’ vermogen geschat op meer dan een miljard dollar – zijn vriendenkring bestaat uit supersterren en presidenten. Voor zijn muziek won hij meerdere Grammy’s.
Combs’ zogeheten ‘white parties’ waren jarenlang dé mythische ontmoetingsplek voor de culturele en financiële elite van Amerika. Wie ertoe wilde doen, moest bij die feesten zijn. Maar hij organiseerde ook een andere soort feesten: zogeheten ‘Freak Offs’, extreme seksfeesten. Een teken aan de wand, blijkt nu.
Uit The Fall of Diddy, een documentaire van HBO uit januari 2025, komt Combs naar voren als een narcistische, megalomane, seks- en drugsverslaafde crimineel die vrijwel iedereen met wie hij werkte mishandelde en misbruikte. Iemand die door zijn macht zijn giftige gedrag decennialang onder de radar kon houden – ook doordat de mensen om hem heen (al dan niet gedwongen) stil bleven. Tot Cassandra ‘Cassie’ Ventura, zangeres en ex-vriendin van Combs, hem in 2023 aanklaagde voor verkrachting en misbruik. Haar zaak werd na een dag voor een onbekend bedrag geschikt, maar haar stap naar voren brak wel de dam: na haar aanklacht stapten nog eens 3.000 mensen naar de politie.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131882245-6fa1ec.jpg|https://images.nrc.nl/fRSZ34uFtJQTC9cbk86UL3QcHRU=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131882245-6fa1ec.jpg|https://images.nrc.nl/6O7HWYRfe0pY376arfcTFVTaf3s=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131882245-6fa1ec.jpg)
Foto Olga Fedorova
2. Waar wordt Combs van verdacht?
Van die 3.000 vermeende slachtoffers bleven er 120 over met genoeg bewijsmateriaal om een civiele rechtszaak aan te spannen. Deze groep bestaat volgens advocaat Tony Buzbee uit evenveel mannen als vrouwen, van wie er 25 minderjarig waren ten tijde van het vermeende misbruik. Sommige beschuldigingen gaan terug tot begin jaren negentig.
In deze federale rechtszaak wordt Combs ervan beschuldigd sinds minimaal 2004 een criminele organisatie te hebben geleid die zich bezighield met onder andere mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting, gedwongen arbeid, ontvoering, brandstichting, omkoping en belemmering van de rechtsgang. Hij wordt aangeklaagd voor samenzwering tot criminele organisatievorming (zogeheten ‘racketeering conspiracy’); mensenhandel met gebruik van geweld, misleiding of dwang; en het vervoeren van personen met het oog op prostitutie.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft Combs gedurende vele jaren meerdere personen met geweld, dwang of misleiding tot seksueel contact gedwongen. Ook zou hij slachtoffers hebben gedrogeerd en onder druk hebben gezet om mee te doen aan de ‘Freak Offs’, die soms dagen duurden en die hij vaak met verborgen camera’s opnam, ook zonder medeweten van de ingevlogen sekswerkers, deelnemers en slachtoffers.
Indien Combs op alle punten schuldig wordt bevonden, gaat hij waarschijnlijk levenslang de gevangenis in
Combs kreeg van de rechter geen borgtocht, omdat hij vluchtgevaarlijk zou zijn en getuigen zou kunnen beïnvloeden. Zelf ontkent hij alle aantijgingen. De seksuele handelingen zouden met wederzijdse instemming plaats hebben gevonden. Ook stelt de verdediging dat Combs onevenredig hard wordt aangepakt door zowel het rechtssysteem als de publieke opinie vanwege zijn donkere huidskleur. Het proces zou een mediagenieke heksenjacht zijn. Hij leidde simpelweg het leven van een ‘swinger’, meer niet.
3. Wat is de bewijslast?
Er zullen vier mensen getuigen: drie vrouwen die Combs beschuldigen van seksuele uitbuiting via mensenhandel, en een van zijn (mannelijke) medewerkers, die door Combs tot seksuele handelingen zou zijn gedwongen. Indien Combs op alle punten schuldig wordt bevonden, gaat hij waarschijnlijk levenslang de gevangenis in.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131882251-74c64f.jpg|https://images.nrc.nl/9vu-a7fuu0evDTKFn88wo6B4ijE=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131882251-74c64f.jpg|https://images.nrc.nl/oxeHLJGWmWFV3QaCFNOV848BcGA=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data131882251-74c64f.jpg)
Foto Kena Betancur
Opvallend is dat waarschijnlijk ook zangeres Cassie zal getuigen. Cassie is niet expliciet genoemd in de aanklacht (zij heeft haar eigen zaak in 2023 al gehad), maar volgens justitie is de bewakingsvideo uit 2016 die in 2024 door CNN gepubliceerd werd en online viraal ging, van belang als bewijsmateriaal. In de bewuste video wordt Cassie in een hotel in Los Angeles door Combs getrapt en geslagen en aan haar haren door de gang gesleept. Combs’ advocaten probeerden de video uit te sluiten als bewijs – het zou gaan om „een glimp uit een complexe maar jarenlangen relatie met wederzijdse instemming”. De rechter wees dat verzoek af. Combs zou toentertijd 50.000 dollar aan het hotel hebben betaald voor de video.
Naast de video is er bewijsmateriaal verzameld na invallen in Combs’ woningen in Los Angeles en Miami, waarbij veel drugs en meer dan duizend flessen babyolie en glijmiddel werden aangetroffen. De aanklagers voeren verder aan dat Combs zijn macht en rijkdom inzette om getuigen te manipuleren en bewijsmateriaal te verdoezelen. Zo zou hij beveiligers hebben betaald en chantagemateriaal hebben gebruikt om slachtoffers en omstanders stil te houden.
Omdat de ‘white parties’ zo druk bezocht werden door beroemdheden, is de vraag wie van hen bij de extreme Freak Off-seksfeesten betrokken waren. Op sociale media doen al veel complottheorieën de ronde, maar vanuit de entertainmentindustrie klinkt vooralsnog niets dan stilte.
4. Hoe zal het proces verder verlopen?
Op maandag 12 mei begint het proces met de openingsverklaringen van het OM en de verdediging. De weken erna zullen de bewijsvoeringen plaatsvinden en de getuigen gehoord worden. Volgens persbureau Reuters houdt de rechter rekening met een proces van ongeveer twee maanden. Een uitspraak wordt overigens niet voor de zomer verwacht, gezien de omvang en de lengte van het proces. Bij een veroordeling zal er later in het jaar een aparte hoorzitting zijn voor de strafmaat. Combs’ juridische team zal in dat geval vrijwel zeker in hoger beroep gaan. De zaak is open voor het publiek, maar in de rechtszaal mogen geen camera’s of telefoons aanwezig zijn.
