De Librije in Zwolle enige restaurant met drie Michelinsterren

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat van de inspecteurs van Michelin drie sterren heeft gekregen. In Maastricht werd maandag de selectie sterren voor 2024 bekendgemaakt. Tien restaurants zijn voor het eerst bekroond met de prestigieuze culinaire onderscheiding, waarmee Nederland in totaal nu 122 sterrenrestaurants telt. Dat zijn er drie minder dan vorig jaar.

De Librije is het enige restaurant dat de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen behoudt. De eetgelegenheid kreeg in 2004 drie sterren en heeft die sindsdien jaar op jaar weten vast te houden. Tot vorig kreeg ook Inter Scaldes in het Kruiningen drie sterren, maar deze kwamen na het vertrek van chef-kok Jannis Brevet te vervallen.

Het Zeeuwse restaurant maakte een doorstart en wist maandag binnen een jaar na de overname wederom twee sterren in de wacht te slepen. De nieuwe eigenaren brachten Inter Scaldes in korte tijd „opnieuw naar de top van de Nederlandse gastronomie”, oordeelde Michelin. Daarmee heeft het restaurant al veertig jaar zeker twee Michelinsterren.

Achttien andere restaurants behouden hun twee sterren. Acht restaurants kregen daarnaast voor het eerst een groene ster toegekend, waarmee ze zijn erkend als koploper op het gebied van duurzaamheid. In totaal dragen 23 restaurants deze onderscheiding. Restaurant Lutum in Wijk bij Duurstede kreeg zowel een groene als een ‘gewone’ Michelinster.

Vorige week maakte Michelin al bekend dat Nederland vijftien nieuwe Bib Gourmand-restaurants telt. Deze onderscheiding is bedoeld voor restaurants waar de prijs-kwaliteitverhouding zeer goed uitpakt.