De opvallendste albums van deze week: Danger Mouse, Jalen Ngonda en Sonic Youth

Albumrecensies Elke week verschijnen er tientallen nieuwe albums. Welke springen er deze week uit? Het ‘vergeten album’ van Danger Mouse, de laatste krachtsexplosie van Sonic Youth, het fraaie debuut van soultalent Jalen Ngonda , cultheld Bonnie ‘Prince’ Billy en Mozarts twee pianokwartetten (zoals je ze het liefste hoort).

Hiphop

●●●●

Danger Mouse & Jemini the Gifted One Born Again


Dat de tien nummers op Born Again ouderwets klinken, is geen toeval. Het album van producer Danger Mouse met bevriende rapper Jemini the Gifted One werd twintig jaar vergeten op een plank door ‘persoonlijke’ en zakelijke beslommeringen. Het is een geluk dat Born Again alsnog uitkomt, want de combinatie van heldere rap met de sprankelende instrumentaties van Danger Mouse, die een weefsel maakte van soulblazers, stadsgedruis en ouderwets zware hiphopdrums, is feestelijk. Lees de hele recensie.

Soul

●●●●

Jalen Ngonda Come Around and Love Me


Op de afgelopen editie van North Sea Jazz klonk soultalent Jalen Ngonda nog wat braaf. Zijn fascinerend hoge stem trok veel luisteraars, maar na enkele nummers ebde de magie weg en begonnen de nummers op elkaar te lijken. Op zijn debuutalbum Come Around and Love Me bewijst hij zijn klasse. De Amerikaan, die inmiddels in Londen woont, heeft heel goed geluisterd naar de soul die voor hem kwam, maar als je Ngonda hebt gehoord dan vergeet je hem niet snel weer. Lees de hele recensie.

Klassiek

●●●●

Federico Colli (piano), Francesca Dego (viool), Timothy Ridout (altviool) & Laura van der Heijden (cello) Mozart – The Piano Quartets


In de drie jaar (1784-1786) waarin Mozart zijn twee pianokwartetten maakte, schreef hij ook twaalf pianoconcerten, twee cantates, drie opera’s, vijf stukken voor piano solo of vierhandig, twee hoornconcerten, twee vioolsonates, twee pianotrio’s, een klarinettrio, een kwintet voor piano en blazers, een symfonie, vier strijkkwartetten en nog een tiental werken die je onder ‘klein grut’ kunt rangschikken. En dat was niet eens zijn meest productieve periode.
Vier jonge solisten wierpen zich op die twee pianokwartetten. Drama en dialoog zijn bij pianist Colli, violist Dego, altist Ridout en de Nederlandse cellist Laura van der Heijden in goede handen. Lees de hele recensie.

Pop

●●●●

Sonic Youth Live in Brooklyn 2011


De hoes heeft dezelfde primitieve vormgeving als een bootleg van Bob Dylan of de Stones uit de sixties. Precies zo begon Live in Brooklyn van Sonic Youth: als een legendarisch concert waarvan opnamen illegaal verspreid werden onder fans. In augustus 2011 liep de New Yorkse noiseband op zijn laatste benen. Live in Brooklyn staat vol met deep cuts uit het dertig jaar en zestien studio-albums omvattende oeuvre van de band die grote invloed had op de acceptatie van noiserock in het algemeen en de doorbraak van protegés Nirvana in het bijzonder. Lees de hele recensie.

Pop

●●●●

Bonnie ‘Prince’ Billy Keeping Secrets Will Destroy You


Een prachtig en verstilde strijkersballade waarin meer bloed vloeit en ledematen rondvliegen dan in de gemiddelde splatterfilm: zoiets kan alleen voortkomen uit het verknipte brein van cultheld Will Oldham, beter bekend als Bonnie ‘Prince’ Billy. Aan het begin van zijn (jawel) 26ste album Keeping Secrets Will Destroy You had hij ons nog zo gewaarschuwd. „I’m singing destruction”, jubelt hij vrolijk in ‘Like It Or Not’. Die zin geldt eigenlijk als Luisterwijzer voor zijn gehele oeuvre waarin geen onderwerp taboe is, ook incest niet. Lees de hele recensie.