De komische timing van Jon Hamm redt slordige zwarte komedie ‘Maggie Moore(s)’

Recensie Film

Zwarte komedie Bij de film ‘Maggie Moore(s)’ vraag je je geregeld af of je nu kijkt naar een parodie of een eerbetoon aan de ‘hardboiled detective’.

Maggie Moore(s) heeft een cast om de vingers bij af te likken. Jon Hamm (Mad Men) is een rouwende, maar volhardende politieagent. Samen met een collega die een voorliefde heeft voor fout getimede grappen (Nick Mohammed) moet hij de bizarre moorden oplossen op twee vrouwen met exact dezelfde naam. Tijdens de zoektocht naar de dader heeft hij existentiële twijfels door een romance met de buurvrouw (Tina Fey) van een van de slachtoffers.

De cast blijkt een onberispelijk gevoel voor timing te hebben. Dat maakt niet alleen dat je Maggie Moore(s) gemakkelijk wegkijkt, maar is ook noodzakelijk: het zorgt er voor dat je niet afhaakt terwijl het script klunzig heen en weer hinkt tussen flauwe slapstickcomedy, behoorlijk gewaagde grappen over pedofilie of nazisme, én serieus drama.

Het verhaal is losjes gebaseerd op waargebeurde feiten. We zien hoe de sjoemelde, zweterige broodjeszaakeigenaar Jay Moore (Micah Stock) per ongeluk zijn ex-vrouw laat vermoorden en deze daad probeert te verbergen via een tweede moord. Het leidt uiteindelijk tot nog veel meer lijken.

Ondertussen wordt de kijker meegenomen langs een revue van buitensporige personages, zoals een dove huurmoordenaar of een aandachtsgeile stripper met een heel nauwkeurig dagboek. Personages zijn vaak cartoonesk white trash en veel minder aandoenlijk dan je eerst denkt. Zo voel je in eerste instantie nog sympathie voor Jay Moore, tot hij zonder wroeging een pedofiel blijkt te helpen, of te kunnen moorden.

Het niveau en de sfeer van de Coen Brothers, de koningen van de zwarte komedie, haalt Maggie Moore(s) nooit. Geregeld vraag je je af of je nu kijkt naar een parodie of een eerbetoon aan de ‘hardboiled detective’. Beide waarschijnlijk. Maar de vele toonwisselingen leiden wel af. Net als enkele plotlijntjes die uiteindelijk nergens heengaan. De fijne cast zorgt er gelukkig voor dat je je hier tijdens het kijken niet al te veel aan ergert en je toch laat meevoeren in dit slordig opgebouwde, absurde universum.

https://www.youtube.com/watch?v=FnNC5qlQGLM