Zaterdag is het weer zover: dan komt de Nieuwe Sint aan in Amsterdam. De intocht wordt opgeluisterd door een Surinaamse brassband en een groep mede-sinten die fruit en snoep uitdelen. Let op, dit is dus de Nieuwe Sint – een zwarte man met dreadlocks in bisschopskleed. Niet te verwarren met de oude Sint: witte man, witte baard. Die komt zaterdag aan in Gorinchem.
De Nieuwe Sint is een schepping van theatermaker Patrick Mathurin (Port-au-Prince, 1972). Sinds een jaar of tien verschijnt hij bij intochten in bisschopskostuum. Ook organiseert hij jaarlijks een eigen intocht in Amsterdam. Zijn doel is om de viering te vernieuwen, onder meer door het te ontdoen van Zwarte Piet en andere koloniale smetten, zodat het een feest wordt voor alle Nederlanders.
Cultureel erfgoed is de Nieuwe Sint inmiddels ook: het Rijksmuseum heeft onlangs twee foto’s van hem aangekocht. Het museum in Amsterdam meldt desgevraagd de Nieuwe Sint aan de historische collectie te hebben toegevoegd als onderdeel van de sinterklaastraditie. De woordvoerder: „We hebben Het Sint-Nicolaasfeest van Jan Steen (1668) op zaal hangen en we willen ook documenteren hoe het feest tegenwoordig wordt gevierd.” Het Rijks heeft geen plannen om de foto’s binnenkort te tonen. Er staat geen expositie over Sinterklaas of racisme op de planning.
De toevoeging aan de Rijks-collectie is een opsteker voor Mathurin. Het voelt voor hem als erkenning voor zijn jarenlange strijd om het sinterklaasfeest te vernieuwen. Zijn intochten betaalt hij tot nu toe uit eigen zak. Subsidie of sponsoring van zijn stichting Me And The People zou welkom zijn, laat hij weten.
De Nieuwe Sint staat los van Kick Out Zwarte Piet of andere actiegroepen. Hij heeft geen spandoek of leuzen, zijn boodschap zit besloten in zijn verschijning: een zwarte man met een bisschopspak die vriendelijk lachend rozen uitdeelt.
Eigen kracht
Mathurin is theatermaker, maar hij leeft van zijn andere werk: hij is sportschooleigenaar en bokstrainer. Ooit was hij zelf bokser. In 2007 werd hij derde bij de New York Daily News Golden Gloves. In de zon zittend voor zijn MPPRO Boxing Center in Amsterdam-Slotervaart vertelt Mathurin hoe hij de nieuwe viering voor zich ziet. Met de Nieuwe Sint wil hij niet alleen een einde aan Zwarte Piet maken, hij wil het hele feest vernieuwen. „Ik hoor vaak hier in Nieuw-West: ‘Wij vieren geen Sinterklaas want we zijn moslim’. Sinterklaas is een volksfeest, ik wil er een nieuwe vorm aan geven, breder en toegankelijker.”
Welke elementen zitten daarbij in de weg? „Het feest is nu te koloniaal. Je kunt Zwarte Pieten vervangen door roetveegpieten, maar dan zit je nog steeds met die koloniale baas. Je moet niet alleen van het rassenverschil af, maar ook van het klassenverschil. Vandaar een feest met alleen maar sinten.” Iedereen kan een sint zijn, dat is zijn boodschap.
Mathurin denkt aan een viering als Gay Pride: „Een hele maand hangen overal vlaggen, de trams hebben vlaggen, bij Albert Heijn krijg je tasjes. Dat wil ik ook. Ik wil een botenparade vol sinten, koningen, farao’s. Dat iedereen zich vrij voelt, om te zijn wie hij wil zijn.” Wat hij expliciet niet wil, is zelf de Sinterklaas van Nederland worden. „Ik wil niet Stefan de Walle vervangen. Dat is niet het idee. Ik wil dat het feest uitdraagt dat ieder mens zijn eigen kracht heeft.”
Mathurin wil de nadruk leggen op talentontwikkeling: „Dat de Sint kinderen inspireert om het beste uit zichzelf te halen en om de Sint in zichzelf te vinden.” Door middel van kunst bijvoorbeeld, of een gedicht. Daarom organiseert hij een mijtercompetitie en danswedstrijden. „Ik wil dat kinderen een doel in het leven ontdekken en daaraan werken. Dat ze het idee krijgen: ‘Ik kan ook Sint zijn’.”
Het Proces Socrates
Vóór hij de Nieuwe Sint werd, speelde hij Socrates. Op de toneelschool bracht hij voor het eerst Het Proces Socrates, waarmee hij talent van het jaar werd van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Ook kreeg hij de prestigieuze Amerikaanse Fullbright-beurs. De tekst van de Griekse filosoof Plato bevat de verdedigingsredes van diens leermeester Socrates die in 399 voor Christus ter dood werd veroordeeld. Mathurin speelde het op 4 en 5 mei 2008. Tijdens Keti Koti afgelopen juli, de herdenking van de afschaffing van de slavernij, speelde hij de monoloog tijdens het eigen festival Food For Thought – We Are One, op de Dam in Amsterdam.
In Het Proces Socrates ziet Mathurin parallellen met deze tijd. „Hoe anderen over Socrates praatten, hoe hij werd gedemoniseerd; zo zie ik hoe in deze tijd de zwarte man op een negatieve manier wordt neergezet.” Als Socrates praat over de sofisten die werden ingehuurd om de scholieren leugens te vertellen, denkt Mathurin aan sinterklazen die scholen huren om kinderen te indoctrineren: „Om ze te laten zien dat wit superieur is en zwart inferieur.”
Zijn acties tegen Zwarte Piet begonnen met de liedjes ‘Rotstreek’ (2009) en ‘Sinterklaasje zonder knecht’ (2010). De videoclip van de laatste is een animatiefilmpje in de stijl van South Park. „Sociale media kwamen net op, Hyves en Facebook. Dus die clip ging viraal en ik kreeg een beetje bekendheid.” In die clip zit al het idee van de Nieuwe Sint: „Ik behandel het probleem op een positieve manier, met een grote lach. En ik kom met een oplossing: een feest met allemaal sinten.”
Rozen uitdelen
In 2010 speelde hij voor het eerst Sint in Amsterdam-Zuidoost. In 2011 en 2012 verscheen hij met een kindermijter en rood colbert op televisie en bij demonstraties. In 2014 ging hij naar de intocht in Gouda. Daar deelde hij rode en witte rozen uit. „Omdat ik wist dat de sfeer grimmig zou worden, had ik ook een GoPro-cameraatje op mijn mijter zodat de politie mij niet zomaar zou arresteren.”
Terwijl andere demonstranten gewelddadig werden afgevoerd, kon Mathurin gewoon doorlopen. „De Sinterklaas van Gouda heeft mij toen gebeld omdat hij het zo geweldig vond. Ik mocht zijn paard en kostuum lenen voor een fotoshoot. Dat was mijn eerste keer in vol ornaat.”
Hij kon in 2015 bij de nationale intocht zelfs spontaan een hand geven aan de televisie-sint. De twee sinten waren kort samen op tv te zien. „Dit is historisch”, zei presentatrice Dieuwertje Blok.
Mathurin besloot een eigen intocht te houden in Amsterdam-Centrum. Hij was in de talkshow Pauw geweest, had wat bekendheid vergaard, nu ging het gebeuren. Mathurin met een klein lachje: „De eerste intocht was ik alleen. Ik had een boot die ik mocht lenen, ik had een zak mandarijntjes, en een schimmel van de Hollandsche Manege op de Overtoom. Niemand wist ervan. Er waren misschien tien toeschouwers. Het was klein, maar ongelooflijk belangrijk.”
Het Ajax-terras
Mathurin kon met latere edities van zijn viering terecht in Paradiso en de Melkweg. Gaandeweg merkte hij dat de intocht steeds grootser werd, maar dat de viering niet meegroeide. De pers had er geen aandacht meer voor. „Bij Pauw wilden ze me niet meer. Ik liet me daar ook niet typecasten als de angry black man.” Om te laten zien hoe hip en leuk de Nieuwe Sint is, wilde Mathurin graag op het bordes van de Amsterdamse schouwburg ITA onthaald worden. De Nieuwe Sint is volgens hem een rock star dus dit moest een sensationeel verrassingsoptreden in de buitenlucht worden: „Zodat iedereen zou denken: what the fuck, die Nieuwe Sint is funky!”
Mooi plan, maar het gaat niet door. Na drie eerdere pogingen de voorgaande jaren heeft schouwburgdirecteur Clayde Menso onlangs het idee definitief afgeblazen. Desgevraagd stelt Menso dat de samenwerking met Mathurin stroef verliep. Volgens Mathurin is dat „een grote leugen”. „Eerst was iedereen bij het ITA juist erg positief.” De samenwerking werd volgens Mathurin pas stroef nádat Menso „totaal onverwacht de stekker eruit trok”. Mathurin noemt de afwijzing een voorbeeld van „systemisch racisme” en van de tegenwerking die hij steeds ondervindt bij zijn plannen.
Het wordt tijd dat de wereld weet van zijn Nieuwe Sint, vindt hij. De Nieuwe Sint komt zaterdag met zijn boot en mede-sinten aan op de Nieuwmarkt en vervolgt zijn intocht te paard en met brassband naar het Leidseplein. Daar treedt hij op samen met andere artiesten. „Ik hoop dat ik meer medestanders vindt die de Nieuwe Sint ook een goed idee vinden. Komt allen! Het wordt een groots feest waar iedereen blij van wordt.”