De perverse economie van het kat-en-muisspel langs de Amerikaanse zuidgrens

Begin november kiezen de Amerikanen wie hun volgende president wordt, Biden of Trump. Net als in Europa is migratie een belangrijk verkiezingsthema, met de Mexicaanse grens als twistpunt. Moet de muur van Trump worden afgebouwd of mag het beleid humaner?

Liberale Democraten raakten begin juni teleurgesteld in Biden, toen hij een limiet instelde voor het aantal Mexicaanse immigranten dat dagelijks de VS in mag. Door overschrijding van dit quotum, 2.500 per dag, ging de grens vrijwel meteen dicht.

De Nederlandse documentaire The Border Crossed Us biedt context bij dit nieuwsverhaal. Filmmaker Loretta van der Horst volgt drie lokale politieagenten in het Texaanse grensstadje La Joya, vlakbij de Rio Grande, de rivier die Mexicanen moeten overzwemmen om in Texas te komen. Alle drie tweetalige grenswachten zijn van Mexicaanse afkomst. Ze patrouilleren dagelijks, zowel op zoek naar (uitgeputte) immigranten als mensensmokkelaars. Een grote witte surveillance-luchtballon in de vorm van een zeppelin houdt het gebied van boven in de gaten. De veelal Mexicaanse inwoners van het grensplaatsje zien de politie vooral als verraders. De streek was ooit Mexicaans grondgebied maar werd door de VS geannexeerd.

Politiechef Manuel Casas vertelt hoe hij en zijn vriendjes als kind geen ‘cowboys en indianen’ speelden maar ‘agentjes en smokkelaars’. We zien hem kalm maar vastberaden de vrouw van een mensensmokkelaar ondervragen. Wat wist zij, wat is haar aandeel? Het belastende materiaal op haar mobiele telefoon wordt tijdens het verhoor afgespeeld. Voorzichtig protesteert ze nog dat haar man die telefoon ook gebruikt, maar erg overtuigend is het niet.

Maar het is dweilen met de kraan open: de straffen en/of de borg voor mensensmokkelaars zijn laag, en immigranten die worden teruggestuurd proberen het meteen opnieuw. Het is een perverse economie: de smokkelaars krijgen zo twee keer geld maar ook de agenten hebben er baat bij, doordat ze overuren draaien die extra uitbetaald worden.

Van der Horst filmt een groot deel van de geïnterviewden vanaf de zijkant, een curieus stijlmiddel dat je tegenwoordig wel vaker ziet in documentaires. Hoewel een beetje geblurd, laat ze de gevolgen zien van een dodelijk ongeluk bij een achtervolging van een mensensmokkelaar. Toch een beetje sensatiezucht dat de verder verdienstelijke film bewust vermijdt door te focussen op de menselijke kant: het werk gaat niemand in de koude kleren zitten.

Intussen kun je je afvragen wat precies de meerwaarde is dat deze voor televisie gemaakte documentaire (uitzending: 10 oktober) in de bioscoop draait.