De meest opvallende albums van de week: PJ Harvey, Lil Uzi Vert en Cory Hanson

Albumrecensies Elke week komen er tientallen nieuwe albums uit. Welke zijn de moeite waard in week 27? Mooi zijn de nieuwe albums van oudgedienden PJ Harvey, Lucinda Williams en Anohni. Maar minder aantrekkelijk is het slappe geluid van Lil Uzi Vert.

Pop

●●●●

PJ Harvey I Inside The Old Year Dying


Het nieuwe album van PJ Harvey is luchtiger dan op voorgaande albums. Harvey en vaste muzikale partner John Parish creëerden een rijdans van klank, waarin naast Polly’s stem ook het bijzondere geluid van de variophon (electronisch blaasinstrument), piano of gedempte koorzang aandacht krijgen. De muziek biedt een doornig pad afgewisseld met glooiende weiden. Soberheid gaat over in grimmig geruis en geknars dat weer wordt vervangen door een eenzaam piepend orgel of een hoekige gitaar. Lees de hele recensie.

Hiphop

●●●●●

Lil Uzi Vert Pink Tape


Lil Uzi Vert is een vernieuwer, een pionier. Zowel op muzikaal vlak – die rekt écht de grenzen van hiphop en rap op – als op seksueel/maatschappelijk vlak: Uzi is de grootste artiest op het moment die openlijk non-binair is. Maar dat is vooral vorm, de inhoud is helaas gewoon slecht. Misschien zou Uzi er goed aan doen om juist de brug tussen (metal)rock en hiphop verder te onderzoeken – wat hij hier maar op momenten doet – en gewoon te stoppen met slappe trapmuziek. Lees de hele recensie.

Pop

●●●●

Nana Benz du Togo AGO


In het West-Afrikaanse Togo betekent ‘Nana’ moeder of grootmoeder. ‘Benz’ staat natuurlijk voor Mercedes Benz, de dure wagens die deze fameuze zakenvrouwen in de jaren zeventig konden kopen, omdat ze een groot deel van de economie van het land domineerden, vooral door wax Hollandais te verkopen, koloniaal textiel van het Helmondse bedrijf Vlisco. Vol trots vernoemt een nieuwe band zich naar deze groep powervrouwen: Nana Benz du Togo. Hun debuutalbum AGO mag deze zomer op repeat. Lees de hele recensie.

Klassiek

●●●●

Jacob Kellermann, Christian Karlsen, BBC Philharmonic e.a. Takemitsu: Spectral Canticle


Gitarist Jacob Kellermann en dirigent Christian Karlsen hebben een prachtig album aan Toru Takemitsu’s late werk gewijd, vol sprookjesachtige impressionistische muziek. Na zijn ‘ontdekking’ in de jaren 50 door Stravinksy, groeide autodidact Takemitsu ook in de westerse wereld uit tot een grote naam. Zijn muziek kon best stekelig en abstract zijn, maar in zijn laatste vijftien jaar componeerde hij quasi-tonale, schilderachtige muziek die zich nog het best laat omschrijven als een mix van Debussy en Alban Berg. Lees de hele recensie.

Rock

●●●●

Cory Hanson Western Cum


Alleen Cory Hanson, zanger-gitaris van psychrockband Wand, kan gladde country moeiteloos laten overgaan in woeste garagerock en dat tóch als logische eenheid laten klinken. En alleen hij weet in een verbluffende honky-tonk-expeditie genoeg uitblaasmomenten in te bouwen zodat de tien minuten durende orgie aan overdaad geen moment verveelt. Hij mag dan muzikaal nauwelijks bij te benen zijn, tekstueel is deze onnavolgbare sprookjesverteller (die zingt over dwergen en zichzelf likkende postzegels) net zo van het padje – maar wel op een goede manier. Lees de hele recensie.

Pop

●●●●

Anohni and the Johnsons My Back Was A Bridge For You To Cross


Op het nieuwe album van Anohni is alles anders dan op het vorige, afgezien van Anohni’s stem. De zware elektronica die destijds haar treurliederen omlijstte, werd ingeruild voor een ander instrumentarium, de stijl van songschrijven is veranderd, de bezetting van The Johnsons (deels) vervangen. In één nummer (‘Go Ahead’, slechts 1,5 minuut) klinken schreeuwzang en overstuurde gitaren. Maar in alle andere liedjes is de begeleiding zoetgevooisd, smaakvol en elegant. Bijna tè. Lees de hele recensie.

Klassiek

●●●●●

Choir of Merton College, Oxford, Britten Sinfonia Orchestral Anthems: Dyson, Howells, Elgar, Finzi


Het leeuwendeel van dit album is in Nederland weinig bekend: Engelse kerkmuziek uit de eerste helft van de vorige eeuw. Namen als Gerald Finzi, Herbert Howells en George Dyson trekken in Nederland weinig publiek. Het standaard rehabilitatie-praatje dat we graag op onbekende componisten plakken — dat ze als vooruitstrevende genieën hun tijd ver vooruit waren — is ook absoluut niet op hen van toepassing. Maar de muziek wérkt. Lees de hele recensie.

Pop

●●●●

Lucinda Williams Stories From A Rock N Roll Heart


Precies wanneer Lucinda Williams in ‘Jukebox’ een weemoedige ode brengt aan haar stamkroeg die ze zonder auto kan bereiken, laat gitarist Stuart Mathis een vol gitaarakkoord uitklinken. Het is een subtiele verwijzing naar ‘Metal Firecracker’, een van de beste nummers van het 25 jaar oude meesterwerk Car Wheels On A Gravel Road. De Lucinda Williams van nu is niet meer dezelfde en de vuurpijl op wielen van toen is een bedaarde rit op de achterbank van een taxi geworden. Maar haar muziek staat nog steeds als een huis. Lees de hele recensie.