De psychiater die het leven van de buurman overnam

De journalist Joe Nocera, bekend geworden bij The New York Times, ontmoet zijn buurman en diens klusjesman. Pas veel later ontdekt hij dat het anders zit. De klusjesman is eigenaar van het huis, hij is de buurman en tevens een vermogende zakenman. Maar hij heeft zich volledig overgeleverd aan zijn psychiater, die hij in zijn huis laat wonen. Hij tikt zijn matige thrillers uit en geeft hem zelfs de leiding over zijn bedrijf.

Wie hulp zoekt, is kwetsbaar. In deze krankzinnige vertelling laat een patiënt zich 27 jaar lang betoveren door een charismatische ‘shrink’. De patiënt verbreekt in opdracht van de psychiater ieder contact met familieleden en de paar vrienden die hij heeft. Zo zou hij zich beter kunnen wapenen tegen zijn eigen ondeugden, als wilszwakte en de neiging over zich heen te laten lopen – oh ironie.

Deze zesdelige podcast toont behalve diepe afgronden van de menselijke natuur ook hoe scrupuleus psychiaters zich kunnen gedragen. En dat zonder op de vingers te worden getikt door tuchtcommissies of andere overkoepelende organisaties, zo blijkt in deze must-listen, door maker Nocera bondig samengevat als „een verhaal over macht, controle en hulp vragen bij de verkeerde persoon”.