De millennials van (La)Horde behoren ineens tot de gevestigde Franse dansorde

Er wordt nog volop gerookt door de culturele voorhoede van Aix-en-Provence. Voor de voorstelling van (La)Horde, The Age of Content (2023), staat het verzonken plein voor het Grand Theatre de Provence vol met rokende, vapende en drinkende mensen, verwikkeld in geanimeerde gesprekken. Ze slaan geen acht op de bunkerachtige architectuur van het theater aan de rand van het centrum. Het complex in Marseille waar (La)Horde sinds 2019 werkt, het Centre Chorégraphique National/Ballet National de Marseille, is van eenzelfde afschrikwekkende bouwkunst.

Vijf jaar geleden namen Marine Brutti, Jonathan Debrouwer en Arthur Harel in Marseille het stokje over van de Italiaans-Nederlandse tandem Emio Greco en Pieter C. Scholten. Room with a View was de eerste voorstelling die het driemanscollectief maakte als artistiek leiders van Ballet National de Marseille/(La)Horde. De vormgeving van die voorstelling, een soort vervallen groeve of bunker, was geïnspireerd op hun nieuwe ‘huis’.

Destijds behoorde (La)Horde zeker niet tot de gevestigde Franse dansorde. „De grote vraag waar we ons toen voor gesteld zagen, was met welke legitimiteit wij een groep balletdansers mogen regisseren”, zegt Brutti, die net als Debrouwer de opleiding Video en Performance volgde aan de Haute École des Arts du Rhin. In stemmig zwart gestoken treedt zij op als woordvoerster van het collectief, maar verzoekt alle citaten als van (La)Horde te noteren om hun eenheid te benadrukken. „Vóór Marseille werkten we met ad-hocgezelschappen, nogal underground. Ineens stonden we voor het op één na grootste gezelschap van Frankrijk, een groep met zestien verschillende nationaliteiten. Dat leverde een nieuwe context voor ons werk.”

(La)Horde werd door een Spaanse connectie gewezen op de open call voor het leiderschap van CCN Marseille/Ballet National de Marseille, dat op zoek was naar makers die een nieuw, jonger en diverser publiek konden bereiken. Zelf hadden de drie nooit de ambitie een groot gezelschap te leiden. Hun werkwijze leek daar niet bij te passen: ze ontwikkelen werken vaak op basis van het contact met online communities en gemarginaliseerde groepen (waarmee bijvoorbeeld ook rokers worden bedoeld). Hun nieuwsgierigheid betreft de plaats en betekenis van dans in het huidige tijdsgewricht, na de opkomst van internet – vandaar de term post-internet dans. Ze volgen een spoor van online-gemeenschappen dat hen leidde naar uiteenlopende groepen, onder andere jumpstylers (To da bone, 2017) en Georgische folkloredansers (Marry me in Bassiani, 2019). Tussen hun theatervoorstellingen door produceerden en regisseerden ze dansfilms en clips van verschillende popartiesten, onder anderen Sam Smith en Kim Petras, waardoor ze in het vizier van Madonna kwamen, die hen vroeg voor de choreografie van haar Celebration Tour.

Duidelijk millennials

Room with a View (2021) vertoont duidelijke clubinvloeden en slingert heen en weer tussen saamhorigheid en strijd; het is een zoektocht naar een nieuwe vorm van samenleven. Zowel de vormgeving, muziekals de thematiek zijn duidelijk het werk van millennials: ongepolijst en rauw, tegelijk optimistisch, divers en inclusief.

Ondanks het leeftijdsverschil – Brutti en DeBrouwer zijn net geen veertig, Harel (die een theateropleiding volgde) bijna 35 – voelen ze zich verbonden met de jongeren van nu, Gen Z. In Age of Content leggen ze een link tussen de verschillende generatie jongeren met ‘Forever Young’, in 1984 een hit van de Duitse band Alphaville. Over de keuze voor het lied zegt (La)Horde: „De song is geschreven tijdens de Koude Oorlog, toen Duitse jongeren onder de dreiging van de nucleaire vernietiging leefden. Ze voelden zich gegijzeld en machteloos tussen de machten van Oost en West. Het is van voor onze tijd, maar het is universeel, je ziet nu eenzelfde machteloosheid.”

In Age of Content lijkt vooral die onzichtbare macht het centrale thema. Het idee voor de voorstelling ontstond in coronatijd. (La)Horde had net de leiding in Marseille overgenomen. „De dynamiek van macht interesseert ons. Bij BNM willen we op voet van radicale gelijkheid met de dansers werken. Wij vragen zo veel van hen, dat verdraagt geen hiërarchische verhouding.”

Tijdens het gedwongen thuiszitten van de lockdowns brachten de drie het grootste deel van de tijd online door, voor contact met hun nieuwe gezelschap, vrienden, familie en andere relaties. En voor ‘content’ over van alles en nog wat. „Dat bracht ons op de vraag wat content tegenwoordig is en hoeveel invloed die op ons heeft. Vroeger was duidelijk wat je ermee bedoelde, nu kan het alles zijn: niet alleen informatieve tekst, maar ook een filmpje op TikTok, een tutorial, creatieve uitingen.”

Content is ook macht, macht in handen van de Big Tech, waar één persoon kan bepalen of, hoe en wanneer nieuwe ontwikkelingen, complottheorieën of fake news met de wereld worden gedeeld, of niet gedeeld. In de voorstelling wordt dergelijke onzichtbare macht belichaamd door een man die vanaf de galerij van een grote distributiehal de gebeurtenissen op de vloer met zijn afstandsbediening bepaalt. Hij laat een soort Mad Max-vehikel zwenken en draaien terwijl de in grijsgroene trainingspakken gestoken dansers vechten om de controle over het gevaarte dat tegelijk klimrek, vijand, begeerd object en troon is. Een vrouw die opduikt uit de berg kartonnen dozen waarin onze miljoenen online-bestellingen worden verzonden, ontsnapt met haar bijna-natuurlijke game-motoriek aan de avances van een man.

Sadomasochistische machtsduetten

Strijd en wellust tekenen de sadomasochistische machtsduetten, waarbij de link met het actuele begrip consent (toestemming) gauw is gelegd. De voorstelling besluit met een bombardement van dansstijlen, van jazz, showdans, tiktokdansjes, ballet tot Lucinda Childs. In een versnelling werkt het naar een climax die nooit komt. Het staat model, aldus (La)Horde, voor deze tijd waarin we welhaast verzuipen in de tsunami aan allerhande ‘content’, geprogrammeerd om een verslaving te creëren waardoor we de macht over ons leven verliezen aan de aanbieders van die content.

Met voorstellingen rond dergelijke actuele vraagstukken heeft (La)Horde internationaal aandacht getrokken. Niet alleen van festivals en popartiesten: voor zijn nieuwe voorstelling die in de Ruhrtriënnale 2024 in première gaat, zocht succesregisseur Ivo van Hove samenwerking met het drietal. Er zijn echter ook kritische geluiden. Sommige recensenten missen diepgang en struikelen over de veelheid aan thema’s die (La)Horde aanstipt, zoals de invloed van sociale media op onze lichamen. In Age of Content hebben alle dansers bijvoorbeeld instagrammable kunstbillen. Daarmee worden dergelijke vraagstukken, aldus de critici, niet zozeer ter discussie gesteld als wel in beeld gedupliceerd met hippe, snappy vormgeving en referenties aan popcultuur en film.

(La)Horde ziet die kritiek als de geluiden van een oudere generatie. „Voor een ander kan het er hetzelfde uitzien, wíj zien elke verandering. De kunstenaar van nu neemt deel aan veelomvattende discussies, met gebruikmaking van de beelden en systemen uit de wereld om ons heen. We stellen vragen, zonder antwoorden te geven.”

Julidans, 3 t/m 16/7, diverse locaties in Amsterdam. Age of Content door (La)Horde. 3 t/m 5/7, ITA. Inl: julidans.nl