Ze had niet echt een tactiek voor haar kwartfinalepartij op de Australian Open, bekende Dajana Jastremska schuchter lachend op de persconferentie na haar overwinning. Ze wilde vooral haar energie op peil houden, zei ze. „Ik heb hier nu al zoveel wedstrijden gespeeld, dus ik begin de vermoeidheid wel te voelen.”
De 23-jarige Oekraïense tennisster heeft op haar weg naar de laatste vier van het eerste grand slam van het jaar niet de gebruikelijke vijf, maar inmiddels acht wedstrijden gespeeld. Vanuit de kwalificaties, die ze als hoogst geplaatste speelster inging, haalde ze het hoofdtoernooi. Daarna versloeg ze vijf speelsters uit de top-50 op rij, met de Tsjechische Marketa Vondrousova als nummer zeven van de wereld als grootste slachtoffer.
Zo tennisste Jastremska, zelf 93ste op de wereldranglijst, zich in een exclusief groepje speelsters. Ze is bij de vrouwen de vijfde qualifier ooit die de halve finale van een grand slam haalt. De laatste die dat lukte, was Emma Raducanu, de Britse die in 2021 de US Open won. Bij de Australian Open kwam het pas één keer eerder voor, de Australische Christine Matison reikte in 1978 tot de laatste vier.
Boksen
Helemaal uit het niets komen de prestaties van Jastremska niet. Als junior haalde ze de finale van Wimbledon, ze was in 2018 de eerste in deze eeuw geboren speelster die de top-100 haalde. Ze won drie WTA-titels en stond in 2020 al eens 21ste van de wereld. De Oekraïense zakte echter ver weg nadat ze een jaar later werd betrapt op het gebruik van mesterolone, een anabole steroïde. Jastremska werd geschorst, ging in beroep en werd een half jaar later vrijgesproken. Sindsdien bivakkeerde ze rond de grens van de top-100.
Jastremska begon als vijfjarige met tennis, toen ze door haar opa werd meegenomen naar een lokale tennisclub in Odessa. In die stadd groeide ze op in een welgestelde familie en deed ze, naast tennis, van alles om haar energie kwijt te kunnen: zwemmen, dansen, turnen. Later kwam daar nog boksen bij, een sport waarvan Jastremska veel profijt heeft gehad, zoals ze zei in een interview met de WTA. „Ik heb dankzij het boksen mijn focus, mijn aandachtsspanne en mijn ritme kunnen trainen. Dat is heel belangrijk voor me geweest.”
De opmars van Jastremska is ook het succes van Oekraïne bij deze Australian Open. Liefst zeven Oekraïense speelsters begonnen in Melbourne aan het hoofdtoernooi, een record. Twee haalden de kwartfinales, eveneens een unicum. Het maakt dat de oorlog in Oekraïne nooit ver weg is deze weken in Melbourne. Zo weigerde Lesia Tsoerenko de Wit-Russische Aryna Sabalenka de hand te schudden na haar nederlaag. Andere speelsters brachten de oorlog in persconferenties of via de tekst die ze na afloop van een wedstrijd op de camera mogen zetten, in herinnering.
Raketinslag
Nadat ze woensdag in de kwartfinale de Tsjechische Linda Noskova in twee sets had verslagen, schreef Jastremska op de lens: „I’m proud of our fighting people. Slava Urkraine.” Ze vertrok in februari 2022, drie dagen na de Russiche inval en nadat ze twee dagen had geschuild in een ondergrondse parkeergarage, met haar zusje naar Frankrijk. Vorige maand ontsnapte haar oma ternauwernood aan de dood toen een Russische raket een paar verdiepingen onder haar appartement insloeg.
„Ik vind het mijn missie om te laten zien dat ik trots ben op mijn land”, lichtte Jastremska lichtelijk geëmotioneerd haar boodschap toe op de persconferentie. In die zin ligt er een pikante eindstrijd in het verschiet: als ze in de halve finale wint van de Chinese Qinwen Zheng, dan wacht haar mogelijk Sabalenka, de huidige nummer twee van de wereld. Al is Jastremska daar naar eigen zeggen nog niet mee bezig. „In het verleden legde ik mezelf nog wel eens teveel druk op. Dat heb ik achter me gelaten. Ik probeer er nu vooral van te genieten.”