De opvallendste albums van de week: Wende, The Homesick en La Tempête

Albumrecensies Elke week komen er tientallen nieuwe albums uit. Welke zijn deze week de moeite waard? Wende zingt, fluistert, spreekt en schreeuwt zich een weg door het enorme scala aan emoties dat ze razendsnel afwerkt. The Homesick heeft de gitaren weggedaan, en Trio Dichter doet het met darmsnaren.

Pop

●●●●

Wende Sterrenlopen


„We moeten vallen, telkens vallen om weer op te staan.” De laatste woorden van ‘De zon komt op’, het openingsnummer van Wendes nieuwe album Sterrenlopen, bereiden de luisteraar voor op wat komen gaat: drie kwartier aan overweldigend poëtische muziek – of overweldigend muzikale poëzie – die is doordrenkt met vallen en opstaan, eenzaamheid en samenzijn, vasthouden en loslaten, sterven en leven. Lees de hele recensie.

Pop

●●●●

The Homesick The Homesick


Onmiskenbaar The Homesick en tegelijk anders dan je ze ooit gehoord hebt. Met die belofte lanceert de driemansband uit het Friese Dokkum hun derde album. Het drietal legde de gitaren aan de kant en richtte zich geheel op drums en elektronica. Niet live kunnen spelen in coronatijd levert de paradox op dat het nieuwe album juist meer live is gaan klinken, en een zelfverzekerd, internationaal popgevoel ademt. Lees de hele recensie.

Jazz

●●●●

Yussef Dayes Black Classical Music


Zoals sommige mensen vijfentwintig uur in een dag lijken te hebben, zo past Yussef Dayes moeiteloos vijf tellen in een vierkwartsmaat. De drummer legt accenten op plekken waarvan je niet wist dat ze bestonden en creëert daarmee een ritmische wereld die jazz, afrobeat, funk, hiphop en elektronische muziek omhelst. Lees de hele recensie.

Klassiek

●●●●

La Tempête Bach Minimaliste


De insteek van Bach Minimaliste is niet uniek. Tussen de dood van Bach en de opkomst van minimal music verstreken twee eeuwen, maar in muzikaal opzicht is de stap helemaal niet zo groot. Muziek uit beide perioden is ritmisch, maakt vindingrijk gebruik van repeterende motieven en heeft vaak een kleine, transparante bezetting. Verbind de twee, en je hebt een heerlijk hallucinant genre. Lees de hele recensie.

Klassiek

●●●●

Trio Dichter An invitation at the Schumanns


Darmsnaren en historische instrumenten zorgen voor een intimiteit uit vervlogen tijden op An invitation at the Schumanns. De kleuren zijn zijdezacht en soms hoor je de musici zelfs even ademen – het is allemaal van een grote nabijheid. Mooi, maar soms klinkt het ook wel erg behaaglijk en huiselijk, alsof iedereen bij de Schumanns weldadig dromerig zat te soezen. Lees de hele recensie.