De opvallendste albums van deze week: Disclosure, Voyager, 9×13, Benedikt Kristjánsson en Nick Drake-covers

Recensie Muziek

Albumrecensies Elke week komen er tientallen nieuwe albums uit. Welke zijn deze week de moeite waard? Fanfare ken je, maar ken je neo-fanfare? (●●●●) Voyager, de progpopband die op het Songfestival stond, heeft een album dat prog en pop dichter bij elkaar brengt (●●●●). Dance-duo Disclosure bracht een verrassingsplaat uit. (●●●●) En tenor Benedikt Kristjánsson vond geniaal empathie voor Judas. (●●●●●)

Klassiek

●●●●●

Benedikt Kristjánsson Judas: Arias and recitatives by Johann Sebastian Bach


Sommige zangers grossieren in de gruwelijkheid van de suïcide van Judas. Maar Benedikt Kristjánsson, een van de beste Bach-vertolkers van het moment, daagde zichzelf uit te empathiseren met Judas. Hoe ga je om met een onvergeeflijke fout? Op zijn nieuwe album kiest hij aria’s en recitatieven uit Bachs religieuze cantates, en vindt zo de stem van Jezus’ moeilijkste leerling. Zijn creatieve benadering grenst aan het geniale. Lees de hele recensie.

Progpop

●●●●

Voyager Fearless in Love


Progpopband Voyager maakte voor het afgelopen Songfestival een popnummer met prog-elementen, als een superzware ster die elk moment kan ontploffen in felgekleurde laserstralen, glitterpakken en keytar-solo’s. Nummers als ‘Twisted’, ‘Prince of Fire’ en ‘Ultraviolet’ zijn lekker zwaar en wat uitdagender. Gaat Voyager de liefhebbers van pop en metal dichter bij elkaar brengen? Lees de hele recensie.

Neo-fanfare

●●●●

9×13 new music for neo-fanfare


9×13 is een neo-fanfare: het ensemble maakt muziektheater op basis van nieuwe muziek die het laat schrijven door hedendaagse componisten. De fanfarebezetting, met slagwerk, koperblazers en fluit, klinkt daardoor allesbehalve traditioneel. Voor hun debuutalbum selecteerde de groep elf stukken, van onder meer Reza Namavar, Pete Harden en Vanessa Lann. De stukken zijn zonder uitzondering eigenzinnig en verrassend, en de afwisseling houdt het album fris. Lees de hele recensie.

Dance

●●●●

Disclosure Alchemy


Het nieuwe vierde album van het Britse dance-duo Disclosure verscheen vrijdag; een verrassing. ‘Alchemy’ is de viering van meerdere zaken: van de zomer, van het plezier en van de onafhankelijkheid. De broers hadden duidelijk plezier tijdens het opname-proces. Lees de hele recensie.

Pop

●●●●

Diverse artiesten The Endless Coloured Ways: The Songs of Nick Drake


Hoe cover je muziek die op zich al perfect was? Aan de muziek van de tragische Einzelgänger Nick Drake (1948-1974) valt niks meer toe te voegen. Toch groeit het leger van discipelen die beïnvloed werden door de jong overleden singersongwriter. Op The Endless Coloured Ways wijdt een nieuwe lichting zich aan het tijdloze songmateriaal. Lees de hele recensie.