De oprijhellingen van de parkeergarage in Nieuwegein stortten als dominosteentjes op elkaar

1
Wat is er precies gebeurd?

Zondagavond kort voor 22.00 uur stortten alle oprijhellingen van de parkeergarage bij het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein in. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht was er ten tijde van de instorting één persoon aanwezig in de garage. Hij heeft de garage ongedeerd kunnen verlaten. De hulpdiensten, die onder andere speurhonden en drones inzetten, vonden geen mensen onder het puin. De toegangsweg van de garage ligt in puin en is niet toegankelijk, maar de rest van de garage bleef intact.

Een specialistisch brandweerteam bestempelde een gebied van vijftig bij acht meter rond de hellingbaan als onveilig. Daaromheen stelde het geen veiligheidsrisico in de garage vast. Bestuursvoorzitter Luc Demoulin van het ziekenhuis liet in een verklaring weten „erg geschrokken” te zijn, maar ook „opgelucht dat er geen slachtoffers zijn gevallen”.

2
Wat weten we over de parkeergarage?

De garage is in 2007 en 2008 gebouwd in opdracht van Q-Park en heeft ruimte voor 1.450 auto’s. Op de, intussen offline gehaalde, pagina van de architect valt te lezen dat „aan het interieur van het parkeergebouw veel aandacht is besteed, vanuit de gedachte dat bezoekers van een ziekenhuis meestal niet in hun beste doen zijn”. Zo komt er veel daglicht binnen en zijn de vloeren ‘balkloos’. De garage telt zes verdiepingen en is aan de buitenkant bekleed met hout. De betonnen vloeren bestaan uit zogeheten ‘bubbledeck’. Dat is een vloersysteem waarbij gewapend beton is opgevuld met kunststof bollen, waardoor er minder beton nodig is.

3
Was er niet eerder een parkeergarage met zo’n vloer ingestort?

Dat klopt. In 2017 stortte bij Eindhoven Airport een parkeergarage in aanbouw in met vergelijkbare ‘bubbledeckvloeren’. Zondagavond trokken meerdere media dan ook direct de vergelijking met dat incident. Na die instorting zijn op last van het ministerie van Binnenlandse Zaken alle parkeergarages met dergelijke vloeren onderzocht. Twee onderzoeken in Nieuwegein constateerden dat de vloer veilig was, hoewel in de toekomst wellicht vervolgonderzoek nodig zou kunnen zijn om langetermijnrisico’s in beeld te krijgen. Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bleek daarnaast dat het in Eindhoven ging om een bouwfout. Een belangrijk verschil: in Eindhoven stortte ook daadwerkelijk de vloer in, terwijl het in Nieuwegein ging om alle zes oprijhellingen, die als dominostenen omgevallen lijken te zijn. De oprijhellingen zijn van in de fabriek geproduceerde, voorgespannen betonplaten gemaakt. De vloer zelf is niet ingestort.

4
Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Dat is de vraag die iedereen stelt, maar waarop nog geen duidelijk antwoord te geven valt. Het architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra laat weten samen met de constructeur, het ziekenhuis en Q-Park momenteel alle gegevens te verzamelen die nodig zijn om die vraag te kunnen beantwoorden. Die dossiers zijn wellicht ook behulpzaam voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die maandag een verkennend onderzoek naar het ongeval aankondigde. Bouwconcern Ballast Nedam, dat de parkeergarage in 2008 opleverde, heeft laten weten zijn medewerking te verlenen.

5
En hoe nu verder?

De meeste planbare zorg in het St. Antonius ziekenhuis werd voor maandag afgelast, omdat medewerkers en patiënten niet in de parkeergarage konden parkeren en er op zo’n korte termijn geen alternatieve parkeergarage gevonden kon worden. Alleen zorg die echt niet kan wachten, zoals dialysebehandelingen en hartingrepen, gaat door. Ook blijft de spoedeisende hulp open en gaat de zorg op verpleegafdelingen door. Het ziekenhuis heeft geen afdelingen hoeven sluiten als gevolg van de ingestorte garage.

De meeste patiënten komen normaal gesproken via de parkeergarage het ziekenhuis binnen. Het St. Antonius heeft de mensen nu opgeroepen indien mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer naar het ziekenhuis te komen. Het ziekenhuis werkt aan een plan om ervoor te zorgen dat patiënten en medewerkers weer in de buurt kunnen parkeren en dat de planbare zorg weer hervat kan worden.


Lees ook
Er gaat hartstikke veel mis in de bouw

Vloer met kunststof betonbollen op een kantoortoren in Rotterdam, waar vijf extra verdiepingen bovenop worden gebouwd. Vorig jaar stortte een parkeergarage in die met vergelijkbare bollen was gebouwd.