De meest opvallende albums van week 22: Foo Fighters, Sparks en Laurent Garnier

Albumrecensies Elke week komen er tientallen nieuwe albums uit. Welke zijn de moeite waard in week 22? Foo Fighters maakten een machtige rouwplaat (●●●●●), en ook Sparks maakt indruk (●●●●). Minder spannend is Noel Gallagher’s High Flying Birds (●●).

Rock

●●●●●

Foo Fighters But Here We Are


Het eerste Foo Fighters album sinds de dood van drummer Taylor Hawkins, is een intense, pure, publieke rouwverwerking van een populaire stadionrockband die een groot persoonlijk verlies deelt met de fans, die op hun beurt ook iemand hebben verloren. In elke zin, achter elke uithaal, in elke drumroffel hoor je iets dat refereert aan verlies. Aan eindigheid. Aan het zoeken naar grip, naar betekenis, naar reden. Je zou willen dat er niet zo’n verschrikkelijke tragedie voor nodig was, maar het is het beste album van Foo Fighters in zeer, zeer lange tijd. Lees de hele recensie.

Pop

●●●●

Sparks The Girl Is Crying In Her Latte


De broers Ron (snor) en Russell Mael zijn inmiddels dikke zeventigers en niets wijst op een teruggang in creativiteit. Minimalisme is hun handelsmerk sinds ze op de voorlaatste albums bewezen dat hun combinatie van artpop, kriebelige humor en inventief gebruik van elektronica onverminderd levensvatbaar is. The Girl Is Crying In Her Latte staat weer bol van slimme vondsten, van het naar de begindagen terugwijzende ‘Nothing Is As Good As They Say It Is’ tot het filmische ‘We Go Dancing’ dat eindigt in de dodenmars van marcherende soldaten. Lees de hele recensie.

Punkrock

●●●●●

Rancid Tomorrow Never Comes


In het kleine halfuurtje waarin de zestien nummers van het tiende album Tomorrow Never Comes voorbij razen, haken zich talloze oorwormen en pakkende melodieën vast in je brein. Laat dat maar aan Rancid over. Dit keer slaan ze weliswaar de ska-uitstapjes van hun succesplaat …And Out Come the Wolves (1995) over en bulldozeren ze gewoon volle kracht vooruit. Maar toch wordt dat nooit eentonig. Lees de hele recensie.

Dance

●●●●

Laurent Garnier 33 Tours et Puis S’en Vont


Techno-legende Laurent Garnier (57) komt voor het eerst in acht jaar met een solo-lp, 33 Tours et Puis S’en Vont. En die brandt van het verlangen naar de dansvloer. Overladen met vocalen, schiet het bijna drie uur durende album in 17 nummers van techno naar hip-hop en van drum-’n-bass naar house. Het is Garniers ,,ode aan de dansvloer en technomuziek in al haar vormen”. Dat is te merken. Lees de hele recensie.

Klassiek

●●●●

Jonatan Alvarado Voces de Bronce


De Argentijnse zanger en luitist Jonatan Alvarado ontdekte de tango van Carlos Gardel door zijn grootouders. Maar Alvarado liet die erfenis achter zich en om zich in Spanje te werpen op Iberische muziek uit middeleeuwen, renaissance en vroege barok. Door dat onderzoek kreeg hij ook weer belangstelling voor zijn eigen wortels. Op Voces de Bronce zingt Alvarado liederen van Gardel, maar vooral repertoire van de volkszangers die het tango-icoon tot zijn nieuwe stijl inspireerden. Lees de hele recensie.

Britpop

●●●●●

Noel Gallagher’s High Flying Birds Council Skies


Sinds de split van Oasis in 2009 zijn de kaarten geschud: Noel Gallagher is de betere songschrijver en jongere broer Liam beschikt over de imposante zangstem en de arrogante sneer om goede sier te maken met het oude songmateriaal. Allebei dwepen ze met de invloed van (vooral) John Lennon. Noel is beter als hij zijn eigen pad zoekt, op een album dat zo overdadig is ondergedompeld in orkestgeweld dat een klassieker als ‘Wonderwall’ (met alleen een mellotron voor het cellogeluid) er niet meer in zit. Lees de hele recensie.