De modeontwerper die vrouwen powerdressing gaf

Bij mode uit de jaren tachtig denkt iedereen automatisch aan brede schouders. Dat is vooral te danken aan Claude Montana. Deze Franse ontwerper, die in 1979 zijn eigen modemerk begon, liet al in zijn allereerste collectie vlijmscherpe schouders en juist strak ingesnoerde tailles zien. ‘Powerdressing’ voor carrièrevrouwen. Claude Montana overleed op 23 februari in Parijs, 76 jaar oud.

In de jaren tachtig liet ook ontwerper Thierry Mugler brede schouders zien, maar Montana overtrof die ruimschoots in formaat. Winkeliers die zijn kleren inkochten, klaagden zelfs dat ze steeds van de hangers vielen. Cher, Diana Ross, Grace Jones – de grootste stijliconen uit die tijd werden graag in zijn kleren gezien. Toen hij in 1981 een mannenlijn introduceerde volgden Mickey Rourke en Bruce Willis. Uiteindelijk bereikten de brede schouders álle lagen van de mode, wat hem een van de meest gekopieerde ontwerpers ooit maakt. In 1985 schreef de The New York Times dat Montana „voor brede schouders heeft betekent wat Alexander Graham Bell voor de telefoon heeft betekent”.

In de tweede helft van de jaren tachtig liet hij zijn motto „shoulders forever!” steeds meer varen. Vanaf 1988 hadden al zijn kleren schouders met normale proporties.

Hij werd in 1947 in Parijs geboren als Claude Montamat (Clau-Clau voor vrienden) en groeide op in een welgesteld gezin met een Duitse moeder en een Spaanse vader. Toen hij na de middelbare school weigerde te gaan studeren, verhuisde hij om zijn vaders teleurstelling te ontvluchten naar Londen. Daar ontwierp hij sieraden van papier-maché en strass-stenen, die in 1971 op de cover van de Britse Vogue belanden. Toen hij na een paar jaar terugkeerde naar Parijs werd hij patroonmaker bij het in leer gespecialiseerde merk Mac Douglas, waar hij een levenslange liefde voor leer aan overhield. Binnen een jaar werd hij tot hoofdontwerper gepromoveerd. In de jaren voordat hij zijn eigen label begon, ontwierp hij voor verschillende modehuizen.

Zo succesvol als hij in de jaren tachtig was, zoveel tegenslagen had hij in de jaren negentig. Vanaf 1990 ging hij couture ontwerpen voor modehuis Lanvin. Zijn collecties wonnen belangrijke modeprijzen, maar verkochten zo slecht dat Lanvin hem al na twee jaar ontsloeg. In 1993 trouwde de al jaren openlijk homoseksuele ontwerper tot grote verbazing van zijn vrienden met het Amerikaanse model Wallis Franken, zijn muze sinds de jaren zeventig. In 1996 pleegde ze zelfmoord door uit het keukenraam van hun Parijse appartement te springen. Een jaar later ging hij failliet. Daarna werd het stil. In 2013 gaf hij aan Vanity Fair een van zijn laatste interviews. Hij miste de mode, zei hij.

Montana’s invloed is altijd zichtbaar gebleven in de mode. In recente collecties van Saint Laurent zijn jasjes en blouses met brede schouders te zien die rechtstreeks van hem afgekeken lijken.