De lijn tussen fictieve megalomanie en die van de reële Musk is dun

Nieuwskijken Alles is al eens gebeurd en als het niet gebeurd is, is het wel bedacht. In een rubriek over fictie bij de feiten dit keer: Don’t Look Up.

‘Alles onder controle”, zegt de ceo in de film Don’t Look Up vlak voordat hij zijn toevlucht zoekt in de ruimte. En als een baas dat zegt in een film of roman, dan weet je dat het goed mis is. Dat is ook niet zo moeilijk: in films of boeken heeft zo iemand zich allang van de werkelijkheid afgekeerd. Hij (het is bijna altijd een hij) is in de regel een psychopaat die het woord empathie weliswaar foutloos kan spellen, maar niet weet wat het is. Iemand die zijn traumatische jeugd op zijn omgeving afreageert. O hij is juist een autist die gezichtsuitdrukkingen niet kan lezen. De ergste onder hen zijn de ceo’s die zichzelf als genie presenteren en die denken dat de mensheid blij met ze is.

Terug naar de werkelijkheid: Elon Musk, over wie deze week een biografie door Walter Isaacson verscheen, is ceo in het dagelijks leven, Mars-kolonisator in de dop, Tesla-ontwikkelaar, Asperger-patiënt, complotdenker en iemand die het verloop van de oorlog tegen Oekraïne beinvloedde door te weigeren zijn satellietnetwerk op de Krim te activeren toen Oekraïne dat vroeg.

Wat als een miljardair geen tegenspraak krijgt?

Wat gebeurt er als zo iemand geen tegenspraak krijgt? Er zijn twee mogelijkheden. Of Elon Musk ontpopt zich als de miljardair Robert Lemoine in de eco-thriller Het woud van Birnam van Eleanor Catton, of hij wordt Sir Peter Isherwell in Don’t Look Up.

Om met optie één te beginnen: in deze roman is hij iemand die „in elke crisis een kans zag. Hij was gewoon een vooruitziende risiconemende kleptocratische belegger, de belichaming van onvervalst, nietsontziend eigenbelang, een radicale buitenstaander, een ‘bouwer’, een genie, een tiran, een geobsedeerde ziener”. Elders staat er: „Hij vindt zichzelf een zegen voor de mensheid”.

Deze Lemoine wil een bunker bouwen op een Nieuw-Zeelands landgoed, voor als het einde der tijden nadert. Ook is er op dat landgoed een groep die aan ‘eco-guerrilla’ doet: ze pikken stukken grond in voor landbouw. Lemoine laat ze toe uit fascinatie, maar als te duidelijk wordt dat het hem niet zozeer om de bunker gaat, maar om grondstoffen, martelt hij enkelen van hen om ze daarna allemaal uit te moorden. „Kapitalisme is een systeem dat socio-paten en psychopaten in de kaart speelt, het beloont degenen die de werkelijkheid te lijf gaan alsof ze een spel spelen en de gevolgen voor de omgeving er niet toe doen”, zei Catton bij een literaire avond van Border Kitchen eerder dit jaar.

Mark Rylance (midden) als Peter Isherwell in Don’t Look Up

Optie twee is dat Elon Musk een Sir Peter Isherwell blijkt uit Don’t Look Up. Terwijl de wereld in de ban is van een komeet die op ramkoers ligt met de aarde, ziet deze miljardair vooral kansen. De komeet bevat grondstoffen die schaars zijn en Isherwell overtuigt de Amerikaanse president de komeet niet te laten vernietigen, maar te verkruimelen om de kostbare mineralen te kunnen winnen. Hij is ceo van BASH – een soort telefoon die je gemoed leest, je gezondheid bijhoudt en kan voorspellen hoe je zult sterven – en is gebaat bij ‘connecting’. ‘Live without the stress of living’ is de slogan van zijn bedrijf. Als het misgaat, vlucht hij met zijn raket naar een andere planeet.

In beide gevallen zijn ze verantwoordelijk voor de vernietiging van de aarde, en loopt het met henzelf ook niet erg goed af. De scheidslijn tussen de fictieve megalomanie en de reële van Musk is een dunne, laten we hopen dat het hem (maar vooral de mensheid) beter vergaat.

https://www.youtube.com/watch?v=RbIxYm3mKzI