De president van Indonesië wil kinderen gratis lunch geven. Sympathiek plan of een milieuramp verpakt in corruptie?

Anderhalf miljoen melkkoeien importeren, vispoeder aangelengd met water voor melk laten doorgaan en accepteren dat de staatsschuld oploopt tot vijftig procent van het bnp. Het is slechts een greep uit de opvallende voornemens van de aankomende Indonesische president Prabowo Subianto. Deze zondag treedt hij officieel aan.

Zijn aanstaande presidentschap is niet zonder controverse. Zo wordt de oud-generaal en voormalig schoonzoon van autocraat Soeharto verdacht van mensenrechtenschendingen, onder meer in de jaren tachtig toen hij als officier in een bloedige bezettingsoorlog tegen Oost-Timor een beruchte Indonesische militaire speciale eenheid aanstuurde. In VN-rapporten zijn grove mensenrechtenschendingen vastgesteld, maar rechtsvervolging bleef uit.

Ook is zijn rol in de ontvoering – en enkele verdwijningen – van een twintigtal activisten tijdens de val van Soeharto in 1998 nooit opgehelderd. Hij is destijds wel ontslagen uit het leger, maar tot een openbaar onderzoek of proces kwam het nooit.


Lees ook

Achter Prabowo’s vriendelijke gezicht schuilt een geharde autocraat

Mede door een uitgekiende sociale mediacampagne, waarin hij werd neergezet als een beetje klungelige maar ervaren opa, heeft Prabowo Subianto (die naar Indonesisch gebruik met zijn eerste naam wordt aangeduid) het vertrouwen gewonnen van een groot deel van de Indonesische kiezers.

Eén prominente verkiezingsbelofte speelde daarbij een belangrijke rol: Prabowo wil ondervoeding tegengaan door de komende vijf jaar 83 miljoen schoolkinderen en zwangere vrouwen dagelijks te voorzien van een gratis lunchmaaltijd. Een loffelijk streven, want volgens UNICEF heeft een op de twaalf Indonesische kinderen een groeiachterstand vanwege slechte of te weinig voeding .

Maar de grootse belofte roept veel vragen op. Hoe gaat de overheid dat betalen? Wie gaat de maaltijden produceren? En hoe gaat de overheid het transport van alle producten regelen? Critici wijzen bijvoorbeeld op het ingewikkelde transportnetwerk van de archipel. Indonesië bestaat uit duizenden eilanden en veel gebieden zijn moeilijk begaanbaar. Als een groot deel van de maaltijden centraal wordt geproduceerd, zijn er grote logistieke uitdagingen om het eten overal te bezorgen.

Studenten eten de gratis lunchmaaltijd.

Foto Willy Kurniawan/Reuters

Nu her en der pilotprojecten zijn gestart, neemt de scepsis over het plan toe. Op een school in Surakarta werden de maaltijden uitgedeeld in plastic bakjes. De aankomende vicepresident Gibran Rakabuming, zoon van huidige president Joko Widodo, deelde de schoolmaaltijden uit. Hij kon de zorgen van milieuactivisten niet wegnemen. „Het bakje hoeft niet in het afval te eindigen, maar kan opnieuw gebruikt worden,” zei hij tegen aanwezige journalisten. „Als kinderen niet alles opkrijgen, kunnen ze het overige voedsel mee naar huis nemen.”

Laat de kinderen hun eigen bakje van huis meebrengen, reageerde Tiza Mafira, directeur van het onafhankelijke adviesorgaan Climate Policy Indonesia in The Jakarta Post. „Maak de maaltijden in de schoolkantine en laat de kinderen hun spullen daar zelf afwassen,” opperde ze.

Wie mag lunch maken?

Over het productieproces bestaan ook zorgen. Krijgen lokale ondernemers een kans om hun producten te leveren? Of worden de meeste maaltijden door de grote staatsondernemingen geproduceerd? Via de huidige president Widodo heeft Prabowo’s team in augustus een Nationaal Voedingsbureau opgericht, dat het megaproject zal coördineren. Enkele grote spelers in de Indonesische voedselindustrie, zoals staatsbedrijf ID Food, zijn al als producent aangewezen.

Directeur Sis Apik Wijayanto meldde afgelopen maand aan het parlement dat hij een deel van de melkproductie voor zijn rekening zal nemen. Op dit moment wordt tachtig procent van alle koemelk geïmporteerd om in de huidige vraag te voorzien. Wijayanto wil de komende vijf jaar 1,5 miljoen koeien importeren om lokale productie uit te breiden.

Experts vrezen een ecologisch drama. Indonesië heeft helemaal geen klimaat voor melkkoeien. Waar moeten die 1,5 miljoen koeien grazen? Is ID Food van plan om megastallen op te zetten? Dat leidt alleen maar tot verergering van de klimaatcrisis, stelt Sonny Mumbunan, coördinator van het Klimaat- en Duurzaamheidscentrum van de Universiteit van Indonesië. „Grootschalige intensieve veeteelt zal leiden tot meer uitstoot van broeikassen, zoals koolstofdioxide, stikstof en methaan,” meldde hij aan The Jakarta Post.

Greenpeace Indonesië vreest meer ontbossing als gevolg van het lunchprogramma. De organisatie heeft de plannen ingezien en waarschuwde in The Jakarta Post dat de overheid al 1,5 miljoen hectare land, waaronder bossen en bestaande plantages, voor ontginning aan grote productiebedrijven heeft toegewezen.

De vraag is hoe de maaltijden bij de kinderen terecht zullen komen als die centraal geproduceerd worden. Indonesië bestaat uit duizenden eilanden

Ook het bedrijf Frisian Flag Indonesia van het Nederlandse FrieslandCampina heeft zich gemeld als gegadigde voor Prabowo’s project. In juli heeft het bedrijf in West-Java met een investering van 257 miljoen euro een zuivelfabriekscomplex geopend, al zijn de onderhandelingen voor deelname nog niet afgerond. De fabriek verwerkt momenteel verse melk van dertigduizend Javaanse boeren. Tachtig procent van de producten wordt gemaakt met melkpoeder dat uit omringende landen wordt geïmporteerd.

De fabriek voelt de ambitie van de Indonesische overheid om de lokale melkproductie te verhogen. „Maar de Indonesische melkveehouderij staat nog in de kinderschoenen. Uitbreiding van lokale melkproductie is niet gemakkelijk,” vertelt woordvoerder Jan-Willem ter Avest in een videogesprek. Zo moeten melkkoeien in een gekoelde stal staan. „Die kunnen niet zomaar buiten in de volle zon staan. Dat is veel te warm.” FrieslandCampina experimenteert met alternatieven, maar duurzame methodes die de gewenste volumes melk geven zijn nog toekomstmuziek.

Ook is er nog geen goede oplossing voor de mestafvoer die bij opschaling zal toenemen. Er zijn boeren die een installatie hebben die stront kan vergisten, zodat het als biogas gebruikt kan worden om mee te koken, maar een circulaire oplossing is er nog niet. Om de gewenste volumes voor het lunchproject te halen, is de fabriek voorlopig nog afhankelijk van geïmporteerd melkpoeder.

Alternatieven voor melk

In een poging milieu- en haalbaarheidszorgen weg te nemen, benadrukte ID Food directeur Wijayanto dat de overheid ook zal inzetten op melkalternatieven. Om de tekorten aan koemelk te compenseren, lanceerde het Ministerie van Visserij vorig jaar ‘vismelk’, een poeder van vis, vermengd met houdbaarheids-, kleur- en smaakstoffen, zodat het kan doorgaan voor pseudomelk.

Gezondheidsexperts maakten er korte metten mee. Er zou te veel suiker in het fabriekspreparaat zitten. Een diëtist van het Nationale Centrale Publieke ziekenhuis van Jakarta verklaarde aan het Indonesische persbureau Antara dat de vismelk zelfs gevaarlijk kan zijn voor kinderen die niet tegen allergenen in het product kunnen.

Waarom überhaupt bewerkte fabrieksproducten, vroeg voedseldeskundige Tan Shot Yen zich af in gesprekken op Indonesische sociale media. „Kijk wat lokaal voor handen is. Verse vis, eieren en kip. Dan stimuleer je ook de lokale economie, lokale boeren en vissers.” Het is helemaal niet nodig om een nieuwe industrie op te tuigen, verklaarde ze tegenover de BBC. Ook hekelt ze de focus op melk. „Veel Aziaten zijn nota bene allergisch voor melk.”

Studenten staan in de rij voor een pilot van het gratis lunchprogramma in Sukabumi.

Foto Willy Kurniawan/Reuters

Op een investeerdersforum probeerde Dadan Hindayana, directeur van het gloednieuwe Nationale Voedingsbureau, onlangs zorgen weg te nemen. Het Voedingsbureau zal samenwerken met lokale producenten, benadrukte hij. Projectleiders zullen het menu aanpassen aan de producten die lokaal voor handen zijn.

Prabowo’s broer en adviseur Hashim Djojohadikusumo werd ingezet om de financiering van het megaproject te verdedigen. Voor 2025 wil Prabowo er ruim 4 miljard euro van het staatsbudget voor vrijmaken. Het totale budget van het vijfjarenplan is geraamd op zo’n 28 miljard euro. Toen hij tijdens de verkiezingscampagne meldde dat hij geen bezwaar heeft om de staatsschuld op te laten lopen tot 50 procent, schrokken investeerders zó dat de waarde van de Indonesische roepia een tijdje daalde.

Snel verklaarde Djojohadikusudat tegen persbureau Reuters dat het laten oplopen van de staatsschuld „ernstiger klinkt dan het is”. Hij voorspelde dat de schuld gelijk zal oplopen met verwachte economische groei. De staat zal inkomsten aanvullen door betere uitvoering van het huidige belastingstelsel.

Tot slot zijn er zorgen over de geldstromen binnen het project. Het budget zal door het Nationale Voedingsbureau worden verdeeld. Critici vrezen dat deze centralisatie ruimte biedt voor corruptie, precies zoals ook tijdens het regime van Soeharto gebeurde.

In mei maakte het kritische blad Tempo een analyse van politieke benoemingen rondom het lunchprogramma. Het magazine vermoedt dat de politieke verschuivingen een voorsortering zijn op strategische posities om financiering af te romen. Er zullen grote bedragen worden rondgepompt. Zonder transparantie is het lunchprogramma een verleidelijk vehikel voor politici om hun zakken te vullen, aldus het magazine.