Dat de wereld tijdens de Cubaanse raketcrisis van 1962 op het randje van een atoomoorlog balanceerde, staat in alle geschiedenisboeken. Veel minder bekend is dat de mensheid ook in november 1983 door het oog van de naald kroop. De NAVO hield toen de oefening Able Archer, en de leiders van de Sovjet-Unie waren ervan overtuigd dat dit een dekmantel was voor een aanval met atoomwapens op hun land.
Op de Sovjet-ambassade in Londen kwamen paniekerige codetelegrammen binnen van het KGB-hoofdkwartier in Moskou. Het „aftellen naar een eerste kernaanval was begonnen”, meende ‘het Centrum’. Moskou wilde weten of leden van de Britse „politieke, economische en militaire elite” hun familie al uit Londen evacueerden, om ze in veiligheid te brengen voor een eventuele tegenaanval vanuit de Sovjet-Unie.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data129740380-6f7fc0.jpg|https://images.nrc.nl/8J2xvT4UelIqrpaqQ1kIUyXC-M4=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data129740380-6f7fc0.jpg|https://images.nrc.nl/QCqnva7BSHPkL2gPo1Ylgs5qS1s=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data129740380-6f7fc0.jpg)
Oleg Gordiëvski, de hoogste KGB-officier in Londen, las deze telegrammen – en speelde ze door aan de Britse geheime dienst MI6, waarvoor hij sinds 1974 werkte. De Britten deelden de informatie met de Amerikanen en namen de nodige maatregelen om de Sovjets te kalmeren. Geoffrey Howe, de Britse minister van Buitenlandse zaken zei daar later over: „Door Gordiëvski bestond er bij ons geen twijfel over de uitzonderlijke, maar reële Russische angst voor een echte kernaanval. Met opzet veranderde de NAVO het een en ander aan de oefening, zodat er bij de Russen geen twijfel over zou bestaan dat het maar een oefening was.”
Echt KGB-gezin
Oleg Gordiëvski, die vrijdag in overleed in zijn woonplaats in Surrey in Zuidoost-Engeland, had bij Able Archer opnieuw zijn waarde bewezen als de belangrijkste MI6-dubbelagent uit de Koude Oorlog. Dat hij ooit zou overlopen naar het Westen, was lange tijd ondenkbaar voor hem. Hij werd in 1938 geboren in een echt KGB-gezin. Zijn vader was een hoge officier van de NKVD (de voorloper van de KGB) en zijn oudere broer maakte ook carrière binnen de geheime dienst.
Olegs vertrouwen in de partij kreeg echter een gevoelige klap toen hij in 1961 in Berlijn was, juist op het moment dat daar de Muur werd gebouwd. Had dit regime écht wel het beste voor met zijn mensen? Het neerslaan van de Praagse Lente in 1968 gaf hem het laatste zetje: het communisme moest niet worden verdedigd, maar juist bestreden.
Gordiëvski bevond zich inmiddels als junior-KGB-medewerker op de Russische ambassade in Kopenhagen. Hij liet aan de telefoon, waarvan hij terecht vermoedde dat die door westerse inlichtingendiensten werd afgeluisterd, in een gesprek doorschemeren dat hij teleurgesteld was in zijn vaderland. De truc werkte. Het duurde nog jaren, maar toen werd hij door MI6 op zijn schouder getikt: wilde hij een dubbelspion worden? Het antwoord was een volmondig ja.
Verstopt in de kofferbak
In de jaren nadat hij was overgelopen, maakte hij gestaag carrière binnen de KGB en zijn aanstelling als resident op de Sovjet-ambassade in Londen gaf hem toegang tot het meest gevoelige materiaal, dat hij allemaal doorspeelde aan zijn contacten bij MI6.
Helaas voor Gordiëvski had ook de KGB overlopers in dienst. In 1985 werd hij verraden door CIA-dubbelspion Aldrich Ames. Hij werd teruggeroepen naar Moskou, een zekere dood tegemoet. MI6 liet hem echter niet in de steek. Tijdens zijn vaste hardlooprondje door Moskou wist Gordiëvski zijn KGB-volgers af te schudden. Hij nam de trein naar Leningrad, waar hij werd opgewacht door medewerkers van de Britse ambassade die hem verstopten in de kofferbak van hun auto. Zo reden ze de grens met Finland over. De speurhonden van de Sovjet-grenswachten werden van hun apropos gebracht met de poepluier van een baby.
Eenmaal in het westen werd Gordiëvski ontvangen door een dankbare Amerikaanse president Reagan en de Britse premier Thatcher. Hij bracht de rest van zijn leven door in Engeland, waar hij een aantal boeken schreef. In 2008 belande hij met vergiftigingsverschijnselen in coma in het ziekenhuis. Wraak van de Russische geheime dienst, aldus Gordiëvski, nadat hij hersteld was.
Volgens Britse media was er rond zijn overlijden deze week geen sprake van verdachte omstandigheden.
