De magie zat altijd al in de liedjes van Mayra Andrade, ook zonder dansenergie

Recensie Muziek

Mayra Andrade De Kaapverdische zangeres Mayra Andrade wilde eens terug naar hoe ze haar eigen liedjes schrijft: alleen, met gitaar. Zo kwam de sterke songsmid Andrade centraal te staan.

Mayra Andrade vorig jaar in het Portugese Lissabon.
Mayra Andrade vorig jaar in het Portugese Lissabon. Foto Jose Sena Goulao/EPA

Wie kwam om te dansen, was misschien even teleurgesteld door de setting van het concert van Mayra Andrade, dinsdagavond in de Grote Zaal van De Doelen in Rotterdam. Maar die teleurstelling zal snel zijn gesmolten. Deze avond stond in het teken van de sterke songsmid Andrade die al haar eigen composities eens akoestisch wilde herleven, met alleen gitaar en haar eigen subtiele percussie-begeleiding.

Want, vertelde ze in het Engels (jammer genoeg verviel de veeltalige zangeres ook vaak in Portugees en Creools, wat natuurlijk niet iedereen machtig is), haar liedjes zijn vaak zo geschreven: alleen met gitaar. Tijd om daar eens mee op tour te gaan vond ze, met een start in Rotterdam.

Niet zo gek: met zo’n grote Kaapverdische gemeenschap is dit de muziek die Rotterdammers kennen van de grote barbecuefeesten die je zomers in de parken ziet: vrolijk, warm en lieflijk en zeker ook een beetje melancholisch. Bij de ingang van de Doelen stonden vrouwen in carnavalskleding en een op een verhoging, die de Kaapverdische vlag door de lobby liet wapperen.

Blote voeten

Diplomatendochter Mayra Andrade (38) is geboren op Cuba, groeide op in moederland Kaapverdië, woonde vervolgens in Senegal, Angola en Duitsland, studeerde in Parijs en vestigde zich uiteindelijk in Lissabon. Alle invloeden die ze opdeed maakt haar muziek rijk en veelzijdig, en live vaak zeer dansbaar – de show die ze in 2019 op North Sea Jazz gaf met grote band en enorm veel energie bleef lang hangen.

Ze zat nu alleen met een gitarist, de erg sterk spelende Jorge Almeida, en haar eigen schraapstok (ferrinho) tussen een paar kamerplanten, op een tapijtje, op blote voeten. Huiselijk bijna, in die grote zaal die soms wat teveel echode. Haar bijna onnadrukkelijk mooie stem kwam er goed in tot z’n recht. Haar prachtig lange, kaarsrechte uithalen trokken voorbij als sluierwolkjes, kraakhelder en vol betekenis. Erg mooi om te horen hoe dynamisch ze dat deed: ietsje harder, ietsje terug, een beetje scatten, snelheid op peil en zo de intensiteit die in de muziek verscholen zat z’n werk laten doen.

Het zwaartepunt lag op haar laatste album Manga uit 2019, waarvan ze mooie liedjes als ‘Plena’ en het enorm catchy ‘Afeto’ met veel gevoel speelde – misschien nog wel ietsje mooier dan op het album. Dat gold zeker voor de wat oudere songs als ‘Nha Sibitchi’ en het prachtige ‘Navega’, dat ze samen met Almeida met handklap speelde, bijna zoals in flamenco.

Duidelijk is dat Mayra Andrade al de dansenergie van haar reguliere shows – hoe fijn ook – nooit nodig heeft gehad om zich achter te verschuilen: de magie zat altijd al in de liedjes zelf.